Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2011

«Πολιτεία που δεν έχει σαν βάση της την παιδεία είναι οικοδομή πάνω στην άμμο»

Καλή σχολική χρονιά σε μαθητές, καθηγητές & δασκάλους!

Γράφει ο Σταύρος Βαφειάδης
Για το Aridaia News

Μία νέα σχολική χρονιά ξεκίνησε και πριν καλά - καλά χτυπήσει το πρώτο κουδούνι, τα προβλήματα πήραν μορφή χιονοστιβάδας.

Για να φτάσει σε σημείο η πολιτεία να μη μπορεί να προσφέρει τα αυτονόητα στου πολίτες της, μάλλον τα «θεμέλια» άρχισαν να «τρίζουν».

Και το χειρότερο απ’ όλα είναι ότι...

...βάζουμε τα μικρά κυρίως παιδιά στη διαδικασία να σκέφτονται όλα εκείνα τα προβλήματα τα οποία θα έπρεπε οι μεγάλοι να τα έχουν λύσει προ πολλού.

Ο Αδαμάντιος Κοραής είχε πει μεταξύ άλλων το παρακάτω απόφθεγμα: «Πολιτεία που δεν έχει σαν βάση της την παιδεία, είναι οικοδομή πάνω στην άμμο».

Και κάπως έτσι μπορεί να περιγράψει κανείς την πολιτεία μας με το σημερινό εκπαιδευτικό σύστημα: σαν οικοδομή πάνω στην άμμο, έτοιμη να καταρρεύσει με το πρώτο χτύπημα της θάλασσας.

Δεν υπάρχει μεγαλύτερη αδικία από το να στερείς από τους νέους ανθρώπους το δικαίωμα για μόρφωση ή ακόμα και να υποβιβάζεις τη διαδικασία της εκπαίδευσης ελέω οικονομικής κρίσης.

Το θέμα όμως τώρα δεν είναι η κατανομή ευθυνών, αλλά η προσπάθεια για να σωθεί ότι απέμεινε χωρίς να επαναλάβουμε τα ίδια λάθη τα οποία μας οδήγησαν ως εδώ.

Γιατί όπως είπε ο Μένανδρος, «Το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού» (= Το να πέφτει κάποιος στο ίδιο λάθος δύο φορές δεν είναι γνώρισμα σοφού άνδρα).
 

2 σχόλια:

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News