Τρίτη 3 Μαΐου 2011

Δ. Πασόης: "Αποστολή του τύπου είναι να «υπηρετεί» την αλήθεια"

Μήνυμα για την Παγκόσμια ημέρα ελευθερίας του τύπου (03/05/1991)

Η ελευθερία του τύπου έχει ως αφετηρία τη θεμελιώδη αρχή της πολυφωνίας, το δημοκρατικό δικαίωμα της ελευθερίας σκέψης και έκφρασης, το δικαίωμα του πολίτη για σωστή και υπεύθυνη πληροφόρηση. Με τις δυνατότητες ή τις αδυναμίες του, ο Τύπος αποτελεί έναν από τους πυλώνες της δημοκρατίας. Αποστολή του είναι να «υπηρετεί» την αλήθεια, προσφέροντας στο κοινό του, πάντα με αντικειμενικότητα ειδήσεις, απόψεις και χρήσιμες πληροφορίες. Επίσης να αποτελεί «βήμα» ελεύθερης έκφρασης και γόνιμου διαλόγου ώστε να συμβάλλει στην γενικότερη ανάπτυξη της περιοχής που καλύπτει η κυκλοφορία του .
Δεν μπορεί να υφίσταται δημοκρατία χωρίς ελευθερία στην πληροφόρηση αλλά και στην έκφραση. Τα ιδανικά της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με τα ελεύθερα και ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης που ενημερώνουν, πληροφορούν, προβληματίζουν, προτείνουν, εγείρουν σοβαρά ερωτήματα, δίνουν έναυσμα για διάλογο και ελέγχουν την εκάστοτε εξουσία.
Η Παγκόσμια Ημέρα της Ελευθερίας του Τύπου,που καθιερώθηκε το 1991από την Ουνέσκο, υπάρχει για να αναγνωρίσει τις θυσίες που έγιναν για να δοθεί τέλος στην ανελευθερία και στην λογοκρισία. Η ημέρα αυτή υπάρχει, για να αναγνωρίσει τους αγώνες που έγιναν για την κατοχύρωση της ελευθεροτυπίας, αλλά και για να πιέσει εκείνους, που αρνούνται (ακόμη και σήμερα) το βασικό ανθρώπινο δικαίωμα, στην ελεύθερη έκφραση της γνώμης και των ιδεών. Το μήνυμα της 3ης Μαΐου είναι ότι, όσοι υπηρετούν τον τύπο, θα πρέπει να...

...θεωρούν δεδομένο το δικαίωμα της ελεύθερης και άφοβης μετάδοσης πραγματικών ειδήσεων, στοχεύοντας παράλληλα στην ενεργοποίηση της κριτικής ικανότητας των πολιτών και στην μετάδοση της αλήθειας και μόνο της αλήθειας.

Ο Δήμαρχος Αλμωπίας
Δημήτρης Πασόης
 

1 σχόλιο:

  1. Έχουμε δει τον ηλεκτρονικό και έντυπο τύπο πόσο υπηρετούν την αλήθεια. Το γεγονός και μόνο ότι υπάρχουν μέσα πληροφόρησης από δήθεν δημοσιογράφους, που στηρίζουν την μία ή την άλλη παράταξη από μόνο του ακυρώνει το σκοπό τους. Δημοσιογράφοι παίζουν πολιτικά παιχνίδια στηρίζοντας προεκλογικά αλλά και μετεκλογικά πρόσωπα και παρατάξεις για να καρπώνονται οφέλη από διαφημίσεις και δημοσιεύσεις, για να μην πω για τα δωράκια κάτω απο το τραπέζι για να κάνουν την πολιτική τους προπαγάνδα. Και όταν λέμε στηρίζουν τι ακριβώς κάνουν; Κρύβουν την αλήθεια ή παραποιούν τα γεγονότα όταν αυτά δεν βολεύουν τον προστατευόμενό τους. Και όλοι αυτοί οι ανεκδιήγητοι που παίζουν πολιτικά παιχνίδια αγκαζέ με τους πολιτικούς, θέλουν να λέγονται και δημοσιογράφοι. Που ακούστηκε εφημερίδα που πρόσκειτε στο ΠΑΣΟΚ ή στη ΝΔ ή στον Ζέρζη ή στον Πασόη ή στον Ολυμπιακό ή στον Παναθηναϊακό. Μόνο στην Ελλάδα έχουμε τέτοιες εφημερίδες που μόνο στους ιθαγενείς έλληνες πολίτες ταιριάζουν. Χρόνια Πολλά στον αδέσμευτο ΤΥΠΟ και συλλυπητήρια στους έλληνες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News