Σάββατο 6 Αυγούστου 2011

Χρ. Ξανθόπουλος: Σκληρή κριτική στο έργο του Δημάρχου Σκύδρας

Δραματική υστέρηση εσόδων για το Δήμο Σκύδρας, δηλώνουν τα απολογιστικά στοιχεία Α΄και Β΄τριμήνου του 2011.

Δυστυχώς για άλλη μία φορά έγινε συζήτηση με ελλιπή στοιχεία και χωρίς να υπάρχει εισήγηση-έκθεση από την Οικονομική Υπηρεσία που υποβάλει τις καταστάσεις στην Οικονομική Επιτροπή για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, χωρίς τα μηνιαία στοιχεία σχετικά με τα βεβαιωθέντα έσοδα, τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τρίτων προς το Δήμο και τα διοικητικά μέτρα στα οποία έχει προβεί ,προκειμένου να εισπραχθούν οι ληξιπρόθεσμες αυτές οφειλές (σύμφωνα με την Υ.Α 74712/29.12.2010).

Επίσης, σύφωνα με το άρθρο 266 παρ.9 τα απολογιστικά στοιχεία κάθε τριμήνου πρέπει να...
...έρθουν προς ενημέρωση και ψήφιση στην Οικονομική Επιτροπή το αργότερο το πρώτο δεκαήμερο του επόμενου μήνα λήξης του τριμήνου, κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει για το Α΄τρίμηνο.

Αρκέστηκε ο κύριος Δήμαρχος μόνο στην χορήγηση περιληπτικών οικονομικών στοιχείων εσόδων-εξόδων όπου φαίνεται ξεκάθαρα ότι τα ποσοστά εκτέλεσης του προϋπολογισμού είναι τραγικά,τόσο για τα Έσοδα όσο και στις Επενδύσεις (έργα).

Τα έσοδα προέρχονται κατά πρώτον, από τους Κ.Α.Π και Σ.Α.Τ.Α γενικώς τις κρατικές επιχορηγήσεις (εδώ φαίνεται και η κακοδιαχείριση και η κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος όλων των προηγούμενων ετών )και αυτό γιατί δεν δρομολογήθηκε ούτε ένα έργο που να φέρει έσοδα στον Δήμο (με συνέπεια την μείωση της φορολογίας των Δημοτών μας) και κατά δεύτερον στα έσοδα από την υπέρογκη φορολογία των Δημοτών μας.

Δεν έχει γίνει καμία προσπάθεια για την είσπραξη των εισφορών σε χρήμα από την εφαρμογή του πολεοδομικού σχεδίου της πόλης.

Στον προϋπολογισμό του Δήμου υπάρχει εγγραφή στα έσοδα από μισθώματα λατομείων της εταιρείας συμφερόντων Πρ.Παυλίδη) ποσού 1.800.000 ευρώ, όλος περιέργως δεν έγινε καμία κίνηση για την είσπραξη αυτού του ποσού και πάντως μέχρι σήμερα δεν έχει εισπραχθεί ούτε ένα ευρώ. Οι μόνες ενέργειες που έγιναν στο θέμα αυτό ήταν από τον πρώην Δήμο Μενηίδος (ασφαλιστικά μέτρα κτλ.)

Εδώ ο Δήμαρχος θα πρέπει να δώσει εξηγήσεις για ποιο λόγο τυγχάνει αυτής της μεταχείρισης ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας, ενώ την ίδια ώρα έχει αυξήσει κάθε είδους Δημοτικό Τέλος φέρνοντας τους Δημότες μας σε οικονομικό αδιέξοδο. Στο δημοτικό συμβούλιο δεν έχει έρθει καν για ενημέρωση το θέμα αυτό.

Τις οφειλές των Δημοτών μας κύριε Δήμαρχε με μεγάλη ευκολία τις βεβαιώσατε στην εφορία.

Γιατί δεν πράττετε το ίδιο και με την εν λόγω επιχείρηση, με υπαρκτό τον κίνδυνο να χαθούν αυτά τα χρήματα (1.800.000 ευρώ) που αναλογούν σε έσοδα από Δημοτικά τέλη σχεδόν δύο ετών.

Από την άλλη μεριά δεν γίνεται ούτε ένα έργο, αυτό βέβαια εμείς το είχαμε επισημάνει τόσο κατά την ψήφιση του τεχνικού προγράμματος, όσο και του προϋπολογισμού δηλ.με πλασματικά στοιχεία και χωρίς να διεκδικείς πόρους από Ευρωπαϊκά προγράμματα (ΕΣΠΑ) κτλ. δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη και μείωση φορολογίας.

