Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2011

Π. Μπεγλίτης: «Δεν έχω πει ότι θα αυξηθεί η θητεία»

Τι δήλωσε στον ΒΗΜΑ FM και στην εκπομπή των Β. Χιώτη και Ν. Παπαδόπουλου
Για την οικονομία: «Ο στόχος της άμβλυνσης της δυσπιστίας και ο στόχος να μειώσουμε το έλλειμμα εμπιστοσύνης δεν επιτυγχάνεται. Δεν είναι μόνον αριθμητικό το πρόβλημα, να πιάσουμε τους δημοσιονομικούς στόχους. Κυρίως ήταν σε πολιτικό επίπεδο να κερδίσουμε την αξιοπιστία των ευρωπαίων εταίρων μας. Και εκεί υπάρχει πρόβλημα. Ένα πρόβλημα που διευρύνεται και οξύνεται αντί να αμβλύνεται. Λέω την αλήθεια. Πιστεύω ότι πρέπει να συνειδητοποιήσουμε κάτι που δεν έχει συμβεί στην ελληνική κοινωνία και το μήνυμα διαμορφώνεται με τους πιο ξεκάθαρους και ειλικρινείς τρόπους. Όντως η χώρα θα περάσει από μια φάση συμπίεσης των εισοδημάτων. Θα ζήσουμε με λιγότερα προκειμένου να συμβάλλουμε στην υπέρβαση της κρίσης. Είναι μια τραγική αλήθεια και ενδεχομένως ένα σπαρακτικό μήνυμα προς την ελληνική κοινωνία, ότι είναι επιβεβλημένο να πούμε την αλήθεια»

Για τα πεπραγμένα της κυβέρνησης: «Θα είμαι ο τελευταίος που θα πω ότι όλα τα κάναμε καλά. Και κριτική έχουμε κάνει, υπάρχουν καθυστερήσεις και μια αβελτηρία, μια αδυναμία να συλλάβουμε την κρισιμότητα και τον επείγοντα χαρακτήρα των αλλαγών που πρέπει να κάνουμε. Χάσαμε χρόνο. Αλλά πρέπει να είμαστε ειλικρινείς και αντικειμενικοί. Χρόνος χάθηκε και υποκειμενικά, λόγω των δικών μας αδυναμιών, αλλά και αντικειμενικά, λόγω των καθυστερήσεων στην Ε.Ε., όπου οι κυρίαρχες δυνάμεις, με τη Γερμανία στην πρώτη θέση, δεν ήξεραν και δεν είχαν μια στρατηγική εξόδου από την κρίση στην Ευρωζώνη»

Για τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα: «Κόκκινες γραμμές βάζεις όταν έχεις κερδίσει σε αξιοπιστία και έχεις κερδίσει την εμπιστοσύνη των εταίρων σου. Όταν όμως είσαι ελλειμματικός σε αξιοπιστία και εμπιστοσύνη και η ελληνική κοινωνία δεν έχει συνειδητοποιήσει τις αλλαγές και τις θυσίες που πρέπει να γίνουν και πρέπει να αναλάβουμε, τότε οι κόκκινες γραμμές θυμίζουν...

...τη γραμμή Μαζινό και πέφτουν εύκολα. Είμαστε σε αδύναμη θέση. Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές και ειλικρινείς και να παραδεχθούμε ότι δεν μπορούμε εμείς να βάλουμε τους όρους. Τους όρους τους βάζουν άλλοι, γιατί ακριβώς εμείς προστρέχουμε στη βοήθεια, την ελεημοσύνη, για να ξεπεράσουμε την κρίση»

Για τον πρωθυπουργό: «Τον έχω ζήσει και το λέω: ο κ. Παπανδρέου είναι πολύ σκληρό καρύδι. Είναι ένας άνθρωπος μεγάλων αντοχών, ένας μαραθωνοδρόμος της πολιτικής. Δεν έχει πει την τελευταία κουβέντα ακόμα. Πιστεύω ότι θα ολοκληρώσει τη θητεία και θα παλέψει για τη νέα τετραετία του ΠΑΣΟΚ. Εάν αυτό το χειμώνα κρατήσουμε τις ισορροπίες και αντέξουμε, το 2012 θα αρχίσει να αχνοφέγγει μια καλύτερη προοπτική για την Ελλάδα»

