Τρίτη 2 Αυγούστου 2011

Ήρθε η ώρα το συναιτεριστικό κίνημα να ζήσει μια εντυπωσιακή αναγέννηση

O Κοσμήτορας της Βουλής και Βουλευτής του Νομού Γιώργος Καρασμάνης, κατά τη συζήτηση του Νομοσχεδίου για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, αναφέρθηκε στα πιεστικά προβλήματα και τις τεράστιες δυσκολίες που αντιμετωπίζει το συνεταιριστικό κίνημα, το οποίο, σύμφωνα με τον ίδιο, βρίσκεται μπροστά σ’ ένα πελώριο μπερδεμένο κουβάρι πιστωδανειακών αδιεξόδων, που χρειάζεται γόρδια λύση για να ξεμπλέξει.


                                      «ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ»
«Το συνεταιριστικό κίνημα έπειτα από μια 30ετία χαμένη, διαφθοράς, παραπλάνησης, αποπλάνησης και αχρήστευσης του παραγωγικού ιστού, οφείλει να ανανεωθεί, να εξοπλιστεί με αρμοδιότητες και να ενισχυθεί με τεχνολογική γνώση και πείρα για να διαδραματίσει το ρόλο του ανανεωτικού φορέα στην παραγωγή, στην εμπορία και στη μεταποίηση. Ήρθε πλέον ο χρόνος...

για μία γενική συνεταιριστική συνέγερση. Βρίσκονται οι συνεταιρισμοί σε «ώρα μηδέν». Όσο γρηγορότερο το συνειδητοποιήσουν και αντιδράσουν προς τη σωστή κατεύθυνση, τόσο το καλύτερο για όλους. Πρέπει να δώσουμε και να κερδίσουμε τη μάχη του εκσυγχρονισμού σε όλα τα πεδία, στο υλικοτεχνικό πεδίο, στο οργανωτικό και στο πεδίο της σκέψης και συμπεριφοράς που ίσως είναι ο πιο καθοριστικός παράγοντας επιτυχίας. Μπορεί λοιπόν το συνεταιριστικό κίνημα να ζήσει μία εντυπωσιακή αναγέννηση, το θέμα είναι το κατά πόσο οι συνεταιριστές θα το αντιληφθούν, θα το καταλάβουν και θα κάνουν τις σωστές κινήσεις. Χρειάζεται από την μεριά των συνεταιρισμών, δημιουργία σχημάτων συνεργασίας που θα επιτρέπουν τη βάση, την ίδρυση συνεταιριστικών μονάδων που θα καλύψουν ευρύτερο χώρο, ώστε να υπάρξει η εξασφάλιση της οικονομικής κλίμακας και ορθολογικής αξιοποίησης» τόνισε χαρακτηριστικά ο Βουλευτής.

