Παρασκευή 26 Αυγούστου 2011

Πώς φαίνεται ένα αστέρι που πέφτει, εάν βρίσκεσαι στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

Την περασμένη εβδομάδα (όπως κάθε καλοκαίρι τέτοια εποχή) ο επιστήμονες μας πρότειναν να στρέψουμε το κεφάλι στον ουρανό για να δούμε τις Περσείδες, μια βροχή από «πεφταστέρια». Μάλιστα ο Διεθνής Οργανισμός Μετεώρων υπολόγισε ότι κατά τη διάρκεια της κορύφωσης του φαινομένου θα έπεφταν περίπου 100 μετέωρα την ώρα προσφέροντας ένα εντυπωσιακό θέαμα. Όμως ελάχιστοι άνθρωποι θα έπρεπε να… σκύψουν για να δουν τις Περσείδες. Πρόκειται για τους αστροναύτες που βρίσκονται σε τροχιά, μέσα στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Δείτε την σπάνια φωτογραφία που τράβηξε ο αστροναύτης Ron Garan και ανέβασε από το διάστημα στο λογαριασμό του στο twitter…

Οι Περσείδες ονομάστηκαν έτσι επειδή φαίνονται να προέρχονται από τον αστερισμό του Περσέα, αλλά αυτό είναι μια οπτική αυταπάτη. Στην πραγματικότητα προκαλούνται από την είσοδο στην ατμόσφαιρα της Γης σωματιδίων σκόνης και άλλων υπολειμμάτων από την τεράστια ουρά (μήκους μερικών εκατομμυρίων χιλιομέτρων) του κομήτη 109Ρ/ Swift-Tuttle, ο οποίος ανακαλύφθηκε το 1862 από τους Αμερικανούς Lewis Swift και Horace Parnell Tuttle.

Τα μετέωρα (που όλοι έχουμε μάθει να λέμε «πεφταστέρια») είναι μικροί διαστημικοί βράχοι που εισέρχονται στη γήινη ατμόσφαιρα υπό χαμηλή γωνία πρόσπτωσης και φαίνονται να καίγονται αργά. Καθώς πλησιάζουν προς το έδαφος με ταχύτητα γύρω στα 60χλμ/δευτερόλεπτο και διαλύονται από την τριβή και την υπερθέρμανση, αφήνουν φωτεινά ίχνη.

---
Πηγή: e-radio

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News