Για το ενδεχόμενο συγκυβέρνησης: «Εθνική συναίνεση και εθνική συνεννόηση δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη συγκυβέρνηση. Σημαίνει, πρώτα απ’ όλα, ανάληψη ευθύνης στο μέτρο που αναλογεί σε κάθε πολιτικό οργανισμό και σε κάθε πολιτική και κοινωνική δύναμη στη χώρα. Τούτη η περίοδος δεν επιτρέπει να πάμε σε σχεδιασμούς που δεν έχουν αντιστοίχιση με την πραγματική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η κοινωνία. Θα προτιμούσα χίλιες φορές, για λόγους καθαρούς, ειλικρίνειας και σεβασμού της λαϊκής βούλήσης, να προτείνει κάποιο στέλεχος να πάμε σε εκλογές και να προχωρήσουμε στη συνέχεια με ό,τι πει ο ελληνικός λαός, παρά να πάμε τώρα σε κατασκευές που θα πολλαπλασιάσουν τα προβλήματα»

Για τη στάση της Ν.Δ. και του κ. Σαμαρά: «Πείτε μου, σε τούτη την κρίσιμη και πραγματικά δραματική και κρίσιμη περίοδο που ζει η χώρα και η Ε.Ε., είναι υπεύθυνη στάση αρχηγού ενός μεγάλου κόμματος όπως η Ν.Δ. να θεωρεί ότι έχουμε την πολυτέλεια να πηγαίνουμε συνεχώς σε εκλογές;»

Για την Τουρκία: «Βρίσκω αποτελεσματική τη μέθοδο που στηρίζεται στην εθνική μας στρατηγική και λέει ότι την Τουρκία είναι εθνικό συμφέρον να τη φέρουμε στο δικό μας γήπεδο του Διεθνούς Δικαίου, της διεθνούς νομιμότητας και του σεβασμού των διεθνών συνθηκών. Εκεί, η Τουρκία ηττάται. Είναι αδύναμη και δεν έχει επιχειρήματα. Έχει απλώς μια νοοτροπία μονομερών διεκδικήσεων, απειλών και απομόνωσης και από τη διεθνή κοινότητα και από την Ε.Ε. Συνεχίζει να παρανομεί, νομίζει ότι είναι μόνη της στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και παραβιάζει κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο και τις αρχές της διεθνούς νομιμότητας. Όλα αυτά πληρώνονται. Δεν μπορείς να κάνεις για πολύ χρόνο το χωροφύλακα αγνοώντας θεμελιώδεις αρχές διεθνούς νομιμότητας. Ένας υπουργός Άμυνας δεν πρέπει να φοβάται όταν έχει – και έχω – εμπιστοσύνη στις Ένοπλες Δυνάμεις. Το λέω μετά λόγου γνώσεως και δεν φοβόμαστε τις απειλές της Τουρκίας. Ενδεχομένως να αυξηθεί η ένταση. Γι’ αυτό είμαστε εδώ, ενεργούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, διαμορφώνοντας συμμαχίες στην ευρύτερη περιοχή και υψώνουμε ένα διπλωματικό και πολιτικό ανάχωμα απομόνωσης της Τουρκίας απέναντι στις πρακτικές που ακολουθεί»

Για τη θητεία και τις αναβολές: «Δεν έχω πει ότι επίκειται η αύξηση της στρατιωτικής θητείας ούτε έχω λάβει τέτοιες αποφάσεις. Ούτε πρόκειται να ληφθούν τέτοιου είδους αποφάσεις. Αυτό που έχω πει είναι ότι το μελετούμε, υπό τη βασική προϋπόθεση ότι η ανασυγκρότηση και ο εκσυγχρονισμός στις Ένοπλες Δυνάμεις δεν θα έχουν τα αποτελέσματα που προσδοκούμε από τις συγχωνεύσεις, τις καταργήσεις στρατιωτικών σχηματισμών και τα νέα επίπεδα διοίκησης. Αν από όλα αυτά δεν έχουμε το προσδοκώμενο αποτέλεσμα, βεβαίως μπορούμε τότε να συζητήσουμε την αύξηση της θητείας. Αυτό το σύστημα και το καθεστώς αναβολών πρέπει να αλλάξει ριζικά, για να υπάρξει καθεστώς ισότητας και κοινωνικής δικαιοσύνης. Με διάφορα προσχήματα, κάποιοι παίρνουν αναβολές και χάνονται μεταξύ μεταπτυχιακών και στο εξωτερικό ή στην Ελλάδα. Έχουμε μεγάλη αιμορραγία. Τα ποσοστά πρέπει να μας κινητοποιήσουν και επειδή δεν κρύβω τα λόγια μου, έχω ήδη κινητοποιηθεί. Έχω ζητήσει εισηγήσεις και μελέτες, τις έχω στο γραφείο μου, τις μελετώ, ώστε να ληφθούν οι πιο κατάλληλες αποφάσεις».
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News