Παρασκευή 27 Μαΐου 2011

Γιώργος Καρασμάνης: «Στήριξη της οικοδομικής δραστηριότητας της χώρας»

Ερώτηση με θέμα «Στήριξη της οικοδομικής δραστηριότητας της χώρας» κατατέθηκε στη Βουλή από τη Νέα Δημοκρατία την οποία συνυπέγραψε ο βουλευτής Πέλλας και Κοσμήτορας της Βουλής Γιώργος Καρασμάνης.

Παρατίθεται το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

«Στήριξη της οικοδομικής δραστηριότητας της χώρας»

Σε δεινή θέση βρίσκονται πλέον εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι στον κλάδο της οικοδομής , καθώς η δραστηριότητα σ’ αυτόν τον κλάδο έχει υποστεί επικίνδυνη καθίζηση συμπαρασύροντας δεκάδες συναφή επαγγέλματα .
Πανελλαδικά το ποσοστό ανεργίας σύμφωνα με την Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας έχει ξεπεράσει το 50% , ενώ κατά τόπους ανέρχεται ακόμη και στο 90% .
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Ελληνική Στατιστική Αρχή του Ιανουαρίου 2011 το μέγεθος της συνολικής οικοδομικής δραστηριότητας συρρικνώθηκε , μετρούμενο με βάση τις εκδοθείσες οικοδομικές άδειες , κατά 62,8% σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα με τη μείωση σε όρους επιφάνειας και όγκου να διαμορφώνεται στο 74,8% και 73,1% αντίστοιχα .
Αυτή η καθίζηση του κλάδου της οικοδομής είναι το αποτέλεσμα της ακολουθούμενης οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης , που στηρίχτηκε σε μια πρωτοφανή φοροεπιδρομή στη μεσαία και την μικρομεσαία ιδιοκτησία .
Πολιτική , η οποία συνεχίζεται και φέτος , με την αναμενόμενη αύξηση των αντικειμενικών αξιών και την υπερβολική φορολόγηση όλου του πλέγματος της ακίνητης περιουσίας . Πολιτική που βυθίζει στην ύφεση τον οικοδομικό κλάδο , ο οποίος τα τελευταία χρόνια παρήγαγε θέσεις απασχόλησης (17% της συνολικής απασχόλησης ) , εισοδήματα ( 15% του ΑΕΠ ) , τζίρους , φορολογικά έσοδα .
Η αναδουλειά πλήττει όλο το φάσμα του οικοδομικού κλάδου και των δημοσίων έργων , με το οποίο σχετίζονται και δεκάδες επαγγέλματα (μηχανικοί , τοπογράφοι , οικοδόμοι , υδραυλικοί , ηλεκτρολόγοι , ελαιοχρωματιστές , αλουμινοκατασκευαστές , σιδηροκατασκευαστές , κ.α. ) καθώς και τις επιχειρήσεις εμπορίας οικοδομικών υλικών , ειδών υγιεινής , κουζίνας , επίπλων , κουφωμάτων κ.λ.π. , που προβαίνουν σε απολύσεις ή βάζουν λουκέτο .

Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

1) Αν και με ποιες ενέργειες σκοπεύουν να τονώσουν την οικοδομική δραστηριότητα ;
2) Αν προτίθεται η κυβέρνηση να χρηματοδοτήσει επαρκώς το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων;
3) Πότε έχει σκοπό η κυβέρνηση να ενεργοποιήσει το πρόγραμμα «Οπτική Ίνα για το Σπίτι» (FTTH), ή δημόσια έργα αειφόρου ανάπτυξης , ή αντιπλημμυρικά έργα για να τονώσει την οικοδομική δραστηριότητα;
4) Αν επιχορηγήσει το επιτόκιο στεγαστικών δανείων (για μια δεκαετία);
5) Αν προχωρήσει σε άρση του «πόθεν έσχες» όχι μόνο για την πρώτη κατοικία;
6) Αν και με ποιες ενέργειες σκοπεύει να παρέχει έστω και τα στοιχειώδη στις οικογένειες των ανασφάλιστων και άνεργων οικοδόμων;
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News