Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2011

Ε.Βενιζέλος: «Έχουμε ανάγκη την εποπτεία αλλά δεν παραχωρούμε κυριαρχικά δικαιώματα»

Απαντήσεις στα δεκάδες αναπάντητα ερωτήματα για το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους που δημιουργήθηκαν μετά την απόφαση της Συνόδου Κορυφής προσπάθησε να δώσει ο υπουργός Οικονομικών

Τα κρίσιμα θέματα που αποφασίστηκαν στις Βρυξέλλες σύμφωνα με τον Ευάγγελο Βενιζέλο:

• Εκταμίευση της 6ης δόσης στο πλαίσιο του υπάρχοντος προγράμματος. Πριν τα μέσα του Νοεμβρίου αναμένεται να εισπράξουμε 8 δισ. ευρώ.
• Αποφασίστηκε να τεθεί σε εφαρμογή ένα νέο πρόγραμμα στήριξης της ελληνικής οικονομίας συνολικού ύψους 100 δισ. ευρώ από το 2012 έως το 2014. Αυτή είναι η συμμετοχή του επίσημου τομέα στην βοήθεια της Ελλάδας.
• Η δέσμη των ευνοϊκών μέτρων της 21ης Ιουλίου διατηρούνται απολύτως και με την απόφαση της 26ης Οκτωβρίου.
• Μετά από πολυήμερη σκληρή διαπραγμάτευση μεταξύ του επίσημου τομέα και του ιδιωτικού τομέα και μία εσωτερική διαπραγμάτευση της ευρωζώνης δημιουργήθηκε ένα νέο σχήμα για την συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα. Το νέο PSI θα πρέπει να διαμορφωθεί μέχρι τις αρχές του 2012.

Οι διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες και οι στόχοι που θέτουν οι αποφάσεις των Βρυξελλών

«Όλη η δέσμη των ευνοϊκών μέτρων της 21ης Ιουλίου διατηρείται απολύτως και με την νέα απόφαση» σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών.

«Οι τράπεζες καλούνται να πληρώσουν περισσότερα καλούνται να συμβάλουν στην αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης από την οποία προσφανώς έχουν ωφεληθεί. Μεταξύ γενικού συμφέροντος του ελληνικού λαού και των μεγάλων μετόχων των τραπεζών η απάντηση είναι υπέρ του ελληνικού λαού» υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών.

Όπως εξήγησε ο Ευάγγελος Βενιζέλος στόχος των αποφάσεων της Συνόδου είναι...

...το δημόσιο χρέος το 2020 να κινείται στα επίπεδα του 120% του ΑΕΠ. «Με τις προοπτικές ανάπτυξης της οικονομίας το ελληνικό δημόσιο χρέος καθίσταται απολύτως βιώσιμο. Καθίσταται βιώσιμο με βάση τις πιο αυστηρές προδιαγραφές του ΔΝΤ».

Δεύτερον στόχος είναι η μείωση του δημοσίου χρέους να πλησιάσει το 50% του ΑΕΠ. «Σε σύγκριση με τον στόχο στου Ιουλίου που η μείωση αυτό σημαίνει ότι σε σύγκριση με το 11,6% του ΑΕΠ που ήταν ο στόχος με το σχήμα του Ιουλίου έχουμε ένα τετραπλασιασμό του ωφέλιμου αποτελέσματος για την Ελλάδα. Είναι πάνω από 4 φορές ευνοϊκότερη η απόφαση» διευκρίνισε ο υπουργός Οικονομικών.

Αυτοί οι τρεις αριθμοί, σύμφωνα με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, καθορίζουν την διαδικασία εξειδίκευσης των αποφάσεων που ξεκινάει τώρα.

Επίσης διευκρίνισε ότι η ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών διασφαλίζεται πλήρως σε όλη τη διάρκεια εφαρμογής του προγράμματος, όπως και η πλήρης ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

«Έχουμε ανάγκη την εποπτεία αλλά δεν παραχωρούμε κυριαρχικά δικαιώματα»

Παράλληλα, για την εποπτεία ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι είναι αναγκαία. «Η κυριότητα του προγράμματος προσαρμογής ανήκει στην Ελλάδα όπως και η ευθύνη για την εφαρμογή στην ελληνική κυβέρνηση. Οι υπόλοιποι βοηθούν και συμβουλεύουν. Έχουμε ανάγκη την εποπτεία για να μην ξεφύγουν από τον ελέγχο τα ελλείμματα. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι απεμπολούμε κυριαρχικά μας δικαιώματα» διευκρίνισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Δεν θα υπάρξουν νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις το 2011 και το 2012

Για το ενδεχόμενο να ληφθούν νέα μέτρα ο υπουργός Οικονομικών διευκρίνισε ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις για το 2011-2012. «Προκειμένου να πετύχουμε τις αποφάσεις αυτές θέλω να πω ότι η Ελλάδα τα μέτρα που είναι να πάρει για το 2011 και το 2012 τα έχει ψηφίσει. Ο Έλληνας πολίτης τα έχει αναλάβει».

Πυρά στην αντιπολίτευση

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος εξαπέλυσε επίθεση στην αντιπολίτευση και «φωτογράφισε» τα κόμματα πλην της ΝΔ. «Υπάρχουν αυτή τη στιγμή πολιτικές δυνάμεις και όχι μόνο συντηρητικές δυνάμεις αλλά και δυνάμεις προοδευτικές που αναπτύσσουν τα ίδια επιχειρήματα οπισθοφυλακής με αυτά των τραεπζώ. Δεν έχω αντιμετωπίσει ξανά το φαινόμενο πολιτικές δυνάμεις που θέλουν να έχουν ρόλο να είναι κατά της μείωσης του χρέους και των επιτοκίων. Είναι εντυπωσιακό αυτό που συμβαίνει» σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών και αναρωτήθηκε αν πρόκειται ένα είδος «πολιτικής τύφλωσης».

«Αυτού του είδους η αυτοκτονική προσέγγιση που φαίνεται παράδοξη» υπογράμμισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Για τον ενδεχόμενο να ψηφιστεί η νέα συμφωνία από 180 βουλευτές, ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι «καλό είναι να ψηφίζονται με την ευρύτερη δυνατή πλειοψηφία τέτοιου είδους ζητήματα».

---
Πηγή: Real
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News