Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2011

Μήνυμα του Δημάρχου Αλμωπίας για την επέτειο του Πολυτεχνείου

Πολυτεχνείο, το έπος της Νέας Γενιάς

Σήμερα Τιμούμε, την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

Τιμούμε τους φοιτητές, τους νέους και όλους τους απλούς πολίτες που πάλεψαν, σε πολύ δύσκολους καιρούς, για κοινά ιδεώδη, κοινές αρχές και κοινές αξίες. Για τη Δημοκρατία, την Ελευθερία, την Ισονομία, την Παιδεία και την αξιοπρεπή διαβίωση.

Σήμερα τιμούμε τους αγωνιστές της Δημοκρατίας, τον πολίτη, τον ανώνυμο έλληνα που εγκαταλείπει τον μικρόκοσμό του και το ατομικό συμφέρον για να υπηρετήσει το κοινωνικό, το συλλογικό, το εθνικό συμφέρον.

Σαν σήμερα πριν 38 χρόνια, τρεις λέξεις Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία ήχησαν δυνατά, ήχησαν εκκωφαντικά και συνένωσαν όλους τους πολίτες απέναντι σε ένα αυταρχικό καθεστώς, το οποίο και γκρέμισαν. Οι τρεις αυτές λέξεις και το αίμα που χύθηκε, γκρέμισε μία δικτατορία και έθεσε τις βάσεις για να χτιστεί η δημοκρατία.

Τους αγώνες για την Ελευθερία και τη δημοκρατία, η επέτειος του Πολυτεχνείου, τους διατηρεί ζωντανούς.

Το Πολυτεχνείο μας καλεί και σήμερα...

...να αντισταθούμε σε ότι, προσβάλει τη δημοκρατία και περιορίζει την ελευθερία μας.
Μας καλεί όλους σε κοινούς αγώνες για την κοινωνική δικαιοσύνη, την κοινωνική συνοχή, την κοινωνική πρόοδο.

Το Πολυτεχνείο, οι αγώνες, για δημοκρατία, ελευθερία, ισονομία, Παιδεία και για την αξιοπρεπή διαβίωση όλων των πολιτών, «γέννησαν» τη μεταπολίτευση. Αποκαταστάθηκε η κοινοβουλευτική δημοκρατία και αλλαγές, μεγάλες και μικρές, συντελέστηκαν στις ζωές όλων των πολιτών.

Η σημερινή πραγματικότητα, όμως, αποδεικνύει ότι, ο δρόμος που άνοιξε το Πολυτεχνείο, έφτασε σε αδιέξοδο.

Γι' αυτό λοιπόν σήμερα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, το Πολυτεχνείο είναι επίκαιρο. Το δίδαγμα του πρέπει να το υιοθετούμε για τα καθημερινά ζητήματα που αφορούν την ποιότητα της ζωής κάθε πολίτη. Να το υιοθετούμε για τα μεγάλα και τα σπουδαία, που επηρεάζουν το παρόν και καθορίζουν το μέλλον του Τόπου μας.

Ενωμένοι, με κοινές αρχές και αξίες, μπορούμε να κρατήσουμε το Πολυτεχνείο διαρκώς ζωντανό. Εάν παραμείνει ζωντανό, καμία απειλή, κανένας εκβιασμός δεν μπορεί να μας κάμψει.

Η εικόνα της πύλης του Πολυτεχνείου, που πέφτει κάτω από τις ερπύστριες του τανκς, έχει σημαδέψει γενιές ολόκληρες, γι’ αυτό δεν σβήνει, ούτε ξεθωριάζει.

Σήμερα, δυστυχώς, κινδυνεύουμε να δούμε τις πύλες των αξιών και των ιδεών του Πολυτεχνείου να πέφτουν, όχι κάτω από το βάρος των τανκς αλλά από την απληστία των χρηματοπιστωτικών αγορών.

Τις πύλες πρέπει να τις κρατήσουμε όρθιες, γιατί το οφείλουμε στους αγωνιστές του Πολυτεχνείου που δεν εξαργύρωσαν τον αγώνα τους με οφίτσια και εξουσία.

Το οφείλουμε σε αυτούς που φυλακίστηκαν, εξορίστηκαν, που έχυσαν το αίμα τους τα πέτρινα χρόνια της δικτατορίας.

Σήμερα, 38 χρόνια μετά, οφείλουμε να βροντοφωνάξουμε ότι, τη δημοκρατία και την ελευθερία, δεν τις διαπραγματευόμαστε.

Δεν διαπραγματευόμαστε αυτά που μας χάρισαν εκείνοι, που έχυσαν το αίμα τους το 21, το 40, στο Πολυτεχνείο. Δεν διαπραγματευόμαστε αυτά που οφείλουμε να παραδώσουμε αλώβητα στα παιδιά μας.

Δημήτρης Πασόης
Δήμαρχος Αλμωπίας
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News