Τετάρτη 1 Ιουνίου 2011

Υπάρχει σκάνδαλο στο ΙΚΑ Βέροιας;

*Ιδιωτική κλινική εισπράττει ετησίως 1,8 εκ. ευρώ τη στιγμή που οι δαπάνες του Ιδρύματος για το ίδιο διάστημα στο Νοσοκομείο Βέροιας ανέρχονται σε 1,5 εκ. ευρώ.
*Κραυγαλέα παράβαση της σύμβασης ανάμεσα στο ΙΚΑ και την ιδιωτική κλινική.


Έχουν περάσει περίπου 3 μήνες από τότε που η «Μ» με κάποια σχόλια στη
στήλη «ΘΑΡΡΑΛΕΑ» έθετε ερωτήματα για το υποκατάστημα του ΙΚΑ στη Βέροια. Περιμένουμε, χωρίς να πιστεύουμε, ότι κάποιοι θα είχαν, έστω, την ελάχιστη ευαισθησία να ασχοληθούν. Αντίθετα, στο χρόνο που μεσολάβησε εξελίχθηκαν γεγονότα που οδηγούν στο αβίαστο συμπέρασμα ότι κάποιοι επιχειρούν να συγκαλύψουν ένα σκάνδαλο - όπως φαίνεται από τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας - τεραστίων διαστάσεων.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά. Είναι κοντά δύο χρόνια τώρα που έπεσε στην αντίληψή μας μια τουλάχιστον περίεργη σύμβαση του ΙΚΑ Βέροιας με ιδιωτική κλινική της περιοχής. Η σύμβαση αυτή υπεγράφη από τον πρώην Δ/ντή του ΙΚ Α και τον ιδιοκτήτη κλινικής και προβλέπει την εισαγωγή και περίθαλψη των ασφαλισμένων του Ιδρύματος στην συγκεκριμένη κλινική, όταν αυτό κρίνεται αναγκαίο από τους αρμόδιους γιατρούς.

Στη σύμβαση αναφέρεται ρητά ότι το ΙΚΑ καλύπτει τα νοσήλεια των ασφαλισμένων του για 3 μήνες και ότι η πληρωμή τους (των νοσηλειών) γίνεται με τη σύμφωνη γνώμη και τη σχετική έγκριση του ελεγκτή γιατρού.

Μια καταγγελία, από όπου και ξεκίνησε η έρευνα μας, ανέφερε ότι ουδέποτε οι υπηρεσίες του ΙΚΑ Βέροιας τήρησαν αυτή την συμβατική υποχρέωση.

Με άλλα λόγια ένας σημαντικός αριθμός ασθενών που έκανε εισαγωγή στην κλινική παρέμενε εκεί και πέραν του τριμήνου, φθάνοντας ακόμη και τα 3-4 χρόνια!!!

Γι’ αυτούς, το ΙΚΑ εξακολουθούσε και εξακολουθεί να πληρώνει νοσήλεια, χωρίς ποτέ μέχρι τώρα να ελέγξει τη διαδικασία, κατά παράβαση της σχετικής σύμβασης. Σε τακτά χρονικά διαστήματα (ανά δίμηνο) η ιδιωτική κλινική εισέπραττε από το ΙΚΑ ένα σεβαστό ποσό για ασφαλισμένους που δεν έχει το νόμιμο δικαίωμα να φιλοξενεί.

Μάλιστα η συγκεκριμένη κλινική έφθανε να ξεπερνά στο ποσό που εισέπραττε από το ΙΚΑ το Νοσοκομείο Βέροιας που εξυπηρετεί με δέκα τουλάχιστον κλινικές τους ασφαλισμένους του Ιδρύματος. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι μία χρονιά το Νοσοκομείο Βέροιας εισέπραξε για νοσηλεία ασφαλισμένων του ΙΚΑ το ποσό του 1,5 εκατ. ευρώ και η εν λόγω ιδιωτική κλινική το ποσό του 1,8 εκατ. ευρώ!

Όπως προκύπτει από την έρευνά μας, ουδέποτε ο πρώην Δ/ντής έκανε έλεγχο, ενώ οι τακτικές πληρωμές στην ιδιωτική κλινική γινόταν χωρίς και την απαραίτητη υπογραφή του ελεγκτή γιατρού.

Η τοποθέτηση στην αρχή της χρονιάς νέου Δ/ντή στο ΙΚΑ δημιούργησε νέα δεδομένα στην υπόθεση. Είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ότι ο νέος Δ/ντής αρνείται να πληρώσει τις συγκεκριμένες δαπάνες, που από την αρχή του έτους, αγγίζουν τις 600.000 ευρώ.

Μαθαίνουμε ότι ο ίδιος ζήτησε να πραγματοποιηθεί έλεγχος τον οποίο έκανε τόσο ο ελεγκτής γιατρός, όσο και μια επιτροπή που ήρθε από κεντρικά του ΙΚΑ.

Ωστόσο υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις ότι κάποιοι επιχειρούν να «κουκουλώσουν» την υπόθεση.

