Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2011

Γ. Παπανδρέου: Προγραμματίζει συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς

Πιέσεις δέχεται ο Αντώνης Σαμαράς

Κατ΄ ιδίαν συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς προγραμματίζει ενόψει της Συνόδου Κορυφής της 18ης Οκτωβρίου ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου με το Μέγαρο Μαξίμου να βρίσκεται σε αποσταθεροποίηση από τις υπόγειες διεργασίες για κυβέρνηση εθνικής ενότητας.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία με την Άνγκελα Μέρκελ, προκειμένου να πληροφορηθεί από πρώτο χέρι τα αποτελέσματα της συνάντησης της Γερμανίδας καγκελαρίου με το Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, ενώ από σήμερα αναμένεται να έχει έντονη δραστηριοποίηση στη διεθνή σκηνή, καθώς η μέχρι τώρα διεργασία για λύση στο ελληνικό χρέος γίνεται ουσιαστική ερήμην της Αθήνας. Το Μέγαρο Μαξίμου ρίχνει όλο του το βάρος στο να υπάρξει νομική ασφάλεια, ώστε να είναι όσο το δυνατό μικρότερο το ρίσκο του διακυβεύματος με το κούρεμα του ελληνικού χρέους (που ούτως ή άλλως είναι «χρεωκοπία»), αλλά και διασφάλιση των τραπεζών και ρευστότητα. Η κυβέρνηση χαρακτήριζε αργά χθες το βράδυ θετικά τα αποτελέσματα της συνάντησης Μέρκελ- Σαρκοζί, ενώ ένιωσε ανακούφιση από την παράταση της λύσης, καθώς θα υπάρξει χρόνος για περαιτέρω συζητήσεις.

Ο Γιώργος Παπανδρέου προγραμματίζει κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς και άλλες πρωτοβουλίες στην πορεία προς τη Σύνοδο Κορυφής, αποκλείει όμως -τουλάχιστον στην παρούσα στιγμή- οποιαδήποτε σκέψη για συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής ενότητας πριν τη Σύνοδο (θεωρεί μάλιστα υπονομευτικά του ιδίου και της χώρας τα σχετικά σενάρια) ή για σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με τη συμμετοχή και των πρώην πρωθυπουργών Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, Κώστα Σημίτη και Κώστα Καραμανλή.

«Παγώνουν» οι εξελίξεις έως την απόφαση

Στο Μέγαρο Μαξίμου, πάντως, εκτιμούν πως οι εξελίξεις παγώνουν έως να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις για το ελληνικό χρέος στη Σύνοδο των G20 στις Κάννες. Και αυτό, παρότι χθες Μίμης Ανδρουλάκης και Σούλα Μερεντίτη έθεσαν εκ νέου το...

...θέμα της κυβέρνησης εθνικής ενότητας και μάλιστα, χωρίς πρωθυπουργό τον Παπανδρέου, αποτυπώνοντας το κλίμα που υπάρχει σε πολλά στελέχη της ΚΟ αλλά και του Υπουργικού Συμβουλίου.
Εκτός ΠΑΣΟΚ, ωστόσο, στον επιχειρηματικό, τραπεζικό και καθηγητικό χώρο, οι πιέσεις για άμεσες πρωτοβουλίες, ακόμη και για κυβέρνηση εθνικής ενότητας πριν τη Σύνοδο Κορυφής, ώστε η Ελλάδα να διεκδικήσει ότι μπορεί πλέον να διεκδικήσει, είναι μεγάλες.

Υπέρ ευρύτερου σχήματος Σημίτης – Μητσοτάκης

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπέρ ενός ευρύτερου σχήματος που θα προέλθει από την παρούσα Βουλή, τάσσεται ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, όπως και ο επίτιμος Πρόεδρος της ΝΔ Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ακόμη και αν η εξέλιξη αυτή οδηγούσε σε διάσπαση τη ΝΔ ή και άλλων κομμάτων.

Αντιθέτως, με τον κ. Κώστα Καραμανλή που φέρεται να εκτιμά πως η όποια συγκυβέρνηση δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί παρά μόνο μετά από εκλογές, όπου πρώτο κόμμα θα είναι η ΝΔ. Δεν είναι, μάλιστα, λίγοι όσοι επιμένουν πως σε τυχόν σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα πρέπει να συμμετάσχουν και οι πρώην πρωθυπουργοί, ώστε να διευκολυνθεί να ειπωθούν περισσότερες αλήθειες για την κατάσταση και την προοπτική της, αλλά και να αναλάβουν εμφανιζόμενοι την ευθύνη που τους αναλογεί για τη σημερινή κατάσταση. Πολλαπλασιάζονται, μάλιστα, εκείνοι που επιμένουν πως και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας θα πρέπει να εμφανιστεί στη Βουλή, να ανέβει στο βήμα και να επισφραγίσει με το κύρος του θεσμού αντίστοιχες πρωτοβουλίες.

