Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2011

«Έκοψε» ο Παπανδρέου την κουβέντα για εκλογές πριν καν αρχίσει

Στη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής
«Να σταματήσουν οι συζητήσεις περί επιτάχυνσης των πολιτικών εξελίξεων», ζήτησε ο πρωθυπουργός με το «καλημέρα» της μαραθώνιας -όπως εξελίχθηκε- συνεδρίασης της Κυβερνητικής Επιτροπής χθες, επιχειρώντας να βάλει τέλος στις συζητήσεις περί εκλογών και συγκυβέρνησης.

Κάλεσε, μάλιστα, τους υπουργούς να μη γίνει καν πολιτική συζήτηση χθες, προκειμένου να μη δοθούν «αφορμές» στο εξωτερικό, όσο συζητιούνται τόσο σοβαρά θέματα όσο η επικύρωση της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου. Υποσχέθηκε, πάντως, να συζητηθούν όλα τα πολιτικά θέματα σε συνεδρίαση της ερχόμενης εβδομάδας, αφού πρώτα θα έχει συνυπολογιστεί το «εκρηκτικό κλίμα» που διαμορφώνεται στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ.

Αντίθετα, ο ίδιος είπε ότι «πρέπει να απαντήσουμε στη ΝΔ για την εξεταστική», με το επιτελείο του να επικοινωνεί επί τόπου με τον Γραμματέα της ΚΟ, Βασίλη Έξαρχο, προκειμένου να ετοιμάσει την ανακοίνωση που εξεδόθη λίγο αργότερα, σηκώνοντας το γάντι της εξεταστικής επιτροπής για τη διερεύνηση της δημοσιονομικής πορείας της χώρας τα τελευταία δέκα χρόνια. «Εκεί που μας χρωστούσανε, θέλουνε να μας πάρουν και το βόδι», φέρεται να υπερθεμάτισε επί του θέματος ο πρώην «τσάρος», Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Με την κουβέντα να γυρνά γρήγορα στα μέτρα, η συζήτηση επικεντρώθηκε στο...

...αν θα έπρεπε να ανακοινωθούν χθες ή όχι. Τις περισσότερες αντιρρήσεις είχε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, επικαλούμενος αφενός την ανάγκη να μπορεί να διαπραγματευτεί άνετα το Σαββατοκύριακο στις ΗΠΑ, αφετέρου το ότι δεν έχει κλείσει η «τρύπα» 500 εκατομμυρίων ευρώ που ζητά η τρόικα. «Να την κλείσουμε εμείς, διότι δεν θα αντέξουμε άλλη μία εβδομάδα μετρολογίας», του απάντησαν παριστάμενοι υπουργοί, με το ποσό των 500 εκατομμυρίων να καλύπτεται τελικά από το μόνο μέτρο στο οποίο συμφωνούσε η τρόικα, αυτό της μείωσης του αφορολογήτου από τις 6.000 ευρώ (που αρχικά συζητείτο) στις 5.000 ευρώ.

Υπέρ της ανακοίνωσης των μέτρων τάχθηκαν οι κ.κ. Λοβέρδος, Καστανίδης, Ρέππας, Κουτρουμάνης και Σκανδαλίδης, υποστηρίζοντας ότι «όλος ο κόσμος είναι ανάστατος, συζητά τι μέτρα θα ανακοινώσουμε» και εκτιμώντας ότι «είναι καλύτερο να απαντήσουμε για το τι ακριβώς κάνουμε». Εκτιμούσαν, άλλωστε, ότι όσα αποφασίστηκαν ήταν «πιο μαλακά» από τα αναμενόμενα, καθώς δεν συμφωνήθηκε χθες η εξομοίωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης, ενώ μετά από πρόταση του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κουτρουμάνη, αποφασίστηκε οι άνεργοι και επιδοτούμενοι να εξαιρεθούν από το τέλος στα ακίνητα μέσω ΔΕΗ, η καταβολή του οποίου και θα εξετάζεται στο εξής κατά περίπτωση. Τη λύση, πάντως, έδωσε και εδώ ο Γιώργος Παπανδρέου, ζητώντας να υπάρξει ανακοίνωση των μέτρων και «φορτώνοντάς» την στον κυβερνητικό εκπρόσωπο Ηλία Μόσιαλο.

Επί της ουσίας των μέτρων πάντως, ξεχώρισαν και πάλι οι δύο γραμμές στο εσωτερικό της κυβέρνησης. «Κανείς δεν θέλει να παίρνει τέτοια μέτρα, αλλά πρέπει να το κάνουμε τώρα, αλλιώς τελειώσαμε», είπε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, ενώ την παράμετρο της κοινωνικής δικαιοσύνης έβαλε στο τραπέζι ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δημήτρης Ρέππας. «Θα πρέπει να είμαστε αποτελεσματικοί για να φανούμε συνεπείς στις υποχρεώσεις μας, αλλά πρέπει να υπάρξει και κοινωνική δικαιοσύνη στον βαθμό που αυτό είναι εφικτό, ώστε να είμαστε στοιχειωδώς αξιοπρεπείς στο εσωτερικό», υποστήριξε μεταξύ άλλων.

---
Πηγή: Real
 

1 σχόλιο:

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News