                «ΑΤΜΟΜΗΧΑΝΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ»
«Άλλωστε, αν οι αγροτικοί συνεταιρισμοί λειτουργούν ορθά και αποτελεσματικά, τότε πραγματικά μπορούν να γίνουν ατμομηχανή ανάπτυξης στην ύπαιθρο και στην εν γένει ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας», συνέχισε ο Γιώργος Καρασμάνης.
Όπως χαρακτηριστικά είπε ο Βουλευτής, «Μπορεί η ρήξη με το παρελθόν και το χθες στο συνεταιριστικό χώρο να είναι η πρώτη καλή ευκαιρία για να θεμελιωθεί ένα καινούργιο υπόβαθρο πάνω στο οποίο θα κτισθεί το νέο στέρεο συνεταιριστικό οικοδόμημα, δυστυχώς όμως με το συγκεκριμένο Νομοσχέδιο δεν έχουμε να κάνουμε με το νέο, αλλά με επιστροφή στα παλιά. Αντί να μας πηγαίνει μπροστά, μας οδηγεί τουλάχιστον 20 χρόνια πίσω. Αντί να αντιμετωπίζει το πρόβλημα, το διαχειρίζεται τεχνικά. Αντί να θεραπεύει την ασθένεια, παρέχει απλά αναλγητικά για να κατευνάσει πρόσκαιρα τους πόνους, γιατί οι αγροτικοί συνεταιρισμοί δεν πάσχουν σήμερα από έλλειψη μητρώου ούτε από τη μετατροπή των δευτεροβάθμιων ενώσεων σε πρωτοβάθμιους συνεταιρισμούς, ούτε βρέθηκαν στο σημείο που είναι σήμερα επειδή τους έλειψαν τα καλάθια και τα πανέρια της περιφέρειας. Δεν έπασχαν και πάσχουν επειδή οι αντιπρόσωποι στην γενική συνέλευση της ΠΑΣΕΓΕΣ εκλέγονται σε δύο φάσεις και τώρα θα εκλέγονται σε μια. Δεν είναι εκεί το «κλειδί» του μυστηρίου ούτε βρέθηκαν οι συνεταιρισμοί στο σημερινό σημείο απαξίωσης επειδή δεν υπήρχαν αγροδιατροφικές συμπράξεις. Αλλού είναι τα κρίσιμα ζητήματα που αποξένωσαν τους αγρότες από τους συνεταιρισμούς και από εργαλεία άσκησης οικονομικής πολιτικής στην ύπαιθρο τους μετέτρεψαν σε συνδικαλιστικές οργανώσεις, σε φορείς διαμεσολάβησης και προσωπικών στοχεύσεων, τους οδήγησαν στην υπερχρέωση και την αναποτελεσματικότητα και σταδιακά τους μετέτρεψαν με το αζημίωτο σε διεκπεραιωτές αιτήσεων του ΟΣΔΕ και νεροκουβαλητές κοινοτικών επιδοτήσεων, χωρίς βεβαίως αυτό να σημαίνει πως δεν υπάρχουν και φωτεινές εξαιρέσεις.

                      «ΤΡΟΧΟΠΕΔΗ ΤΟ Ν/Σ»
Στη συνέχεια ο Γιώργος Καρασμάνης, αφού ανέφερε ότι το συγκεκριμένο Νομοσχέδιο όχι απλά δεν απαντά στα σημερινά ζητούμενα, αλλά μπαίνει και τροχοπέδη ακόμη και σε εργαλεία όπως για παράδειγμα στη συμβολαιακή γεωργία και τα δημοπρατήρια αγροτικών προϊόντων, έθεσε τα εξής ερωτήματα : «Πού ακούστηκε στον 21ο αιώνα τα δημοπρατήρια να είναι δημόσιες υπηρεσίες και τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης να μην μπορούν να διαπραγματεύονται στις αγορές; Πώς είναι δυνατόν το Νομοσχέδιο να μην περιέχει ούτε μία διάταξη για το πώς θ’ αντιμετωπισθεί το πρόβλημα των χρεών, όταν αυτό αποτελεί το υπ’ αριθμό ένα ζήτημα για τη συντριπτική πλειοψηφία των οργανώσεων; Πού είναι οι βασικές αρχές του συνεργατισμού περί εθελοντικής και ελεύθερης συμμετοχής, περί αυτονομίας και ανεξαρτησίας, όταν όλα ρυθμίζονται κατ’ εντολή της κρατικής εξουσίας;».
Τέλος ο Γιώργος Καρασμάνης ανέφερε ότι ως Γραμματέας Αγροτικού της Νέας Δημοκρατίας βρίσκεται ήδη σε μια διαρκή διαβούλευση τόσο με τους φορείς όσο και με τους απλούς αγρότες για μια πραγματική εξυγίανση, ανασυγκρότηση, ανάπτυξη, καθαρά επιχειρηματικών μορφών συνεταιρισμού που με διαφάνεια, αποτελεσματικότητα, ισχυρό μάνατζμεντ και απευθείας σχέση στην αγορά και όχι στο κράτος, θα διαχειρίζονται ορθά το προϊόν και τα καλώς εννοούμενα συμφέροντα των αγροτών μελών μας.
«Η πρόταση την οποία επεξεργαζόμαστε και θα καταθέσουμε, είναι εφικτή και προσαρμοσμένη και στο Ευρωπαϊκό και στο Διεθνές και στο Εσωτερικό Δίκαιο, αφού στηρίζεται στους βασικούς πυλώνες του συνεργατισμού, που είναι η διαπραγματευτική δύναμη και οι οικονομίες κλίμακας» είπε κλείνοντας ο Γιώργος Καρασμάνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News