Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2011

ARIDAIA NEWS: Απαντήσεις στις απορίες σας για τη Διατροφή

Οι πρώτες δικές σας απορίες βρήκαν την απάντηση που αναζητούσατε.
Αν έχετε περισσότερες απορίες μπορείτε απλά να στείλετε το μήνυμά σας με κλικ ΕΔΩ.
Όλα τα σχετικά άρθρα μπορείτε να τα βρείτε στην κατηγορία "Διατροφή" πάνω στο μενού.
Τις απαντήσεις υπογράφει η Διαιτολόγος - Διατροφολόγος Αναστασία Φουντουκίδου.
Δείτε τις σημερινές απορίες και τις απαντήσεις τους:

Ερώτηση
Ωραία πρωτοβουλία Νατάσα, μου αρέσει πολύ και είμαι σίγουρη πως θα συμφωνούν πολλοί. Πες μας τώρα αν ο τραχανάς είναι καλή τροφή και αν επηρεάζει το ζάχαρο.

Απάντηση
Ευχαριστώ για την ανταπόκριση, ελπίζω η συγκεκριμένη κίνηση να λύσει απορίες που δημιουργούνται καθημερινά σε θέματα διατροφής. Λοιπόν, ο τραχανάς περιέχει κυρίως υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και λίπη (μικρή περιεκτικότητα και σε χοληστερόλη), επίσης έχει αρκετά μέταλλα και ιχνοστοιχεία όπως ασβέστιο, κάλλιο, μαγνήσιο, νάτριο κ.α. Το ζάχαρο σίγουρα το επηρεάζει καθώς περιέχει κυρίως υδατάνθρακες. τα άτομα με αυξημένες τιμές σακχάρου στο αίμα πρέπει να καταναλώνουν μόνο τρόφιμα ολικής άλεσης, αν λοιπόν μιλάμε για τραχανά από λευκό αλεύρι τότε σίγουρα ανεβάζει περισσότερο τις τιμές σακχάρου (η ίδια ποσότητα κατανάλωσης) συγκριτικά με τον τραχανά ολικής. επιπλέον τραχανάς με αλεύρι ολικής περιέχει βιταμίνες του συμπλέγματος Β, πολύ σημαντικές για το νευρικό σύστημα. Σημασία πάντα για τους διαβητικούς έχει η ποσότητα και οι συνδυασμοί τροφίμων, πρέπει δηλαδή σε ένα γεύμα να καταναλώσεις περίπου 2-3 ισοδύναμα αμύλου αν φας δηλαδή τραχανά 1και 1/3 φλ βρασμένο χωρίς ζωμό τότε στο ίδιο γεύμα δεν πρέπει να καταναλώσεις κανένα άλλο τρόφιμο με άμυλο( π.χ ψωμί, πατάτες κ.α).

---

Ερώτηση
Πως αντιμετωπίζεται η λαιμαργία;

Απάντηση
Η λαιμαργία δεν είναι παθολογική κατάσταση, αυτό σημαίνει πως το άτομο μπορεί να ελέγξει την συμπεριφορά του απέναντι στο φαγητό. Η λαιμαργία είναι η στάση κάποιων από εμάς απέναντι στο φαγητό και πολύ πιθανό να είναι συνέπεια πολλών ψυχολογικών παραγόντων όπως π.χ. οι φοβίες. Αν είστε σίγουρος/η πως δεν είναι βουλιμικά τα επεισόδια αλλά απλή λαιμαργία τότε αυτό που μένει είναι η αλλαγή στάσεων και τρόπου ζωής! Αν δεν το καταφέρεις από μόνος σου συμβουλέψου έναν ψυχολόγο.
Συμβουλευτείτε σχετικό άρθρο με κλικ ΕΔΩ.

---

Ερώτηση
Πολύ καλή πρωτοβουλία Νατάσα, εύγε! Θέλω να μου πεις αν το αγοραστό ψωμί ανεβάζει περισσότερο τη γλυκόζη του αίματος σε σχέση με αυτό που ζυμώνουμε στο σπίτι. Μιλάμε για το άσπρο ψωμί τύπου 70 τοις εκατό.

Απάντηση
Το ζάχαρο επηρεάζεται από τον γλυκαιμικό δείκτη του κάθε τροφίμου. Το λευκό ψωμί έχει γ.δ. 100 είτε είναι αγορασμένο είτε παρασκευασμένο από εσάς από λευκό αλεύρι ( το ζάχαρο θα ανέβει ανάλογα και με την ποσότητα που θα καταναλώσετε. 1 φέτα ψωμί εμπορίου μπορεί να ζυγίζει 30 γρ και η φέτα ίδιου όγκου από σπιτικό ψωμί μπορεί να έχει και το διπλάσιο βάρος. Άρα σημασία έχουν και τα γραμμάρια). Τον χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη έχει το ψωμί πλήρες σίκαλης γδ =58 (και όχι το ολικής) το οποίο μπορείτε να παρασκευάσετε και εσείς ή να το βρείτε στο εμπόριο.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News