Γράφει ο Θάνος Ασκητής |
Τα σεξουαλικά προβλήματα που βασανίζουν τις γυναίκες δεν είναι μόνο η υποτονική σεξουαλική επιθυμία και η δυσκολία στον οργασμό.
Πράγματι, υπάρχει μια κατηγορία σεξουαλικών δυσλειτουργιών, οι διαταραχές του πόνου, οι οποίες επιβαρύνουν ιδιαίτερα τη σεξουαλική υγεία της γυναίκας. Υπάρχουν περιπτώσεις όπου μια γυναίκα μπορεί να νιώσει πόνο, ψυχολογικής συχνά προέλευσης, κατά τη σεξουαλική επαφή.
Το αίσθημα του πόνου είναι πιθανό να εμφανιστεί όχι μόνο κατά τη διάρκεια ή μετά τη διείσδυση του πέους στον κόλπο αλλά ακόμη και στα προκαταρκτικά παιχνίδια. Πράγματι, υπάρχουν γυναίκες οι οποίες νιώθουν δυσάρεστα συναισθήματα και μόνο με τη σκέψη ότι θα γίνει η διείσδυση του πέους στον κόλπο. Οι σεξουαλικές δυσλειτουργίες που σχετίζονται με το αίσθημα πόνου ανήκουν στην κατηγορία των διαταραχών του πόνου.
Στις ημέρες μας όλο και περισσότερες έρευνες και μελέτες δείχνουν ότι η συγκεκριμένη κατηγορία σεξουαλικών δυσλειτουργιών συνεχώς αυξάνει, παρά την έμφαση που δίνεται στη σεξουαλική υγεία της γυναίκας από γυναικολόγους και ψυχολόγους εξειδικευμένους στη σεξουαλική υγεία. Στις διαταραχές του πόνου περιλαμβάνονται...
...ο κολεόσπασμος και η δυσπαρευνία. Τα προβλήματα αυτά εμφανίζονται πιο συχνά στις γυναίκες παρά στους άνδρες και προκαλούν αίσθημα δυσφορίας και προβλήματα στις διαπροσωπικές σχέσεις.
Ο κολεόσπασμος (κολπικός σπασμός) είναι μια σεξουαλική δυσλειτουργία κατά την οποία οι μύες του κόλπου συσπώνται και δεν είναι δυνατή η είσοδος του πέους στον κόλπο. Ο σπασμός των μυών δεν είναι εκούσιος, δηλαδή η γυναίκα επιθυμεί να έρθει σε σεξουαλική επαφή αλλά στην ουσία δεν μπορεί, επειδή πονάει. Η γυναίκα με κολεόσπασμο βιώνει αίσθημα πόνου ή τσουξίματος στην περιοχή των γεννητικών οργάνων.
Ο κολεόσπασμος είναι ένα σεξουαλικό πρόβλημα που εμφανίζεται πιο συχνά στις νεαρές γυναίκες, κυρίως στις παρθένες. Όμως, υπάρχουν και περιπτώσεις όπου έχουν αναφερθεί και παντρεμένες γυναίκες που «υποφέρουν» από τη δυσκολία αυτή. Η γυναίκα με κολεόσπασμο βρίσκεται στην ουσία εγκλωβισμένη σε ένα φαύλο κύκλο σκέψεων και συμπεριφορών, που συντηρούν το πρόβλημα.
Πράγματι, φοβάται τη σεξουαλική επαφή, τη θεωρεί κάτι το επώδυνο, την αποφεύγει, νιώθοντας παράλληλα ανακούφιση, και έτσι μένει «βαλτωμένη» στην κατάσταση αυτή. Τα αίτια του κολεόσπασμου είναι οργανικής ή ψυχολογικής προέλευσης. Στα οργανικά αίτια περιλαμβάνονται κυρίως προβλήματα του παρθενικού υμένα (π.χ. ανατομικά θέματα, όπως άκαμπτος υμένας), στένωση ή ατροφία του κόλπου, τραύματα μετά από εγχείρηση στον κόλπο, φλεγμονές, κακώσεις, όγκοι της πυέλου ή και σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.
Τα ψυχολογικά αίτια αφορούν κυρίως λανθασμένες αντιλήψεις, ενοχές και άγνοια γύρω από τη σεξουαλικότητα. Επίσης, πολλές φορές ο κολεόσπασμος προκαλείται από τραυματικές εμπειρίες, όπως για παράδειγμα η σεξουαλική παρενόχληση.
