Παρασκευή 20 Μαΐου 2011

Σημαντική μείωση στις αμοιβές των δημοσίων υπαλλήλων

Ένα νέο σύστημα αμοιβών στο δημόσιο τομέα, θέλει να προωθήσει η κυβέρνηση, το οποίο όμως εκτιμάται ότι θα προκαλέσει "θύελλα" αντιδράσεων, καθώς περιλαμβάνει σημαντικές μειώσεις στις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων.
Οι πιέσεις της τρόικας ασφυκτικές και έτσι η κυβέρνηση θα θέσει σε εφαρμογή το νέο μισθολόγιο, αφού εγκριθεί από το υπουργικό Συμβούλιο, το αργότερο ως τις 15/07 2011.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Βήματος, η επιτροπή που έχει συσταθεί στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, έχει καταλήξει σε δύο βασικά σενάρια για τις υπό διαμόρφωση αμοιβές των δημοσίων υπαλλήλων μετά την ενσωμάτωση ή κατάργηση των ειδικών επιδομάτων.


Η υιοθέτηση ενός εκ των δύο σεναρίων, θα εξαρτηθεί από την πολιτική απόφαση της κυβέρνησης, στην οποία, όπως όλα δείχνουν, θα προσμετρηθεί η ανάγκη κάλυψης της “μαύρης τρύπας” των εσόδων του τρέχοντος έτους και οι όροι τους οποίους θα θέσει τελικά η Τρόικα για την εκταμίευση της δόσης του δανείου.

Δέσμευση πάντως του υπουργού Εσωτερικών, κ. Ι. Ραγκούση είναι ότι με το νέο μισθολόγιο δεν θα υπάρξει μείωση της μισθολογικής δαπάνης του Δημοσίου.

Το σημείο τριβής είναι ότι περίπου 20% των υπαλλήλων, τόσο του δημόσιου τομέα όσο και των ΔΕΚΟ, θα υποστούν σημαντική μείωση στις αποδοχές τους.

Τα δύο σενάρια του νέου μισθολογίου

Ειδικότερα, το πρώτο σενάριο προβλέπει μείωση των αποδοχών ορισμένων κατηγοριών εργαζομένων, που θεωρούνται σήμερα υψηλά αμειβόμενοι, μέσω της ενσωμάτωσης ή κατάργησης των ειδικών επιδομάτων και, παράλληλα, μικρή αύξηση των αποδοχών των χαμηλά αμειβόμενων υπαλλήλων.

ο σενάριο αυτό που στηρίζει, μεταξύ άλλων και ο υπουργός Εσωτερικών κ. Ι. Ραγκούσης, όπως προκύπτει τουλάχιστον από σχετικές δηλώσεις του, θεωρείται και το πιο ήπιο.

Το δεύτερο σενάριο προβλέπει τη δραστική μείωση των αποδοχών στους υψηλά αμειβόμενους υπαλλήλους του Δημοσίου και των ΔΕΚΟ με παράλληλη ωστόσο οριζόντια περικοπή, έστω και μικρή, στις αμοιβές όλων ανεξαιρέτως των υπαλλήλων του Δημοσίου.

Η κυβέρνηση όμως θέλει να εφαρμόσει και δύο αρχές στις αμοιβές των υπαλλήλων.

Η πρώτη εξ' αυτών προβλέπει ότι “οι υπάλληλοι με τα ίδια προσόντα και το ίδιο αντικείμενο εργασίας θα αμείβονται το ίδιο, ανεξάρτητα που υπηρετούν.”
Η δεύτερη αρχή είναι ότι το επίδομα θέσης δεν θα χορηγείται σ΄ όλα ανεξαιρέτως τα διευθυντικά στελέχη του Δημοσίου και των ΔΕΚΟ, όπως συμβαίνει σήμερα, χωρίς συγκεκριμένα κριτήρια, αλλά με βάση την απόδοσή τους και μετά από αξιολόγησή τους.

Κυβερνητικά στελέχη, πάντως, θεωρούν ότι αυτή η ρύθμιση θα λειτουργήσει ως σοβαρό κίνητρο για την αύξηση της απόδοσης των δημοσίων υπηρεσιών, η οποία μπορεί να καταστεί πράξη ιδιαίτερα μετά την καθιέρωση του νέου αξιοκρατικού και διαφανούς συστήματος προαγωγών των στελεχών του Δημοσίου.

---
Πηγή: cosmo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News