Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2011

Σημείωμα του Σκηνοθέτη για την παράσταση "Ψάρι στα χείλη"

Γράφει ο Αχιλλέας Ψαλτόπουλος

Ο Φώτης και η Τζένη...

Ένα τυπικό, μέσο, νεαρό, νεοελληνικό ζευγάρι. Θα μπορούσαν να έχουν οποιαδήποτε άλλα ονόματα. Δέκα χρόνια σχέσης, τα τελευταία πέντε παντρεμένοι. Αυτός εξουθενωμένος από την δουλειά του, όπως απαιτεί η Μητέρα Ελλάδα από τα σημερινά παιδιά της, για να τους εξασφαλίζει μια στοιχειωδώς άνετη διαβίωση. Αυτή διαισθάνεται πως...

...η μαγεία στη σχέση τους, εξ αιτίας της ρουτινιάρικης καθημερινότητας, έχει χαθεί. Το χάσμα μεταξύ τους φαίνεται αγεφύρωτο. Οι αμοιβαίες εξηγήσεις, αντί να εξομαλύνουν τα πράγματα, οδηγούν σε περισσότερες παρεξηγήσεις. Κι όμως, αγαπιούνται. Απλά δεν ξέρουν πώς να διαχειριστούν τα πράγματα. Όπως και τόσα άλλα σημερινά ζευγάρια, άλλωστε. Και τότε γίνεται το θαύμα. Τρία ξωτικά, τρεις από μηχανής θεοί – αγαπημένο εύρημα όλου του αρχαίου, αλλά και του κλασικού θεάτρου, από Σαίξπηρ και Μολιέρο μέχρι Ντίκενς, Στρίντμπεργκ και Μπρεχτ – θα επέμβουν την ίδια νύχτα στη ζωή τους, για να τους αναγκάσουν να δουν την αλήθεια τους, το παρελθόν και το μέλλον τους, κατάματα. Και ομολογουμένως είναι πολύ μοντέρνα, παιγνιδιάρικα και σκανδαλιάρικα αυτά τα πνεύματα. Υπάρχουν, όμως στ’ αλήθεια; Ή είναι οι ονειροφαντασίες των δύο ηρώων που τις επιβάλλει το ενοχικό υποσυνείδητο τους; Έτσι είναι, αν έτσι νομίζετε, όπως θα έλεγε και ο μεγάλος Λουίτζι Πιραντέλλο.
Ο Βασίλης Τσικάρας, με το « Ψάρι στα Χείλη », πρώτο του θεατρικό πόνημα, ξεπερνά τα στενά όρια της νεοελληνικής ηθογραφίας και ξανοίγεται σε πλατύτερους ορίζοντες. Η δραματουργική επεξεργασία και η σκηνοθεσία θέλησαν να αναδείξουν τόσο τα κωμικά, όσο και τα συγκινητικά στοιχεία του έργου του, παίζοντας με τα θεατρικά και τα κινηματογραφικά είδη, αγγίζοντας αλλά και αποδομώντας ακόμη και το μιούζικαλ. Έθεσαν ερωτήματα και προβληματικές, αποφεύγοντας τις απλουστευμένες απαντήσεις. Πολύτιμοι βοηθοί στάθηκαν όλοι οι ηθοποιοί και οι συντελεστές της νεοσύστατης θεατρικής ομάδας « Άρατος », που τους ευχαριστώ θερμά. Στόχος όλων μας έγινε το να σας ψυχαγωγήσουμε και όχι απλά και μόνο να σας διασκεδάσουμε. Ας ελπίσουμε πως θα τα καταφέρουμε.

Αχιλλέας Ψαλτόπουλος
Σκηνοθέτης, Διαχ/της Θεατρικής Έρευνας
 

2 σχόλια:

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News