Σάββατο 27 Αυγούστου 2011

Ανακοίνωση ΛΣ για την πυρκαγιά στο Σέϊχ Σου

Η πυρκαγιά στο δάσος του Κέδρινου Λόφου που ξέσπασε σήμερα και επανέφερε στη μνήμη μας την τραγική πυρκαγιά του 1977, ανέδειξε την ανάγκη μιας άλλης, λαϊκής δασικής πολιτικής, που θα εξασφαλίσει τη δασική προστασία, την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών, με μεσο-μακροπρόθεσμο σχεδιασμό, κοινωνικά κριτήρια και κοινωνική - λαϊκή ιδιοκτησία στα δασικά οικοσυστήματα.
Παρά του ότι η πυρκαγιά αυτή τη φορά δεν πείρε διαστάσεις, το γεγονός αυτό δεν πρέπει να καλύψει τις τεράστιες ευθύνες τόσο των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, όσο και της Τοπικής Διοίκησης (Περιφέρειας και Δήμων). Κι’ αυτό γιατί συνειδητά εφαρμόζουν πολιτικές που υπαγορεύονται από τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, όλοι οι νόμοι που έχουν ψηφισθεί τα τελευταία χρόνια είναι σε αντιδραστική κατεύθυνση και εξυπηρετούν την παραπέρα εμπορευματοποίηση των δασών και της γης συνολικότερα.
Ανέδειξε ακόμη τις τραγικές συνέπειες που μπορεί να έχουν οι περικοπές των κονδυλίων για την πρόληψη και τη δασοπυρόσβεση, αλλά και η καθυστέρηση που υπήρξε στη χρηματοδότηση και αυτής της κουτσουρεμένης επιχορήγησης προς τους Δήμους, με αποτέλεσμα νη μην υπάρξει ουσιαστικά καθαρισμός του περιαστικού δάσους.
Τα δάση και οι δασικές εκτάσεις πρέπει να αντιμετωπίζονται ως περιουσία του λαού, ως κοινωνικό αγαθό. Εκφράζουμε την αντίθεσή μας στις πολιτικές εμπορευματοποίησης και υποστηρίζουμε τη θέση να μετατραπούν τα δάση σε δημόσια λαϊκή περιουσία.
Σήμερα είναι ανάγκη να παρθούν μια σειρά μέτρα ώστε να προστατευτεί το περιαστικό δάσος της πόλης, και καλούμε τους εργαζόμενους, τα λαϊκά στρώματα, το οργανωμένο ταξικό κίνημα και τους φορείς της πόλης να διαμορφώσουν ένα αγωνιστικό κίνημα που θα διεκδικήσει:
• Την άμεση κατάργηση των αντιδασικών νόμων και διατάξεων.
• Συγκρότηση ενιαίου δημόσιου φορέα διαχείρισης και προστασίας της δασικής περιουσίας με συντονιστικά όργανα ανά νομό και δήμο - επιχειρησιακά κέντρα.
• Να μετατραπεί σε δημόσια περιουσία η ιδιοκτησία των μεγάλων ιδιωτικών εκτάσεων στα βουνά και τα δάση.
• Μηχανισμό εκτίμησης των κινδύνων ανά περιοχή και ανάλογο σχεδιασμό.
• Ανασυγκρότηση και αναβάθμιση των δυνάμεων της δασικής υπηρεσίας, συμβολή της πυρο¬σβεστικής υπηρεσίας στην επιτήρηση του περιαστικού δάσους του Κέδρινου Λόφου, με σύγχρονα τεχνικά μέσα.
• Επαρκή εκπαίδευση των εμπλεκομένων φορέων.
• Επιτήρηση οδικών αξόνων που γειτνιάζουν ή οδηγούν στο περιαστικό δάσος.
• Πάλη για μια ανάπτυξη με κριτήριο τις ανάγκες της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων.

Οι Κομμουνιστές Σύμβουλοι σε Περιφέρεια Κ/Μ και Δήμο Θεσσαλονίκης
με το ψηφοδέλτιο της «ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News