Σε επικοινωνία που είχαμε με υψηλόβαθμο στέλεχος της αρμόδιας για τους ελέγχους Δ/νσης του ΙΚΑ, μας ενημέρωσε ότι ο έλεγχος που πραγματοποιήθηκε στη συγκεκριμένη κλινική «τα βρήκε όλα εντάξει».

Φυσικά ο ίδιος δεν μπόρεσε να μας απαντήσει για τους ασθενείς που παραμένουν, πέραν του τριμήνου, για χρόνια, στην κλινική, ούτε για το σημαντικότερο όλων, δηλαδή ότι ακόμη και εμείς που παρακολουθούμε απλώς το θέμα, γνωρίζαμε την ημέρα που θα πραγματοποιούνταν ο έλεγχος από την επιτροπή που συμμετείχε και ο ίδιος.

Κοντολογίς, παραδέχθηκε ότι η διαδικασία ελέγχου της συγκεκριμένης κλινικής από επιτροπή του ΙΚΑ, που προκλήθηκε με ενέργεια του σημερινού Δ/ντή του υποκαταστήματος Βέροιας, ήταν γνωστή από μέρες πριν γίνει ο έλεγχος, ενώ στην επιτροπή συμμετείχε και γιατρός από τη Θεσσαλονίκη, της απαιτούμενης ειδικότητας, για τους ασθενείς που φιλοξενούνται στην κλινική. Και τελικά συμφώνησε ότι ο ενδεδειγμένος έλεγχος σε αυτές τις περιπτώσεις πρέπει να είναι αιφνιδιαστικός, χωρίς να γνωρίζει κανείς πότε και ποιοι θα τον διενεργήσουν.

Παρ’ όλα αυτά ο υπηρεσιακός μηχανισμός του ΙΚΑ θεωρεί ότι η ιδιωτική κλινική τηρεί τις προϋποθέσεις για να πληρωθεί! Θεωρεί δηλαδή ότι ανεξάρτητα εάν υπάρχει σύμβαση με συγκεκριμένο και δεσμευτικό χρονικό όριο παραμονής, κάτι που στην περίπτωση μας δεν τηρείται, το ΙΚΑ οφείλει να πληρώσει τον ιδιώτη κλινικάρχη.

Ωστόσο, η προσέγγιση του αρμόδιου Δ/ντή της κεντρικής υπηρεσίας του ΙΚΑ στο θέμα μας έβαλε σε πολλές σκέψεις. Η επόμενη κίνηση μας ήταν να επικοινωνήσουμε με τον Υποδιοικητή του Ιδρύματος. Οι απαντήσεις που πήραμε από τον πολιτικό προϊστάμενο του υπηρεσιακού μηχανισμού του Ιδρύματος ήταν απογοητευτικές. Άγνοια και αποφυγή ανάληψης ευθύνης. Ακόμη χειρότερα, μας υποσχέθηκε, ζητώντας δύο μέρες προθεσμία, να ενημερωθεί για να μας δώσει την επίσημη θέση του Ιδρύματος.

Έκτοτε πέρασαν δέκα ημέρες και… ούτε φωνή, ούτε ακρόαση. Εν τω μεταξύ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο σημερινός Δ/ντής του υποκαταστήματος πιέζεται αφόρητα να πληρώσει τον κλινικάρχη.

Μέχρι στιγμής φαίνεται ότι αρνείται, παρότι όπως μάθαμε από το ρεπορτάζ, που κάναμε στα κεντρικά του Ιδρύματος, έχει λάβει έγγραφο της αρμόδιας Δ/νσης (κλειστής νοσηλείας) που τον «συμβουλεύει» να πληρώσει!

Σε ερώτησή μας για το συγκεκριμένο θέμα ο Δ/ντής του ΙΚΑ Βέροιας αρνήθηκε να μας δώσει περισσότερες πληροφορίες και αρκέστηκε να μας πει ότι έχει ζητήσει οδηγίες από την πολιτική ηγεσία του Ιδρύματος.

Είναι φανερό ότι κάτι σοβαρό συμβαίνει στο ΙΚΑ Βέροιας. Ο τόπος μας είναι μικρός και τα νέα μαθαίνονται γρήγορα και εύκολα.

Αποτελεί τουλάχιστον τεράστιο ερώτημα, πώς είναι δυνατό μία και μόνο ιδιωτική κλινική να εισπράττει περισσότερα χρήματα για ασφαλισμένους του ΙΚΑ από ολόκληρο το Νοσοκομείο.

Και επειδή την τελευταία περίοδο έχουν ακουστεί πολλά για τον βίο και την πολιτεία επώνυμων προσώπων της περιοχής που έχουν εμπλακεί σε ελέγχους του ΣΔΟΕ, απαιτείται, κατά τη γνώμη μας, η άμεση επέμβαση του εισαγγελέα, που οφείλει να καλέσει τον Δ/ντή του ΙΚΑ για τα περαιτέρω. Αναμένουμε...

---
Πηγή: maknews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News