Κυριακή 29 Μαΐου 2011

Τα σενάρια μετά το ναυάγιο της σύσκεψης

Σε τρεις κινήσεις προσανατολίζεται το αμέσως επόμενο διάστημα ο Πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου. Παρά το γεγονός ότι οι προτάσεις του για συναίνεση δεν είχαν ανταπόκριση κυρίως από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Αντώνη Σαμαρά στην σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, την Παρασκευή, ο κ. Παπανδρέου είναι αποφασισμένος να προχωρήσει σε σημαντικές αλλαγές.

1. Σε ευρύ ανασχηματισμό και μάλιστα άμεσα, με τοποθέτηση...

...τεχνοκρατών - κατά το δυνατόν κοινής αποδοχής - σε κρίσιμα υπουργεία. Διαπιστώνοντας ο κ. Παπανδρέου ότι υπάρχουν υπουργοί, οι οποίοι είτε έχουν «καεί» είτε αποτελούν τροχοπέδη στην εφαρμογή των όρων του μνημονίου, είναι έτοιμος να εκδιώξει σημαντικό αριθμό κυβερνητικών στελεχών αντικαθιστώντας τους με τεχνοκράτες (οικονομολόγους, ανώτατα τραπεζικά στελέχη ή προσωπικότητες) από όλους τους πολιτικούς χώρους.

Στο νέο αυτό σχήμα φαίνεται ότι το νυν οικονομικό επιτελείο θα αλλαχθεί εκ βάθρων (Παπακωνσταντίνου, Σαχινίδης, Κουσελάς πιθανότατα οδεύουν σε άλλα υπουργεία ή εκτός σχήματος) όπως και άλλοι κορυφαίοι υπουργοί (Κατσέλη).

Οι αλλαγές προσώπων θα συνοδευτούν ενδεχομένως και με αυτοκριτική για τα κυβερνητικά πεπραγμένα την οποία αναζητούν ακόμη και υπουργοί βλέποντας την κοινή γνώμη να εξεγείρεται και να παραπονιέται και το οικονομικό επιτελείο αλλά και τον Πρωθυπουργό να επιμένουν ότι έχουν υπάρξει μεγάλα επιτεύγματα στη μακροοικονομία (πράγματι) αλλά να αποφεύγει να κάνει κριτική για λάθη και παραλείψεις, παραπέμποντας τις όποιες καθυστερήσεις αποκλειστικά στις δυσλειτουργίες του δημόσιου τομέα.

2. Σε διαβουλεύσεις από τις οποίες μπορεί να προκύψουν ακόμη και κυβερνητικές συνεργασίες με άλλα κόμματα. Είναι κάτι το οποίο το προανήγγειλε ο ίδιος ευθέως, στη δήλωσή του μετά το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών, υπενθυμίζοντας ότι ήταν και προεκλογικό του «πιστεύω». Ταυτόχρονα, ο κ. Παπανδρέου θα εξακολουθήσει τις προσπάθειες συνεννόησης με τη ΝΔ κυρίως καθώς θεωρεί ότι παραμένει μία «χαραμάδα εθνικής συναίνεσης» σε σχέση με τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα.

3. Σε δημοψήφισμα με ένα γενικό δίλημμα που θα αφορά στη συνέχιση της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας ή την έξοδό μας από το ευρώ. Είναι μία σκέψη που θέλγει τον Πρωθυπουργό και δεν έχει εγκαταλειφθεί παρ' ότι υπήρξε αναδίπλωση στις δημόσιες τοποθετήσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου μετά την τοποθέτηση του προέδρου του ΣΕΒ κ. Δημ. Δασκαλόπουλου, ο οποίος ζήτησε το ίδιο και «έκαψε» την πρωθυπουργική ιδέα επί του παρόντος.

Η προοπτική ενός δημοψηφίσματος «τρομάζει» πάντως πολλούς στο κυβερνών κόμμα, οι οποίοι προειδοποιούν ότι «όποιο ερώτημα και αν τεθεί το αποτέλεσμα θα είναι καταστροφικό». Συναντά ωστόσο και πολλούς υπέρμαχους, κυρίως νέους βουλευτές, οι οποίοι το αντιμετωπίζουν ως «επιταχυντή των εξελίξεων».

