Σάββατο 27 Αυγούστου 2011

Ένα βήμα πριν από τη συμφωνία Alpha και Eurobank

Η αντιστροφή μέτρηση για την ανακοίνωση της συγχώνευσης Αlpha Βank και Eurobank έχει αρχίσει. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα δυο μέρη βρίσκονται πριν από την ολοκλήρωση της συμφωνίας, η οποία αν ολα εξελιχθούν ομαλά θα ανακοινωθεί τη Δευτέρα.

Το νέο σχήμα θα έχει πρόεδρο τον κ. Κωστόπουλο της Αlpha, ενώ άμεσα θα γίνει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στην οποία θα συμμετάσχει και επενδυτικό fund του Καταρ!

Τις τελευταίες ήμερες υπήρξαν πυρετώδεις διαβουλεύσεις μεταξύ των ισχυρών ανδρών της Alpha Βank και της Eurobank, προκειμένου να επιτευχθεί κατ’ αρχήν συμφωνία, ενώ παράλληλα, από την πλευρά της Alpha, έχει ήδη ζητηθεί από το Κατάρ να ξεκαθαρίσει κατά πόσο ενδιαφέρεται να συμμετάσχει στρατηγικά είτε στην Alpha, μετά από αύξηση κεφαλαίου, είτε στο υπό δημιουργία σχήμα, μετά από συγχώνευση με τη Eurobank.

Σύμφωνα, δε, με ορισμένες πηγές, η απάντηση από τον βαθύπλουτο ηγέτη του Εμιράτου αναμένεται μέχρι τη Δεύτερα και ανάλογα θα δρομολογηθούν οι εξελίξεις. Άλλωστε, οι συζητήσεις με το Κατάρ, για τη συμμετοχή του στην ΑΜΚ με τελικό ποσοστό που ουσιαστικά θα το καθιστά κυρίαρχο στην Alpha, έχουν ξεκινήσει εδώ και μήνες.

Παρασκήνιο

Δραματικές διεργασίες και συνεχείς παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις εξελίσσονται τις τελευταίες ήμερες, καθώς ορισμένοι τραπεζίτες επιχειρούν μια τελική προσπάθεια προσέγγισης προκειμένου να επιτευχθεί η υλοποίησης συγχωνεύσεων, ως άμυνα στην επερχόμενη απώλεια ελέγχου των τραπεζικών ιδρυμάτων, μέσω της υπαγωγής τους στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και την de facto κρατικοποίηση τους.

Έχοντας να αντιμετωπίσουν τεράστιες κεφαλαιακές ανάγκες, λόγω του roll over των ελληνικών ομολόγων, αλλά και της διαγνωστικής μελέτης της BlackRock, ρίχνουν και πάλι στο τραπέζι τα τραπεζικά deals. Και μέσω της δημιουργίας ισχυρότερων σχημάτων να επιχειρηθεί, αφενός η προσέλκυση ξένων συμμάχων και επενδυτών και αφετέρου, η εξασφάλιση χρηματικών ροών, καθώς οι κάνουλες του ΕΚΤ, αρχίζουν να στερεύουν για τις ελληνικές τράπεζες, που ήδη προσφεύγουν στο μηχανισμό ELA της Τράπεζας της Ελλάδος, για να αντλήσουν (ακριβότερη) ρευστότητα.


---
ΠΗΓΕΣ: Realnews - Εφημερίδα Αξία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News