Η δυσπαρευνία είναι μια σεξουαλική δυσλειτουργία κατά την οποία υπάρχει έντονος και επίμονος πόνος στην περιοχή των γεννητικών οργάνων. Το αίσθημα πόνου είναι πιθανό να υπάρχει πριν, κατά τη διάρκεια ή ακόμη και μετά τη σεξουαλική επαφή. Η δυσπαρευνία μπορεί να εμφανιστεί πριν την έναρξη της σεξουαλικής ζωής ή σε κάποια μετέπειτα περίοδο. Επιπλέον, μπορεί να είναι γενικευμένη, δηλαδή να εμφανίζεται σε κάθε σεξουαλική επαφή ή να είναι περιστασιακή όπου παρατηρείται με συγκεκριμένο ερωτικό σύντροφο.
Τα αίτια της δυσπαρευνίας μπορεί να είναι ψυχολογικά ή οργανικά. Στα οργανικά αίτια μπορεί να περιλαμβάνονται κολπίτιδες, τραχηλίτιδες και ορμονικές διαταραχές. Τα ψυχολογικά αίτια σχετίζονται κυρίως με προβλήματα άγχους, κακής εικόνας σώματος, ταμπού, ενοχές γύρω από το σεξ αλλά και με προβλήματα επικοινωνίας στη σχέση μεταξύ των συντρόφων.
Οι διαταραχές του πόνου, ο κολεόσπασμος και η δυσπαρευνία, έχουν αρνητικές επιπτώσεις όχι μόνο στη γυναίκα αλλά και στο ζευγάρι. Πράγματι, πολλά ζευγάρια που δεν κατάφεραν να επιλύσουν τα προβλήματα αυτά οδηγήθηκαν στο χωρισμό.
Πολλές φορές, ο άνδρας κυριαρχείται από συναισθήματα θυμού, ανησυχίας, στεναχώριας και ματαίωσης που δεν μπορεί να έχει σεξουαλική επαφή με τη σύντροφό του. Επίσης, υπάρχουν περιπτώσεις όπου ο άνδρας μπορεί να αναζητήσει σε μια άλλη γυναίκα το σεξ και η σχέση να κινδυνεύσει από το ενδεχόμενο της απιστίας.
Αλλά και η γυναίκα αισθάνεται εγκλωβισμένη και απογοητευμένη από τη σεξουαλική αυτή δυσλειτουργία. Δεν αισθάνεται ικανή να απολαύσει το σεξ και αυτό μπορεί να την οδηγήσει σε ένα γενικευμένο αίσθημα ανεπάρκειας στη καθημερινή της ζωή. Επιπλέον, πολλές φορές τα προβλήματα αυτά μπορεί να οδηγήσουν στην εμφάνιση άλλων ψυχολογικών νόσων, όπως η κατάθλιψη και οι αγχώδεις διαταραχές. Φαίνεται λοιπόν ότι ο κολεόσπασμος και η δυσπαρευνία επηρεάζουν εξίσου σημαντικά και τον άνδρα και τη γυναίκα με διαφορετικό τρόπο.
Πολλές φορές η γυναίκα που έχει αυτές τις σεξουαλικές δυσλειτουργίες δεν αναζητάει βοήθεια σε έναν ειδικό, καθώς αισθάνεται ντροπή και αμηχανία, ενώ μπορεί να θεωρεί ότι δεν υπάρχει λύση σε αυτό που τη βασανίζει. Με τον τρόπο αυτό όμως όχι μόνο συντηρεί το πρόβλημα αλλά παράλληλα το μεγεθύνει κάνοντάς το πιο δύσκολο να επιλυθεί.
Αυτό που όμως είναι χρήσιμο να αναφερθεί είναι ότι τα σεξουαλικά αυτά προβλήματα στις ημέρες μας μπορούν να θεραπευτούν. Αρχικά, είναι ωφέλιμο το ζευγάρι να αποδεχτεί το πρόβλημα αυτό που υπάρχει, να συνειδητοποιήσει πόσο «φθείρει» τη σχέση και τη σεξουαλική ζωή και στη συνέχεια να αναζητήσει βοήθεια από εξειδικευμένο ψυχολόγο σε θέματα σεξουαλικής υγείας.
Dr. Θάνος Ε. Ασκητής
Νευρολόγος – Ψυχίατρος
Διδάκτωρ Ψυχιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών
Πρόεδρος Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας
&
Αργύρης Θεοδωρόπουλος
Ψυχολόγος
Ινστιτούτο Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας
newsbeast
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:
Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.
Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.
Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.
Η συντακτική ομάδα του Aridaia News