Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2011

Εμβόλιο κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας & Τεστ Παπανικολάου στο Κέντρο Υγείας Αριδαίας

Στο Κέντρο Υγείας Αριδαίας εμβόλια σε ενήλικες γίνονται κάθε Τρίτη- Τετάρτη και Πέμπτη 12:00- 13:30 μ.μ. στο γραφείο της επισκέπτριας υγείας.
Πρέπει να καταστεί σαφές ότι οι δύο αυτές προληπτικές μέθοδοι είναι διαφορετικές και συμπληρωματικές.

Το τεστ Παπανικολάου, το οποίο είναι διαθέσιμο από τη δεκαετία του 1920, αποτελεί τη δευτερογενή πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και στην ουσία επιτρέπει τον εντοπισμό και, ως εκ τούτου, την έγκαιρη θεραπεία τραχηλικών βλαβών, πριν αυτές εξελιχθούν σε καρκίνο. Ο εμβολιασμός, από την άλλη πλευρά, ο οποίος έχει ενταχθεί στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών και συνιστάται σε κορίτσια 12-26 ετών, προλαμβάνει τη νόσο μειώνοντας την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου τραχήλου σε ποσοστό μεγαλύτερο του 70%. Σημαντικό επίσης να αναφέρουμε είναι ότι το εμβόλιο καλύπτεται δωρεάν από όλα τα ασφαλιστικά ταμεία για τις ηλικίες 12-26 ετών.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, ο οποίος είναι υπεύθυνος για την έγκριση του HPV εμβολίου, επιβεβαιώνει την αποτελεσματικότητα του εμβολίου και στις γυναίκες ηλικίας 26 έως 45 ετών στις οποίες όμως δεν χορηγείται δωρεάν. Στη διάθεσή τους τα κορίτσια έχουν 2 εμβόλια: το Cervarix και το Gardasil. Το Cervarix έχει δείξει προστασία έναντι των...

...2 συχνότερων ογκογόνων τύπων του ιού HPV (16, 18) που ευθύνονται για περισσότερο από το 70% των περιστατικών καρκίνου τραχήλου της μήτρας. Το Gardasil προστατεύει έναντι των HPV 16 και 18 που ευθύνονται για το 70% και πλέον των περιστατικών της νόσου και έναντι των HPV 6 και 11, οι οποίοι ευθύνονται για το 90% των περιπτώσεων γεννητικών κονδυλωμάτων.

Συνδυάζοντας τον εμβολιασμό και το τεστ Παπανικολάου ο κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου του τραχήλου της μήτρας υπολογίζεται ότι θα μπορούσε να μειωθεί κατά 94%. Το ποσοστό αυτό επιβεβαιώνει την ανεκτίμητη σημασία της πρόληψης και αποτελεί απτή απόδειξη της ανάγκης εμβολιασμού των κοριτσιών στις συνιστώμενες ηλικίες και του ελέγχου με τεστ Παπανικολάου μετά την έναρξη της σεξουαλικής ζωής. Πρέπει να τονίσουμε και να ξεκαθαρίσουμε ότι το εμβόλιο είναι καλά ανεκτό με ευνοϊκό προφίλ ασφάλειας. Όπως και με άλλα εμβόλια, μετά τη χορήγησή του μπορεί να εμφανιστεί πόνος στο σημείο της ένεσης, μυαλγία και αίσθημα κόπωσης. Παγκοσμίως έχουν χορηγηθεί περισσότερες από 70 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου έναντι του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, χωρίς να αναφερθούν σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες.

Στο Κέντρο Υγείας Αριδαίας εμβόλια σε ενήλικες γίνονται κάθε Τρίτη- Τετάρτη και Πέμπτη 12:00- 13:30 μ.μ. στο γραφείο της επισκέπτριας υγείας.

Η Επισκέπτρια Υγείας Πούλου Κατερίνα
Η Διευθύντρια Του Κέντρου Υγείας Αριδαίας Φωτοπούλου Στέλλα
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News