Αρκεί μόνο να δούμε τι γίνεται στον γειτονικό Δήμο Έδεσσας (πεζόδρομοι, ανάπλαση και αξιοποίηση των καναλιών κτλ.) έχει ενταχθεί και υλοποιεί ευρωπαϊκά προγράμματα αξίας πάνω από 15.000.000 ευρώ. Αντίθετα στον δικό μας Δήμο δεν έχει και δεν πρόκειται να γίνει τίποτα (ακόμη και το ηλεκτρονικό δημοπρατήριο που ξεκίνησε με προσπάθεια τις Νομαρχίας) και σ΄αυτό έχει την απόλυτη ευθύνη ο κύριος Χοΐδης.

Οι πληρωμές των ημέτερων πάντως συνεχίζονται κανονικά. Χρήματα μπορεί να μην υπάρχουν (αν και προεκλογικά λέγατε άλλα στον κόσμο), αλλά "ΟΙ ΔΙΚΟΙ ΜΑΣ" πληρώνονται. (δέστε τις αποφάσεις πληρωμών που έχουν γίνει και αναρτηθεί στο πρόγραμμα ΔΙΑΥΓΕΙΑ).

Και εδώ θα πρέπει να δώσετε εξηγήσεις, πως γίνεται να πληρώνονται πρόσφατες δαπάνες και παλαιότερες να μην πληρώνονται.

Ένα είναι σίγουρο και προκύπτει από τα στοιχεία που μας δώσατε κύριε Δήμαρχε, ότι εσείς πληρώνεστε κανονικά.

Πέρασαν έξι μήνες και με το ταμειακό έλλειμμα του Δήμου Μενηίδος δεν έχετε κάνει τίποτα. Το πόρισμα των ορκωτών το έχετε στα χέρια σας, αλλά καμία κίνηση μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει.

Τέλος με λύπη μου διαπιστώνω ότι στη συνεδρίαση της Οικονομικής επιτροπής στα πρακτικά συμπληρώθηκαν διάφορα σχόλια του Δημάρχου, τα οποία δεν λέχθηκαν καν την ώρα της συνεδρίασης και για τα οποία είμαι υποχρεωμένος, να δώσω κάποιες εξηγήσεις.

Κατα πρώτον όσον αφορά τις μελέτες αν γνώριζα ή όχι όπως ισχυρίζεται ο Δήμαρχος ότι έγιναν μελέτες για διεκδίκηση έργων μέσω ΕΣΠΑ κτλ. μάλλον ο κύριος Δήμαρχος ζεί σε άλλο κόσμο διότι αυτοί που ζούν εδώ, οι Δημότες μας, βλέπουν το απόλυτο κενό,η τεχνική δε υπηρεσία τα ξέρει καλύτερα. Ούτε κάποιο έργο γίνετε ούτε κάν μια πινακίδα ότι το εργο πραγματοποιείται από κάποιο ευρωπαϊκό πρόγραμμα υπάρχει κτλ. δυστυχώς χάθηκαν και χάνονται τεράστια ευρωπαϊκά κονδύλια και σ΄αυτό είναι αποκλειστικά υπεύθυνος ο Δήμαρχος. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για έναν άνθρωπο που είναι δέκα χρόνια Δήμαρχος.

Κατά δεύτερον όσον αφορά το σχόλιο που έκανα στην Οικονομική επιτροπή δηλ. ότι ο Δήμαρχος πληρώνεται κανονικά και δεν ισχύουν αυτά που λέει (ότι δεν παίρνει τους μισθούς του κτλ.) αναφέρω παρακάτω τις αποφάσεις που ο ίδιος υπέγραψε.

ΑΡΙΘΜ.ΠΡΩΤ.3935/22.03.2011,5078/08.04.2011,6564/05.05.2011,9992/01.06.2011,12744/

30.06.2011, 14185/28.07.2011,14489/05.08.2011 που αφορούν πληρωμές Δημάρχου (αντιδημάρχων κτλ) 119.404,45 ευρώ, ψέματα λοιπόν δεν χρειάζονται, δικά σας είναι, τα δικαιούστε αλλά όχι και να λέτε ότι δεν παίρνετε τους μισθούς σας. και τους μισθούς σας παίρνετε και την σύνταξή σας.

Για όλους τους παραπάνω λόγους καταψηφίζω τα απολογιστικά στοιχεία Α΄και Β΄ Τριμήνου πλην αυτών τις μισθοδοσίας των υπαλλήλων.

Ο ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΤΗΣ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ
ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News