Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2011

Το «φάντασμα» της Κυβέρνησης Ζολώτα πάνω από την κυβέρνηση Παπαδήμου

Ένα «φάντασμα» πλανιέται με το… καλημέρα πάνω από την κυβέρνηση Παπαδήμου, παρά τα υψηλά ποσοστά αποδοχής που συγκεντρώνει στις δημοσκοπήσεις

Το «φάντασμα» της κυβέρνησης Ζολώτα, που υπονομεύτηκε από τα κόμματα και τα πρόσωπα που τη συγκροτούσαν, ενόψει της επόμενης ημέρας και των εκλογών που ακολουθούσαν.

Ήδη η ομηρεία Παπαδήμου στις κομματικές επιδιώξεις των τριών πολιτικών αρχηγών αποτυπώθηκε καθαρά στη σύνθεση της νέας κυβέρνησης, με τις ισορροπίες, τα μαγειρέματα και τις αναχρονιστικές μεθόδους που ακολουθήθηκαν. Ο πρωθυπουργός της μεταβατικής κυβέρνησης έχασε την ευκαιρία να στείλει ένα σαφές μήνυμα στην κοινωνία ότι δεν θα χτίσει πάνω σε παλιά υλικά και ότι δεν υποκύπτει στις πιέσεις.

Τα δύσκολα ωστόσο είναι μπροστά...

1. Πως θα επιδράσει στη νέα κυβέρνηση η διαδοχή στο ΠΑΣΟΚ;
Είναι σαφές ότι ειδικά στην περίπτωση που η διαδοχή δεν γίνει ομαλά, οι δονήσεις θα είναι τεκτονικές. Και ομαλά, όμως, να διεξαχθεί οι αντιθέσεις των «δελφίνων» θα επηρεάσουν εκ των πραγμάτων, έστω και σε μικρότερο βαθμό, τη λειτουργία του υπουργικού συμβουλίου.

2. Θα στηρίξει ειλικρινά η Νέα Δημοκρατία;
Όλα δείχνουν ότι υπάρχουν «γκρίζα σημεία» στη συμφωνία για τη συγκρότηση της μεταβατικής κυβέρνησης και κυρίως στα νομοσχέδια που αυτή θα ψηφίσει. Τα εσωτερικά προβλήματα της Συγγρού περιπλέκουν ακόμα περισσότερο την κατάσταση. Είναι άγνωστο, για παράδειγμα, τι θα πράξει ο Αντώνης Σαμαράς, αν ο Πάνος Καμμένος επιμείνει να μην δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση.

3. Θα υπακούουν οι βουλευτές στις αποφάσεις της ηγεσίας;
Στα δύσκολα νομοσχέδια θεωρείται βέβαιο ότι θα υπάρξουν πολλοί βουλευτές που ενόψει των επικείμενων εκλογών, θα προχωρήσουν σε «ανταρσία» και δεν θα παράσχουν θετική ψήφο. Το γεγονός ότι αυτή η κυβέρνηση στηρίζεται στην ευρύτατη πλειοψηφία ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑ.Ο.Σ. και όχι στις 153 ψήφους του ΠΑΣΟΚ διευκολύνει το διαγκωνισμό βουλευτών να εμφανιστούν «φιλολαϊκότεροι» από άλλους συναδέλφους τους, γεγονός που προϊδεάζει για ομηρικές μάχες στο εσωτερικό των κοινοβουλευτικών ομάδων και σε μεγάλα προβλήματα των ηγεσιών.

4. Θα στηρίξουν έως το τέλος την κυβέρνηση και τα τρία κόμματα;
Ή όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές η στήριξη θα γίνεται χαλαρότερη και κάποιο από τα τρία κόμματα (συνήθως το μικρότερο λέει η ιστορία) θα αποσύρει την εμπιστοσύνη του;

Τι απαντά ο Λουκάς Παπαδήμος

Ο νέος πρωθυπουργός, πάντως, διαμηνύει πως μόνο καθοδηγούμενος από τα κόμματα δεν θα είναι. Η λειτουργία της κυβέρνησής του θα είναι όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα και θα λογοδοτεί στη Βουλή, όπως τονίζει σε κάθε ευκαιρία. Όσοι, άλλωστε, γνωρίζουν καλά τον Λουκά Παπαδήμο, ξέρουν πως πίσω από το ευγενικό χαμόγελό του, κρύβεται ένας αποφασιστικός, σκληρός και μεθοδικός άνθρωπος, που μόνο «μαριονέτα» δεν θα δεχθεί να είναι.

---
NewsIt
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News