Κυριακή 7 Αυγούστου 2011

Πρωτοβουλίες «κορυφής» για εκτόνωση της κρίσης

Άναψαν τα τηλέφωνα μεταξύ των ισχυρών του κόσμου μετά την υποβάθμιση της αμερικανικής οικονομίας από τον Οίκο αξιολόγησης Standard & Poor's.

Ομπάμα, Σαρκοζί, Μέρκελ, Θαπατέρο, Κάμερον, όλοι συνομιλούν με όλους και προσπαθούν να βρουν απαντήσεις στην πρόκληση των διεθνών οίκων. Σήμερα συνεδριάζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Οικονομικοί εκπρόσωποι της Ομάδας των Είκοσι (G20) είχαν τηλεφωνική συνδιάσκεψη την Κυριακή το πρωί, όπως δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών της Νοτίου Κορέας, Τσόι Γιονγκ κου, ενώ νέα τηλεφωνική συνδιάσκεψη της ομάδας των επτά (G7) θα πραγματοποιηθεί πριν από...
...το άνοιγμα των ασιατικών αγορών, προκειμένου να τις καθησυχάσουν σχετικά με την κρίση χρέους, μετέδωσε το ιαπωνικό πρακτορείο ειδήσεων Jiji Press.

Την ίδια ώρα, οι δείκτες των αραβικών χρηματιστηρίων κινούνται με αρνητικό πρόσημο, απότοκο της υποβάθμισης της αμερικανικής οικονομίας.

Η γαλλική προεδρία της ομάδας των επτά (G7) και οι άλλες χώρες-μέλη της τηρούσαν απόλυτη σιωπή σχετικά με την τηλεφωνική συνδιάσκεψη που επρόκειτο να γίνει τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής (ώρα Ελλάδας).

Παράλληλα, ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν είχε τηλεφωνική συνομιλία με τη γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) για τη συνεχιζόμενη κρίση χρέους που προκάλεσε πανικό στις χρηματαγορές, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος του υπουργού. Ο κ. Όσμπορν και η κα Λαγκάρντ «συζήτησαν για την παγκόσμια οικονομική κατάσταση, την αντιμετώπισή της και επισήμαναν πόσο σημαντικό είναι οι χώρες να λάβουν αποφάσεις για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης», ανέφερε ο εκπρόσωπος. Ακόμα έθιξαν το ζήτημα της «διεθνούς αστάθειας γενικότερα», πρόσθεσε.

Εν τω μεταξύ, την ώρα που εντείνονται οι αμφιβολίες στους κόλπους της γερμανικής κυβέρνησης σχετικά με το εάν και κατά πόσον θα μπορούσε να υπάρξει μια συμφωνία για την εξυπηρέτηση των δανειακών αναγκών της Ιταλίας από τον EFSF, ο επικεφαλής οικονομολόγος της Standard and Poor's για την Ευρώπη, Ζαν Μισέλ Σιξ, δηλώνει ότι η αξιολόγηση «ΑΑΑ» της Γαλλίας είναι σταθερή, προσθέτοντας ότι η πολιτική ηγεσία και η καλή διακυβέρνηση αποτελούν σημαντικούς παράγοντες για τη διαμόρφωση των αξιολογήσεων.

Ωστόσο, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν-Κλοντ Τρισέ επιθυμεί το Διοικητικό Συμβούλιό της, το οποίο διαμορφώνει τη νομισματική πολιτική της Ευρωζώνης να λάβει άμεσα την τελική απόφαση για την αγορά ιταλικών κρατικών ομολόγων με στόχο να χαλιναγωγηθεί η κρίση χρέους στη ζώνη του ευρώ, ανέφερε μια πηγή της ΕΚΤ. Σύμφωνα με την πηγή αυτή, εάν ληφθεί σήμερα οριστική απόφαση για παρέμβαση, η ΕΚΤ και οι κεντρικές τράπεζες θα αρχίσουν να αγοράζουν ιταλικά ομόλογα όταν ανοίξουν οι ευρωπαϊκές αγορές από τη Δευτέρα. Δεν έχει ακόμη αποσαφηνιστεί αν η ΕΚΤ θα εκδόσει κάποια σχετική ανακοίνωση μετά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της.

Η Αυστραλία, μέλος της G20, προέβλεψε ότι η παγκόσμια οικονομική αβεβαιότητα θα συνεχιστεί για κάποιο καιρό αλλά τόνισε ότι η ίδια διαθέτει ισχυρή εσωτερική οικονομία. Ο Αυστραλός υπουργός Οικονομικών Γουέιν Σουόν δήλωσε ότι οι ΗΠΑ και η Ευρώπη βρίσκονται σε μία μακρά και οδυνηρή διαδικασία για να επιλύσουν τα προβλήματα χρέους τους αλλά υπογράμμισε τη σχετική δύναμη της αυστραλιανής οικονομίας, αναφέροντας το μικρό χρέος και τα χαμηλά ποσοστά ανεργίας. «Δεν πρόκειται να χρυσώσω το χάπι για το γεγονός ότι η παγκόσμια οικονομική προοπτική παραμένει αβέβαιη και αυτή η αβεβαιότητα είναι πιθανό να παραμείνει για κάποιο καιρό», ανέφερε. «Και η αβεβαιότητα στο εξωτερικό έχει σαφώς μία επίδραση στην εμπιστοσύνη των καταναλωτών και των επιχειρήσεων εδώ στην πατρίδα. Όπως έχω πει, δεν έχουμε ανοσία σε όσα γίνονται στο εξωτερικό αλλά είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η Αυστραλία αντιμετωπίζει τις προκλήσεις από μία θέση ισχύος», πρόσθεσε.

Ο Τζιν Σπέρλινγκ, σύμβουλος του Λευκού Οίκου για οικονομικά θέματα, επέκρινε, πάντως, έντονα τον οίκο Standard & Poor's για την απόφασή του να υποβαθμίσει το κρατικό χρέος των ΗΠΑ, ενώ η Λαϊκή Ημερησία, όργανο της κεντρικής επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, προειδοποίησε ότι οι ασιατικές εξαγωγικές οικονομίες ενδέχεται να αποτελέσουν τα μεγαλύτερα θύματα των εντεινόμενων οικονομικών προβλημάτων των ΗΠΑ.

---
Πηγή: Ant1
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News