«Είτε έτσι είτε αλλιώς θα δώσει τρομερή ώθηση στις εξελίξεις. Ας τελειώνουμε με το παρηκμασμένο και γηρασμένο πολιτικό σκηνικό της μεταπολίτευσης» λένε χαρακτηριστικά, γνωρίζοντας ότι μπορεί η κοινή γνώμη είτε από αμάθεια είτε παρασυρμένη από τον λαϊκισμό είτε από αντίδραση να προκαλέσει σεισμό στο πολιτικό σκηνικό. Σε μία τέτοια περίπτωση φυσικά, που γίνει δημοψήφισμα και το αποτέλεσμα είναι αρνητικό, είναι προφανές ότι ο κ. Παπανδρέου αναγκαστικά θα κινηθεί προς τις κάλπες.

Παράλληλα, ωστόσο, ο κ. Παπανδρέου και το επιτελείο του θα επιδιώξουν το επόμενο διάστημα μία επικοινωνιακή? καταιγίδα σε σχέση με την αναγκαιότητα της λήψης των μέτρων αυτών καθιστώντας απολύτως σαφές στην κοινή γνώμη τι ακριβώς διακυβεύεται σε αντίθετη περίπτωση - πολλώ δε μάλλον στο ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης ή εξόδου από την ευρωζώνη.

Εντείνοται οι επαφές του πρωθυπουργου με ξένους ηγέτες

Ο Πρωθυπουργός ξέρει ότι τις επόμενες εβδομάδες θα κριθούν κυριολεκτικά «τα πάντα» για τη χώρα μας. Ετσι στρέφει την προσοχή του στις υπό εξέλιξη διαπραγματεύσεις με την τρόικα για την καταβολή της 5ης δόσης, ενώ ταυτόχρονα θα εντείνει τις επαφές με Ευρωπαίους και μη εταίρους προκειμένου οι αποφάσεις του Eurogroup στις 10 Ιουνίου ή στο Συμβούλιο Κορυφής της 24-25ης του μήνα να είναι θετικά διακείμενες έναντι της Ελλάδος. Εχει αποφασίσει προς τούτο - και το διαμηνύει σε κάθε ευκαιρία - να προχωρήσει σε όποια μέτρα χρειαστούν τα οποία και θα εφαρμόσει με κάθε κόστος.

Ο κ. Παπανδρέου θεωρεί ότι η αναδιάρθρωση του χρέους «δεν είναι επιλογή», ενώ ταυτόχρονα ανησυχεί για τις φωνές που ακούγονται από ευρωπαϊκές χώρες περί εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Ως εκ τούτου δεν θα διστάσει να προχωρήσει στα πλέον σκληρά μέτρα ανεξαρτήτως πολιτικού κόστους, όπως είναι η σμίκρυνση του δημόσιου τομέα, έστω και αν αυτό σημαίνει και απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων καθώς και σε ευρύτατες αποκρατικοποιήσεις ΔΕΚΟ, ανεξαρτήτως των εσωκομματικών και ενδοκυβερνητικών αντιδράσεων.

Ολα αυτά τα μέτρα θα έρθουν στη Βουλή μέχρι τις 9 Ιουνίου, θα περάσουν από τη «βάσανο» της διαβούλευσης και της επεξεργασίας από βουλευτές, μέχρι να έρθει η ώρα της ψήφισής του. Εκεί θα είναι και τα δύσκολα για τους περισσότερους κυβερνητικούς βουλευτές, οι οποίοι από τώρα διατυπώνουν αμφιβολίες για την τελική τους στάση. «Αν είναι τόσο σκληρά τα μέτρα που δεν μπορούμε να τα αντέξουμε, θα παραιτηθούμε» λένε ορισμένοι από αυτούς σε κατ' ιδίαν συζητήσεις τους χωρίς να κρύβουν τον προβληματισμό τους.

Είναι προφανές ότι στην ψηφοφορία αυτή θα δοκιμαστεί η κυβερνητική συνοχή. Αλλά είναι επίσης ξεκάθαρο σε όσους συνομιλούν με τον Πρωθυπουργό ότι δεν πρόκειται να κάνει ούτε βήμα πίσω: «Εγώ θα προχωρήσω με όποιο κόστος. Εχω αναλάβει την εντολή από τον ελληνικό λαό να βγάλω τη χώρα από την κρίση και να αλλάξω τη δομή της οικονομίας. Θα το κάνω και θα κριθώ. Οπως θα κριθούν και όλοι για τη στάση που θα κρατήσουν σ' αυτό το εθνικό στοίχημα» λέει στους συνομιλητές του.


---
Πηγή: kerdos.gr
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News