Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2011

Α. Σαμαράς: Κλείνει τα περί συγκυβέρνησης – Αποκηρύσσει το «κούρεμα»

Θα επιμείνει στη λύση της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες

Ο πρόεδρος της ΝΔ συγκαλεί απόψε (18:00) την Εκτελεστική Γραμματεία, προκειμένου να συζητηθεί η στάση του κόμματος στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό τον οποίο ήδη η αξιωματική αντιπολίτευση έχει χαρακτηρίσει ως «εικονικό και απόδειξη της πλήρους αποτυχίας του μνημονίου και του μεσοπρόθεσμου».

Στη συνεδρίαση, ο κ. Σαμαράς αναμένεται να τοποθετηθεί και επί των σεναρίων που φουντώνουν και πάλι, περί πρωτοβουλιών που μπορεί να οδηγήσουν σε μία κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας, απορρίπτοντας εκ νέου κάθε τέτοια πιθανότητα, ιδιαίτερα μετά τα όσα είπε στη Θεσσαλονίκη για την προοπτική αυτοδυναμίας και τις διπλές εκλογές, εάν αυτό καταστεί αναγκαίο. Παράλληλα, θα επιμείνει στη λύση της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες.

Ούτως ή άλλως, στη ΝΔ θεωρούν ότι ο πολιτικός χρόνος της κυβέρνησης αλλά και του πρωθυπουργού έχει τελειώσει και πλέον άπαντες εντός του ΠΑΣΟΚ παίρνουν θέση για την επόμενη μέρα. Τα πυρά πλέον στρέφονται κυρίως προς τον Ε. Βενιζέλο και όχι προς τον ίδιο τον κ. Παπανδρέου.

Προβληματισμός, πάντως, υπάρχει στη Λ. Συγγρού για το ενδεχόμενο να...

..εμπλακεί σε μία τέτοια συζήτηση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, αν και χθες ο Γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού Μ. Χαρακόπουλος έδωσε ένα στίγμα για το πως μπορεί να κινηθεί η ΝΔ σε αυτήν την περίπτωση:

«Η χώρα δεν χρειάζεται συμβούλια και διαβούλια, αλλά πράξεις. Δεν χρειαζόμαστε νοθευμένες λύσεις, αλλά μία κυβέρνηση με καθαρή εντολή» δήλωσε στη ΝΕΤ.

Στη Λ. Συγγρού παρακολουθούν με ιδιαίτερη προσοχή τις κινήσεις που γίνονται στα όρια του πολιτικού συστήματος από συγκεκριμένα κέντρα εντός και εκτός βουλής που με κάθε ευκαιρία πιέζουν για την ανάγκη συγκυβέρνησης, με τη συμμετοχή τουλάχιστον των δυο μεγάλων κομμάτων.

Η δήλωση του κ. Σταμάτη πριν από μία εβδομάδα για πιέσεις που δέχθηκε ο κ. Σαμαράς είναι ενδεικτική του πως ερμηνεύουν στο επιτελείο του μία σειρά από δημοσιεύματα ή δηλώσεις που υπερθεματίζουν προς αυτήν την κατεύθυνση και που, όπως πιστεύουν στη Λ. Συγγρού, έχουν ως μοναδικό στόχο να αποδυναμώσουν την πιθανότητα μίας ισχυρής αυτοδύναμης κυβέρνησης από τη ΝΔ.

Ανησυχία για το «κούρεμα»

Με μεγάλη ανησυχία παρακολουθούν στη ΝΔ τα τεκταινόμενα σε Βερολίνο και Παρίσι όσον αφορά την ελληνική οικονομία, με την αβεβαιότητα να εντείνεται μετά και τις δηλώσεις που έκαναν χθες Μέρκελ και Σαρκοζί.

Ο κ. Σαμαράς, ο οποίος σε μία εβδομάδα θα βρεθεί στις Βρυξέλλες για τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, γνωρίζει ότι τα περιθώρια πλέον στενεύουν επικίνδυνα με ευθύνη του ίδιου του Γ. Παπανδρέου, ο οποίος, όπως λένε στη ΝΔ, έχει χάσει κάθε συνομιλητή του στην Ευρώπη.

Αντίθετα, όπως επισημαίνουν στη ΝΔ, η Ιρλανδία, ακολουθώντας μία εντελώς διαφορετική συνταγή υπό τη σκέπη της τρόικας, αλλά με διαπραγμάτευση (π.χ. φορολογικοί συντελεστές) σήμερα εμφανίζεται σε πλεονεκτικότερη θέση από τη χώρα μας και με μεγάλες πιθανότητες να βγει στις αγορές ίσως και μέσα στον επόμενο χρόνο.

«Ό,τι και εάν συμβεί, την απόλυτη ευθύνη φέρει η κυβέρνηση και προσωπικά ο Γιώργος Παπανδρέου» λέει σήμερα έμπειρο κοινοβουλευτικό στέλεχος της ΝΔ που συνδέει τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις με τα μαντάτα από το Βερολίνο, εξηγώντας στο real.gr πως η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να ρίξει μέρος των ευθυνών και στον Αντώνη Σαμαρά, επειδή αρνήθηκε να στηρίξει την οικονομική της πολιτική.

Ο πρόεδρος της ΝΔ, ο οποίος έχει εκφράσει τις αντιρρήσεις του για το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, προειδοποιώντας για τη ρευστότητα των τραπεζών αλλά για τα ασφαλιστικά ταμεία, κατηγορεί τον πρωθυπουργό ότι έχασε πολύτιμο καιρό, πανηγυρίζοντας μία «θολή» συμφωνία, αντί να μπει στη διαπραγμάτευση, προκειμένου η Ελλάδα να αποφύγει τα χειρότερα.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News