Δευτέρα 27 Ιουνίου 2011

Δ. Πασόης: "ΟΧΙ στα ναρκωτικά & στον ψεύτικο κόσμο τους, ΝΑΙ στη ζωή"

Με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα κατά των ναρκωτικών, o Δήμος Αλμωπίας σε συνεργασία με το Κέντρο Πρόληψης «Όραμα» προχώρησαν την Κυριακή 26 Ιουνίου σε πολύμορφες εκδηλώσεις.

Πιο συγκεκριμένα στην κεντρική πλατεία Αριδαίας λειτούργησε ενημερωτικό περίπτερο από τις 11 έως τις 3μ.μ και έγινε διανομή έντυπου υλικού σχετικό με τους πιθανούς κινδύνους από τη χρήση των εξαρτησιογόνων αυτών ουσιών καθώς και ενημέρωση από την κοινωνιολόγο κα Μαρία Ιωακειμίδου, του Κέντρου Πρόληψης «Όραμα».

Κατόπιν, πραγματοποιήθηκε στις 7μ.μ, στο Ξενιτίδειο Πνευματικό Κέντρο, η ενημερωτική εκδήλωση με θέμα «Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς και οι νέοι για τα ναρκωτικά»με εισηγητές την ψυχίατρο κα Κισοπούλου Μαρία και τον ψυχολόγο κο Σιάντση Λάζαρο. Την εκδήλωση παρουσίασε η Αντιδήμαρχος Κατερίνα Μπαγκή. Ακολούθησαν οι ομιλίες του Δημάρχου Αλμωπίας κου Δημήτρη Πασόη και της βουλευτού του Νομού Πέλλης κας Θεοδώρας Τζάκρη καθώς και οι εισηγήσεις των προσκεκλημένων γιατρών, τις οποίες παρακολούθησε πλήθος νέων και απλών πολιτών. Μετά την ολοκλήρωση των παρουσιάσεων το λόγο πήρε η κα Βασιλική Τριανταφυλλίδου, μητέρα της εκλιπούσας Αθηνάς Σπυριάδη.

Ο Δήμος Αλμωπίας πρόκειται να στηρίξει έμπρακτα τέτοιες παρόμοιες προσπάθειες που προσφέρουν στους δημότες του, την απαραίτητη ενημέρωση στη μάχη κατά των ναρκωτικών, αφού η έγκαιρη ενημέρωση ενισχύει την πρόληψη, η οποία μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό όπλο αποτροπής της χρήσης των απαγορευμένων ουσιών.
ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΑΛΜΩΠΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ:

Κυρίες και κύριοι, Αγαπητά μου παιδιά,
Φίλες και φίλοι, Καλησπέρα σας ,

Σήμερα, 26 Ιουνίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών. Μια μέρα που καθιερώθηκε από τον ΟΗΕ με στόχο να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη απέναντι στη μεγαλύτερη μάστιγα της εποχής μας, τα ναρκωτικά. Ο δρόμος των ναρκωτικών είναι μονόδρομος, οδηγεί στο θάνατο αφού πρώτα καταστρέψει τον χρήστη, το θύμα, σωματικά και ψυχικά.

Η χρήση των εξαρτησιογόνων ουσιών αποτελεί ένα θανάσιμο παιχνίδι με τελικό νικητή τον πόνο. Όλοι μας έχουμε χρέος να δώσουμε τη μάχη για τη ζωή, να τη δώσουμε αυτή τη μάχη με εφόδιο τη γνώση ώστε η αντιμετώπιση του φαινομένου αυτού να είναι, όσο το δυνατό, πιο δυναμική.

Οι νέοι, πάντα αποτελούσαν τον πιο ευάλωτο στόχο, έτσι και σήμερα (μια εποχή αβεβαιότητας και μειωμένης ελπίδας) οι νέοι μας χρειάζονται τόσο διεξόδους που θα τους βοηθήσουν να μείνουν μακριά από τη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών και τέτοιοι διέξοδοι είναι ο αθλητισμός, η μουσική και γενικά κάθε δημιουργική απασχόληση, όσο και η καθημερινή ενίσχυση από την οικογένεια και το σχολείο. Η μάχη κατά των ναρκωτικών είναι κοινή και ο αγώνας είναι διαρκής, αφού δεν υπάρχει αμφιβολία πως η μοίρα του καθενός μας είναι δεμένη με τη μοίρα των άλλων.

Απαιτείται γνώση, επαγρύπνηση και δράση πριν χτυπήσει τη δική μας πόρτα.

Για να βγούμε νικητές στη μάχη αυτή, υπάρχουν παράγοντες πολύ σημαντικοί. Ο πρώτος που θα πρέπει να κατανοήσουμε όλοι είναι ότι οι χρήστες είναι θύματα. Είναι παιδιά με προβληματισμούς, με αγάπη στην καρδιά τους αλλά ίσως όχι εφοδιασμένα με την απαραίτητη γνώση. Ίσως με λάθος πρότυπα. Ίσως υπερευαίσθητα, ίσως, και αυτό είναι φοβερό, δίχως ελπίδα και όνειρα για το αύριο.

