Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2011

Παρέμβαση της Θ. Τζάκρη για τις μεταβιβάσεις γεωργικών κλήρων

«Διαχείριση ακινήτων αρμοδιότητας Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων – Επίλυση ιδιοκτησιακών ζητημάτων - Αγροτικές μισθώσεις»

Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Θ. Τζάκρη, σε παρέμβασή της κατά τη διαμόρφωση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σχετικά με τη «Διαχείριση ακινήτων αρμοδιότητας Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων – Επίλυση ιδιοκτησιακών ζητημάτων - Αγροτικές μισθώσεις», εισηγήθηκε νομοθετική πρόβλεψη προκειμένου να ρυθμιστεί ένα χρονίζων ζήτημα που αποτελεί πάγιο αίτημα των δικηγορικών συλλογών τόσο της Πέλλας όσο και ολόκληρης της χώρας.

Συγκεκριμένα, η κ. Τζάκρη επεσήμανε την ανάγκη οριστικής επίλυσης στο πρόβλημα που δημιουργείται από την καταστρατήγηση της διάταξης του αρθρ. 1 του α.ν. 431/1968 και υποστήριξε ότι αυτή θα βρεθεί κυρίως μέσω της νομοθετικής ρύθμισης που προωθεί το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Σύμφωνα με την παραπάνω διάταξη, απαγορεύεται η κατάτμηση των τεμαχίων της οριστικής διανομής, εκτός από τις περιπτώσεις που η ίδια διάταξη προβλέπει. Όμως στην πράξη η διάταξη αυτή καταστρατηγείται, συνεχώς, με συνέπεια να ψηφίζονται, κατά καιρούς, νόμοι που κυρώνουν συμβολαιογραφικές πράξεις, προσύμφωνα και ιδιωτικά συμφωνητικά που έχουν συνταχτεί κατά παράβαση της απαγόρευσης.

Η παρέμβαση της κ. Τζάκρη ήταν σημαντική ώστε...

...να συμπεριληφθεί σχετική μεταβατική διάταξη στο σχέδιο νόμου του ΥΠΑΑΤ σύμφωνα με την οποία: «Οι διατάξεις του άρθρου 15 του ν.δ. 3985/1959 εφαρμόζονται σε μεταβιβάσεις γεωργικών κλήρων ή οικοπέδων που έγιναν μέχρι τη δημοσίευση του νόμου αυτού. Κατά τα λοιπά εφαρμόζονται οι διατάξεις των παραγράφων 2, 3 και 5 του άρθρου 2 του νόμου 666/1977. Η προθεσμία που αναφέρεται στην παράγραφο 2 παρατείνεται από τότε που έληξε και για 5 ακόμη έτη από τη δημοσίευση του νόμου αυτού. Συμβολαιογραφικές πράξεις που έγιναν κατά παράβαση της διάταξης του αρθρ. 1 του α.ν. 431/1968 και του άρθρου 2 του νόμου 666/1977 θεωρούνται έγκυρες και ισχυρές, εφόσον δεν ακυρώθηκαν με αμετάκλητη δικαστική απόφαση».

Με αυτή τη διάταξη δίνεται η δυνατότητα θεραπείας όλων των συμβολαιογραφικών πράξεων, οι οποίες δεν έχουν ακυρωθεί με αμετάκλητη δικαστική απόφαση και έχουν γίνει μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος νόμου, ενώ πράξεις βάση ιδιωτικών συμφωνητικών ή προσυμφώνων δύνανται να ρυθμιστούν για την επόμενη πενταετία σύμφωνα με τη διαδικασία της εκουσίας.

Στην παρούσα φάση έχει ολοκληρωθεί η διαβούλευση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σχετικά με τη «Διαχείριση ακινήτων αρμοδιότητας Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων – Επίλυση ιδιοκτησιακών ζητημάτων- Αγροτικές μισθώσεις» και συνεχίζεται η προβλεπόμενη διαδικασία προκειμένου να κατατεθεί στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News