Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2011

Προτάσεις του Β. Γιουματζίδη για την ενίσχυση του κρατικού προϋπολογισμού

Πρωτοβουλίες εύρεσης νέων πόρων για την ενίσχυση του κρατικού προϋπολογισμού

Ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής του Βασίλη Γιουματζίδη.

Η φετινή συζήτηση για την κύρωση του κρατικού προϋπολογισμού 2012, πραγματοποιήθηκε υπό την σκιά μιας πρωτόγνωρης για τα σημερινά δεδομένα διεθνούς οικονομικής κρίσης και με τη χώρα μας στο επίκεντρο της κρίσης αυτής. Τα αίτια, που ανέδειξαν την Ελλάδα ως τον αδύναμο κρίκο της ευρωπαϊκής οικονομίας και κατ’ επέκταση της παγκόσμιας είναι γνωστά και χιλιοειπωμένα, με κυριότερο, και αυτό αξίζει να αναφερθεί, τον απόλυτο δημοσιονομικό εκτροχιασμό της χώρας κατά την περίοδο κυβέρνησης του κ. Καραμανλή, της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.

Η οικονομική κρίση, λοιπόν, που στην αρχή μετουσιώθηκε σε χρηματοπιστωτική, εν συνεχεία σε κρίση του πολιτικού μας συστήματος έχει πάρει σήμερα χαρακτηριστικά κοινωνικής κρίσης.

Σε ποια προσπάθεια κατευνασμού της κρίσης αυτής θέτω τρία πολιτικά ερωτήματα:

Πρώτον, επιθυμούν οι συμπολίτες μας την παραμονή μας ή όχι στην Ευρωπαϊκή Ένωση; Η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού Λαού θα απαντούσε θετικά. Ένα, ναι, που σχετίζεται με την Ευρώπη των Λαών και όχι των αγορών, των Τραπεζών και των ισχυρών οικονομικών συμφερόντων.

Δεύτερον, επιθυμεί ο ελληνικός λαός αλλαγές και εκσυγχρονισμό των δομών του πολιτικού-οικονομικού εποικοδομήματος της χώρας μας αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης και με ποιο κόστος; Η απάντηση της συντριπτικής πλειοψηφίας του Ελληνικού λαού θα ήταν και πάλι ναι, με την αναλογία που αντιστοιχεί στον καθένα μας.

Το τρίτο και αναπάντητο ερώτημα έχει να κάνει με «ποιον είμαστε»; Είμαστε με τις αγορές και τις Τράπεζες ή με την κοινωνία, τον άνθρωπο και τη Δημοκρατία και όχι προφανώς με τη δικτατορία του προλεταριάτου;

Καθίσταται αντιληπτό ότι το τρίτο αυτό κύριο και καίριο ερώτημα, αποτελεί και τη διαχωριστική γραμμή μεταξύ μιας συντηρητικής – δεξιάς πολιτικής και μιας προοδευτικής, αριστερής ή κεντροαριστερής ιδεολογίας πολιτικά αναγκαίας για την ύπαρξη του Λαού και του Έθνους.

Ζητήματα, που εγείρονται με την ανεξέλεγκτη λειτουργία των οίκων αξιολόγησης, τη φορολόγηση των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, την αντίσταση στη λογική της σιδηράς δημοσιονομικής πειθαρχίας, την ενίσχυση των τοπικών οικονομικών δικτύων, την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας, την αναζωογόνηση και την αναδιάρθρωση της γεωργίας του τουρισμού και της ναυτιλίας και κυρίως η ουσιαστική κοινωνικό-πολιτικό-οικονομική συνένωση της Ευρώπης των Λαών είναι εκ των ουκ άνευ.

Συνεπώς, έννοιες όπως η πολιτική, η δικαιοσύνη, η ισότητα, η αλληλεγγύη, η αυστηρή τήρηση των νόμων, η αξιοκρατία, η διαφάνεια και κυρίως ο σεβασμός του πολίτη και των αναγκών του πρέπει να αποτελέσουν το αξιακό μας σύστημα και είναι επίκαιρες όσο ποτέ!!

Δεν είναι μόνο επίκαιρες αλλά και εφικτές ακόμη και στο «μάτι του κυκλώνα», που βρισκόμαστε! Απλά, για να συμβούν όλα αυτά είναι θέμα επιλογών και δράσεων της Κυβέρνησης! Ενότητα του ελληνικού λαού σημαίνει ότι βοηθάμε κάθε φορά την Κυβέρνηση, όταν πρόκειται για το ίδιο το έθνος και το λαό.

Γι’ αυτό καταθέτω τις παρακάτω προτάσεις σε μια προσπάθεια εξεύρεσης εσόδων του προϋπολογισμού από πηγές, που μέχρι σήμερα δεν αγγίζαμε, παρά τη δηλωμένη δήθεν «ευαισθησία», πολλών βουλευτών, που διετέλεσαν κατά καιρούς, αρμόδιοι Υπουργοί.

Συγκεκριμένα, να επιβληθεί τέλος στους ιδιοκτήτες καναλιών, που μόνο στην Ελλάδα, λειτουργούν ως Πειρατές χρησιμοποιώντας το δημόσιο αγαθό των συχνοτήτων ως λάφυρο και όχι πληρώνοντας την αντίστοιχη εισφορά, όπως γίνεται σ’ όλο τον πολιτισμένο κόσμο.

Να επιβληθούν τέλη σε εταιρείες, που εκμεταλλεύονται ορυκτό πλούτο. Πρόταση, που είχα επαναλάβει στο παρελθόν και είναι καθ’ όλα επίκαιρη με δεδομένη την προοπτική εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων από το υπέδαφος μας.

Τέλος, για να μη μεταφέρουμε κάθε χρόνο το βάρος της οικονομικής κρίσης στα συνήθη υποζύγια, τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους, υπάρχουν, πολλοί συμπατριώτες μας, που στοιχηματίζουν μέσω ΙΝΤΕΡΝΕΤ μερικά δις ευρώ παράνομα σε διάφορες ξένες εταιρείες στοιχημάτων. Για να παίξουν χρησιμοποιούν πιστωτικές κάρτες, που σημαίνει αν υπάρχει η βούληση μπορούμε να βρούμε τα ακριβή ποσά και να διεκδικήσουμε από τις εταιρείες φόρους αντίστοιχους με αυτούς του ΟΠΑΠ, που αφορούν είτε τον τζίρο, είτε τα κέρδη.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News