Άλλος παράγοντας, η ευαισθητοποίηση όλων, όλης της κοινωνίας. Η ευαισθητοποίηση αυτή θα πρέπει να οδηγεί στην κινητοποίηση όλων μας. Όλοι στη μάχη, κανένας δεν έχει την πολυτέλεια να απέχει. Η αποχή από αυτή τη μάχη μπορεί να μετατραπεί σε συνενοχή αφού ο πόλεμος κατά των ναρκωτικών δεν φαίνεται να κερδίζεται. Αυτό είναι μία, δυστυχώς, πολύ σκληρή αλήθεια που επιβεβαιώνεται από τους θανάτους και από τον αριθμό των χρηστών.

Η διαπίστωση του προβλήματος, είναι το πρώτο βήμα. Το δεύτερο είναι η συνδρομή όλων μας στην καταπολέμησή του. Τα ναρκωτικά δεν είναι θέμα των χρηστών ή του περιβάλλοντός τους. Είναι αγώνας όλων και του καθενός από μας ξεχωριστά.

Δυστυχώς, το φαινόμενο αυτό έχει προσλάβει εκρηκτικές διαστάσεις. Οφείλουμε όλοι, τοπική αυτοδιοίκηση και κεντρική πολιτεία, φορείς, πολίτες, να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και με σχεδιασμό μέσα από συλλογικές δράσεις να δημιουργήσουμε ένα ενιαίο μέτωπο για την αντιμετώπισή του.

Φίλες και φίλοι,

Η πρόληψη δεν είναι υπόθεση μόνο των γονιών ή μόνο των ειδικών, και επαναλαμβάνω, αφορά ολόκληρη την κοινωνία. Η πρόληψη είχε και έχει άμεση σχέση με την ανάπτυξη και την καλλιέργεια μιας θετικής στάσης ζωής, και στη θετική στάση ζωής δεν χωρούν εξαρτήσεις και πρέπει να απουσιάζει ο φόβος.

Όλοι μας γνωρίζουμε την καταστροφή που επιφέρουν τα ναρκωτικά. Η γνώση, του τι είναι τα ναρκωτικά, γιατί και πως μπαίνουν στη ζωή των νέων, από ποιες πόρτες ή χαραμάδες περνάνε και, τι τελικά εκμεταλλεύονται οι έμποροι του θανάτου και καταφέρνουν να ακουμπούν το ομορφότερο κομμάτι της κοινωνίας.

Φίλες και Φίλοι,

Η σημερινή εκδήλωση έχει στόχο την σωστή ενημέρωση, που σημαίνει ενημέρωση από ειδικούς επιστήμονες που μάχονται τα ναρκωτικά. Όπως είπαμε η ενημέρωση με στόχο τη γνώση αποτελεί ένα κομμάτι της πρόληψης και είναι παράγοντας άκρως απαραίτητος στον πόλεμο κατά των ναρκωτικών.

Αυτός ο πόλεμος δεν μπορεί να διεξαχθεί χωρίς πρωτοβουλίες ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και κινητοποίησης των πολιτών. Και δεν μπορεί να κερδηθεί χωρίς τη γνώση και την επαγρύπνηση όλης της κοινωνίας.

Ο ΟΚΑΝΑ (Ο Οργανισμός Κατά των Ναρκωτικών), σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση, έχει αναπτύξει ένα εκτεταμένο δίκτυο Κέντρων Πρόληψης σε όλη την Ελλάδα, ενώ παράλληλα, βοηθάει στο τομέα της θεραπείας και της κοινωνικής επανένταξης των εξαρτημένων ατόμων. Ένα από τα 72 κέντρα πρόληψης που υπάρχουν στην Ελλάδα είναι το Κέντρο Πρόληψης "Όραμα", το οποίο λειτουργεί από τον Οκτώβριο του 1998 με έδρα την Έδεσσα. Η συμβολή του Κέντρου Πρόληψης "Όραμα" είναι τεράστια τόσο στο τομέα της πρόληψης με στόχο την αποτροπή της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών όσο και στο τομέα της πληροφόρησης με στόχο την ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας.

Τα νεανικά χρόνια είναι τα χρόνια της χαράς, της αναζήτησης, των οραμάτων, της πνευματικής προόδου, της δημιουργίας αλλά και της αμφισβήτησης συστημάτων και του κόσμου των μεγαλυτέρων. Πιστεύω ότι πρέπει να παραδεχτούμε όλοι εμείς, οι μεγαλύτεροι, ότι ο κόσμος που φτιάξαμε ή φτιάχτηκε με την ανοχή μας, δεν είναι ο καλύτερος. Πρώτα εμείς πρέπει να βγούμε από τον μικρόκοσμό μας και να μπούμε στην μάχη κατά των ναρκωτικών. Δίπλα, κοντά στους νέους μας, όχι ως καθοδηγητές αλλά ως φίλοι τους, που αγαπούν τη ζωή και έχουν ακόμα όνειρα για έναν καλύτερο κόσμο.

ΤΟ ΟΧΙ ΣΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΨΕΥΤΙΚΟ ΚΟΣΜΟ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΕΥΚΟΛΟ ΝΑ ΤΟ ΠΟΥΜΕ ΑΛΛΑ ΠΡΩΤΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΟΥΜΕ ΝΑΙ ΣΤΗ ΖΩΗ!

Σας ευχαριστώ πολύ.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News