Τετάρτη 13 Ιουλίου 2011

Ανυποχώρητοι οι ροδακινοπαραγωγοί στη συνάντηση με τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης

Αποφασισμένοι να μην υποχωρήσουν, εμφανίζονται φέτος οι παραγωγοί συμπύρηνου ροδάκινου Πέλλας και Ημαθίας θέτοντας ως ''κόκκινη'' γραμμή 30 λεπτά το κιλό, για την τιμή του προϊόντος. Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Κυριακής στο πρώην Δημαρχείο Αποστόλου Παύλου, στο Μακροχώρι, σε μια κατάμεστη αίθουσα, ειπώθηκε ότι λόγω έλλειψης προϊόντος, η παραγωγή θα απορροφηθεί στο σύνολό της, οπότε και ο στόχος είναι οι ροδακινοπαραγωγοί να μην υποχωρήσουν σε μία κατώτερη τιμή.

Οι μερικές εκριζώσεις οδήγησαν σε μείωση της φετινής παραγωγής σε 300-350.000 τόνους, από 400.000 τόνους το 2010, ενώ στη γενικότερη αισιοδοξία συμβάλλει και το γεγονός ότι...

οι χώρες που απορροφούν τη μεγαλύτερη ποσότητα του προϊόντος, είναι στιβαρές οικονομικά. Βέβαια, υπάρχουν και αρνητικοί παράγοντες, όπως μας είπε πρόσφατα ο πρόεδρος της ΕΚΕ, Κ. Αποστόλου, που για άλλη μία φορά αυτή μπορεί να είναι η δικαιολογία των βιομηχάνων, όπως ότι φέτος η τιμή της ζάχαρης είναι διπλάσια από πέρσι, λόγω έλλειψης στην ΕΕ, το κόστος για το κουτί της κομπόστας αυξήθηκε κατά 10%, ενώ σε ανοδική πορεία κινήθηκαν ρεύμα και καύσιμα.

ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ

Εν τω μεταξύ, την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, σε εξέλιξη είναι η αναβληθείσα από την προηγούμενη εβδομάδα, σύσκεψη για το βιομηχανικό ροδάκινο στο Υπουργείο, υπό τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιάννη Δριβελέγκα με τη συμμετοχή εκπροσώπων των μεταποιητών, αλλά και των ομάδων παραγωγών.

Ο παραγωγός και πρόεδρος της «Αυθόρμητης Κίνησης» ροδακινοπαραγωγών, Νομού Ημαθίας, Τάσος Χαλκίδης τόνισε στη σύσκεψη της Κυριακής: «Δηλώνουμε πως οι ομάδες παραγωγών θα πρέπει να στοιχηθούν πίσω από την διαπραγματευτική ομάδα ώστε να έχουμε ένα σωστό αποτέλεσμα. Η πρότασή μας για την τιμή είναι 30 λεπτά το κιλό και πάνω. Δεν θέλουμε να εκμεταλλευτούμε καταστάσεις επειδή φέτος υπάρχει έλλειψη προϊόντος. Εμείς θέλουμε να βάλουμε μια βάση φέτος και για τις επόμενες χρονιές. Θέλουμε να υπάρχει μια ισορροπία μεταξύ αγρότη και βιομηχανίας. Αν δεν υπάρχει βιομηχανία δεν μπορούμε να υπάρξουμε. Όμως αν δεν υπάρχει πρώτη ύλη δεν μπορεί να υπάρξει και βιομηχανία», κατέληξε.

Παρόντες ήταν οι βουλευτές Πέλλας, Θεοδώρα Τζάκρη και Ηλίας Θεοδωρίδης, οι τρεις βουλευτές Ημαθίας, Τ. Σιδηρόπουλος, Θ. Γικόνογλου και Ά. Τόλκας, όπως και ο πρόεδρος της ΓΕΣΑΣΕ, Θόδωρος Παπακωνσταντίνου.

---
Πηγή: logospellas

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News