Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2011

Η ΝΔ «εγκαινίασε» την προεκλογική περίοδο


Ο Αντώνης Σαμαράς θα ζητήσει με επιτακτικό τρόπο πρόωρη προσφυγή στις κάλπες

Μία ημέρα πριν από την συζήτηση στην βουλή σε επίπεδο αρχηγών για το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους η ΝΔ έδωσε στην δημοσιότητα τις δηλώσεις που είχε κάνει ο Πρωθυπουργός αλλά και κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης που ήταν αντίθετοι με την αναθεώρηση του χρέους.

Στην Συγγρού οι αντιπολιτευτικοί τόνοι ανεβαίνουν κατακόρυφα καθώς τόσο στην αυριανή συζήτηση στην βουλή όσο και στην συνεδρίαση της ΚΟ της ΝΔ ο Αντώνης Σαμαράς θα ζητήσει με επιτακτικό τρόπο πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

«Η κυβέρνηση εμφανίζεται να πανηγυρίζει για το “κούρεμα” του ελληνικού χρέους. Έως πρόσφατα το απέκλειε. Μιλούσε για «καταστροφή», για «τάρταρα», για «αυτοχειρία». Πότε έλεγε αλήθεια και πότε ψέματα;» δήλωσε μεταξύ άλλων ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ Γιάννης Μιχελάκης κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Οι δηλώσεις του Πρωθυπουργού και των κυβερνητικών στελεχών για την αναθεώρηση του χρέους, που έδωσε στην δημοσιότητα η ΝΔ:

Γ. Παπανδρέου (Στην εφημερίδα «REAL NEWS 31. 10. 2010)

«Δεν συζητάμε τέτοιο ενδεχόμενο. Η Ελλάδα θα πετύχει τους στόχους της. Τα σενάρια αυτά προέρχονται από εκείνους που δεν θέλουν την επιτυχία μας. Είναι οι ίδιοι που επένδυαν στην χρεοκοπία της χώρας. Ο Ελληνικός λαός θα τους διαψεύσει ακόμη μια φορά.»

Γ. Παπανδρέου (Στη γαλλική εφημερίδα «LE FIGARO, 16. 11. 2010)

«Το σενάριο αναδιάρθρωση του χρέους, αποκλείεται. Θα ήταν μια καταστροφή για τους Έλληνες πολίτες, με δεδομένες τις θυσίες που έχουν αποδεχτεί, θα ήταν μια καταστροφή για την εμπιστοσύνη τους έναντι της Ευρώπης και του ευρώ. Συνεχίζουμε προς την ίδια κατεύθυνση».

Γ. Παπανδρέου (Μετά τη λήξη των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, 4. 2. 2011)

«Αυτό που εμείς έχουμε αποκλείσει – και το λέω επανειλημμένως – είναι η αναδιάρθρωση του χρέους»

Γ. Παπανδρέου (Στο Πανεπιστήμιο Humboldt, Βερολίνο, 22-02-2011)

«Εξετάσαμε όλες τις συνέπειες και αξιολογήθηκαν ως χειρότερες, θα έλεγα, μάλιστα, και καταστροφικές οι συνέπειες της αναδιάρθρωσης…
Πρώτον, θα είχαμε απολέσει πλήρως κάθε αξιοπιστία και θα δυσχεραινόταν η όποια επάνοδός μας στις αγορές για χρόνια.
Δεύτερον, η χρεοκοπία θα σήμαινε ότι, πιθανότατα, οι πολίτες θα έσπευδαν να αποσύρουν τις καταθέσεις τους από τις τράπεζες, φοβούμενοι για την τύχη των χρημάτων τους, και τα τραπεζικά ιδρύματα ενδεχομένως να κατέρρεαν.
Όσο για το σύστημα ασφάλισης και το συνταξιοδοτικό, δεν θα διέθετε περιθώρια καταβολής των συντάξεων. Δεν θα υπήρχε περιθώριο καταβολής μισθών. Θα γίνονταν αναγκαστικές απολύσεις»

Γ. Παπανδρέου (Μετά από συνάντηση με την Καγκελάριο της Γερμανίας Angela Merkel, Βερολίνο, 23-02-2011)

«Έχουμε εκπονήσει ένα συνολικό πρόγραμμα, το οποίο στηρίζεται στην προϋπόθεση ότι, είμαστε αξιόπιστοι απέναντι στις αγορές και στους πιστωτές μας, επομένως, δεν θα υπάρξει ανάγκη αναδιάρθρωσης ή «κουρέματος»…Υπάρχουν πολλοί τρόποι διαχείρισης του χρέους, που δεν περιλαμβάνουν το «κούρεμα».

Γ. Παπανδρέου (Στη γαλλική εφημερίδα «LE MONDE», 10.3. 2011)

«Η αναδιάρθρωση θα γινόταν εις βάρος της αξιοπιστίας της χώρας μας και της υγείας του εθνικού και ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος. Θα οδηγούσε στην κατάρρευση των ελληνικών τραπεζών και θα προκαλούσε μια χιονοστοιβάδα κερδοσκοπικών επιθέσεων σε μεγάλο αριθμό άλλων ευρωπαϊκών κρατών. Επιπλέον μια αναδιάρθρωση θα σήμαινε την άμεση και ουσιαστική οικονομική ζημία των συνταξιοδοτικών Ταμείων στην Ελλάδα, τα οποία έχουν επενδύσει τις οικονομίες των συμπολιτών μας σε κρατικά ομόλογα. Πρόκειται για ένα τίμημα πολύ βαρύ.
Ένα τέτοιο σενάριο δεν είναι προς το συμφέρον της ελληνικής οικονομίας, των ελληνικών τραπεζών, των Ελλήνων πολιτών, αλλά ούτε και της ευρωπαϊκής οικονομίας. Με λίγα λόγια, η αναδιάρθρωση δεν βρίσκεται στην ατζέντα της Ελλάδας και της Ευρώπης.»