Όλες οι παραπάνω εξελίξεις προϋποθέτουν απόσυρση του Γιώργου Παπανδρέου από την πρωθυπουργία, ώστε να διευκολυνθούν οι εξελίξεις. Κάποιοι, μάλιστα, επιχειρούν να βγάλουν έξω από το κάδρο και τον Πρόεδρο της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά, παρότι οι τελευταίες δημοσκοπήσεις μάλλον τους δυσκολεύουν αρκετά. Υπενθυμίζεται ότι όταν ο κ. Γ. Παπανδρέου και ο κ. Αντώνης Σαμαράς είχαν αποφασίσει να συγκροτηθεί κυβέρνηση εθνικής ενότητας, σε σύσκεψη στη Συγγρού είχαν ακουστεί τα ονόματα του Προέδρου της Τραπέζας της Ελλάδος Γιώργου Προβόπουλου, του πρώην αντιπροέδρου της ΕΚΤ και συμβούλου του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου (ο οποίος δηλώνει, πάντως, ότι δεν επιθυμεί τέτοιο ρόλο), του αντιπροέδρου της ΝΔ, Σταύρου Δήμα και του σερ Βασίλειου Μαρκεζίνη, ενώ, πλέον, ακούγονται και άλλα ονόματα, όπως π.χ. του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευάγγελου Βενιζέλου, παρά τη φθορά που έχει τελευταία και του αντιπροέδρου της ΝΔ Δημήτρη Αβραμόπουλου.

Κάποιοι, επίσης, θεωρούν πως δεν είναι τελείως άσχετη με το ενδεχόμενο πολιτικών εξελίξεων, η επανεμφάνιση του κ. Κώστα Σημίτη, παρότι ο πρώην πρωθυπουργός σε σχετικές ζυμώσεις που είχαν γίνει το καλοκαίρι, πριν τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης, είχε αρνηθεί πρόταση για έναν τέτοιο ρόλο, ενώ αρχίζει να συζητείται σε όλους τους χώρους το όνομα του πρώην υπουργού Αλέκου Παπαδόπουλου.

Οι σημερινές ζυμώσεις, πάντως, στις οποίες φέρεται να μετέχει και ο πρώην υπουργός Γιώργος Φλωρίδης που παραιτήθηκε από τη Βουλή, αλλά και βουλευτής από τον κυβερνητικό κόμμα και την αξιωματική αντιπολίτευση, όπως και ο κ. Γιώργος Καρατζαφέρης με την κυρία Ντόρα Μπακογιάννη.

Διάρκεια

Η επικρατέστερη άποψη, πάντως, είναι τυχόν κυβέρνηση εθνικής ενότητας-στην οποία θα μετάσχουν και πολλοί τεχνοκράτες- να έχει διάρκεια ίση με το υπόλοιπο της θητείας της παρούσας Βουλής, με τη συμμετοχή και των τροϊκανών, με σκοπό, μεταξύ άλλων, και τη μη ανατροπή του στρατηγικού προσανατολισμού της χώρας, με τη συμμετοχή της στην Ε.Ε. και τη ζώνη του ευρώ.

Κορυφαία ηγετικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, πάντως, θεωρούν πως μόλις επιτευχθεί η ευρωπαϊκή συμφωνία για το ελληνικό χρέος, εκτός απροόπτου αρχές Νοεμβρίου, θα πρέπει η χώρα να οδηγηθεί σε εκλογές, ώστε να αναλάβει το πολιτικό κόστος και η ΝΔ. Τα ίδια στελέχη θεωρούν πως αν δεν στηθούν κάλπες, το ΠΑΣΟΚ κινδυνεύει πλέον όχι απλώς να καταγράψει στρατηγική ήττα, ανάλογη με της ΝΔ το 1981, αλλά να εισέλθει σε τροχιά Ένωσης Κέντρου που οδηγήθηκε σε εκφυλισμό και σε διάλυση. Σύμφωνα με πληροφορίες, ακόμη και κορυφαίοι υπουργοί αναμένεται να ζητήσουν άμεσα εκλογές, ενώ οι 14 βουλευτές που ετοιμάζουν σχετικό κείμενο -όπως αποκάλυψε η Real News- ζυμώνονται με συναδέλφους τους και αυξάνουν συνεχώς.

Ο κ. Παπανδρέου, πάντως, διαμηνύει πως είναι αδιανόητο να επιτύχει μία συμφωνία για το κούρεμα του χρέους που δεν θα είναι οδυνηρή για τους πολίτες, αλλά θα διασφαλίζει τη μη πτώχευση και την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και να κληθεί άλλος να την υλοποιήσει. Θεωρεί, μάλιστα, υπονόμευση το γεγονός ότι ενώ δίνει τη μάχη για αυτή τη συμφωνία, γίνονται συζητήσεις για συγκυβέρνηση ή για εκλογές, γεγονός που υποσκάπτει τις όποιες δυνατότητες της χώρας στη διαπραγμάτευση που γίνεται.

Πιέσεις προς Σαμαρά

Ισχυρές πιέσεις δέχεται στο παρασκήνιο, κυρίως από συγκεκριμένο εκδοτικό συγκρότημα, ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, προκειμένου να δεχθεί τη συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής ενότητας ή συγκυβέρνησης των δύο μεγάλων κομμάτων, χωρίς να προηγηθούν εκλογές και χωρίς τη συμμετοχή και του Γεώργιου Παπανδρέου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του real.gr, έγιναν επαφές και στο Καστρί με την οικογένεια Παπανδρέου να μην είναι αρνητική αυτή τη φορά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Όπως τονίζεται και στους δύο αρχηγούς μια τέτοια εξέλιξη θα είναι επωφελής και για τους δύο. Στελέχη της ΝΔ, πάντως , αντιδρούν έντονα στα σενάρια θεωρώντας πως στόχος είναι να εμποδιστεί η πορεία του Αντώνη Σαμαρά προς την εξουσία.

---
Πηγή: Real
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News