Γ. Παπανδρέου (Στο γερμανικό περιοδικό «STERN» 24-03-2011)

«Έχουμε συζητήσει ανοικτά με τους Ευρωπαίους εταίρους μας, όλα τα σενάρια, ακόμα και το «κούρεμα» χρέους. Επιλέξαμε να ακολουθήσουμε έναν άλλο δρόμο….Μια αναδιάρθρωση θα οδηγούσε, πιθανόν, στην κατάρρευση ελληνικών τραπεζών»

Γ. Παπανδρέου (Συνέδριο του Economist 18-05-2011)

«Σε ό,τι αφορά την αναδιάρθρωση του χρέους. …Η Ελληνική Κυβέρνηση, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και άλλες χώρες της Ευρωζώνης, όλοι συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι το κόστος θα ήταν πολύ μεγαλύτερο από τα εν δυνάμει οφέλη, για τους πολίτες, την οικονομία μας, το ελληνικό και ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα, τα Ασφαλιστικά Ταμεία».

Γ. Παπακωνσταντίνου (Στο Asset Management & Private Banking Conference, 13. 04. 2011)

«Όλοι λένε «ωραία, και ακόμα και αν τα κάνετε όλα σωστά, πάλι θα χρειαστεί να αναδιαρθρώσετε το χρέος σας». Είναι μια θέση, η οποία ακούγεται πολύ, έχει αρκετούς υποστηρικτές, αναλυτές. Είναι μια θέση με την οποία η Κυβέρνηση δεν συντάσσεται.»

Γ. Παπακωνσταντίνου (Στην εκπομπή της ΝΕΤ «Πρωινή Ενημέρωση», 03. 05. 2011)

«Και επειδή ακούγονται διάφορα περί αναδιάρθρωσης και ούτω καθ’ εξής. Η αναδιάρθρωση, που είναι το κούρεμα του χρέους, για να καταλαβαίνει ο κόσμος, θα ήταν τεράστιο λάθος για τη χώρα. Θα είχε πάρα πολύ μεγάλο κόστος και δεν θα είχαμε και όφελος. Θα μέναμε εκτός αγορών για 10-15 χρόνια, θα απομειωνόταν η περιουσία των ελληνικών ασφαλιστικών ταμείων, θα είχαμε προβλήματα στο τραπεζικό σύστημα, άρα στην πραγματική οικονομία»

Φ. Σαχινίδης (Στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία», 30. 04. 2011)

«Το «κούρεμα» του χρέους όπως παρουσιάζεται, από όσους το προτείνουν, φαίνεται ως μια επιλογή που παράγει μόνο οφέλη για τους πολίτες και τη χώρα χωρίς να συνοδεύεται από κάποιο κόστος. Αυτό αποτελεί μια λανθασμένη θέση που είναι απόρροια της λογικής του «τζαμπατζή»….Το κούρεμα του χρέους θα οδηγήσει τα ασφαλιστικά ταμεία και τις τράπεζες στα «τάρταρα» και θα χρειαστεί όσο ποσό κουρέψουμε να το αναπληρώσουμε εκδίδοντας καινούργιο χρέος για να το στηρίξουμε. Δηλαδή «όχι Γιάννης αλλά Γιαννάκης». Επιπρόσθετα, η Ελλάδα για πολλά χρόνια θα μείνει έξω από τις αγορές. Αυτό σημαίνει ότι η χώρα θα πρέπει να έχει μόνο δημοσιονομικά πλεονάσματα. Πόσο πιθανό είναι αυτό; Και, τέλος, αν ποτέ βγούμε θα έχει το στίγμα της χώρας που κούρεψε το χρέος της και οι όποιοι δανειστές της θα ζητούν υψηλά επιτόκια δανεισμού»

Α. Διαμαντοπούλου (Στην εφημερίδα «Real Νews», 31.12.2010)

«Κάθε συζήτηση για την αναδιάρθρωση οδηγεί σε πολλαπλές ερμηνείες, αποπροσανατολίζει και δημιουργεί μόνο ανασφάλεια. Θεωρώ απερισκεψία την εμπλοκή σε αυτή τη συζήτηση»

Α. Διαμαντοπούλου (Στην εφημερίδα «Έθνος της
Κυριακής, 28.11.2010)

«Σενάρια όπως η αναδιάρθρωση του χρέους, δεν είναι μέσα στις επιλογές και στα σενάρια που συζητάει η χώρα. H χώρα έχει ένα συγκεκριμένο σχέδιο και οι υπουργοί της κυβέρνησης καλούνται να φέρουν σε πέρας αυτό το σχέδιο. Τελεία. Κάθε επίσημη αναφορά στα περί αναδιάρθρωσης συνιστά μορφή αυτοχειρίας».
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News