Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2011

Δ. Πασόης: "Συγχαρητήρια στο Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Ηλιαχτίδα"

Χαιρετισμός Δημάρχου Αλμωπίας στην εκδήλωση της "Ηλιαχτίδας"

Για το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Ηλιαχτίδα, ότι και να ειπωθεί δε θα είναι αρκετό για να περιγράψει την τεράστια κοινωνική του προσφορά.

Όσα συγχαρητήρια και να δοθούν, θα είναι λίγα μπροστά σε αυτό που επιτελούν με συνέπεια και αγάπη χρόνια τώρα, τα στελέχη και οι εργαζόμενοι της Ηλιαχτίδας.

Ένα πολύτιμο φως μέσα στο γκρίζο και άδικο κόσμο μας, που πολλές φορές παραβλέπει ότι, όλοι οι άνθρωποι πρέπει να συμμετέχουν ισότιμα στην κοινωνία μας.

Το 1992 σε Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, η 3η Δεκεμβρίου ορίστηκε ως Παγκόσμια Ημέρα των Ατόμων με Αναπηρία.

Η ημέρα αυτή έρχεται να μας υπενθυμίσει τις τεράστιες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν καθημερινά συνάνθρωποι μας αλλά και να μας εγκαλέσει για τα τόσα βελτιωτικά μέτρα και ενέργειες που θα ‘πρεπε, σαν οργανωμένη κοινωνία, να είχαμε πάρει και δεν τα πήραμε.

Τα τελευταία βέβαια χρόνια, η παγκόσμια κοινότητα έχει κάνει κάποια σημαντικά βήματα προς την κατεύθυνση της κοινωνικής ενσωμάτωσης των ατόμων με αναπηρία, αλλά κυρίως σε νομοθετικό επίπεδο.

Σήμερα, που οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης, τόσο στην χώρα μας όσο και σε διεθνές επίπεδο, κάνουν την εμφάνιση τους, επηρεάζοντας την κοινωνική πολιτική, είναι χρέος όλων μας...

...να συμβάλλουμε ώστε να μην προχωρήσουν, σε καμία περίπτωση, μέτρα, όπου κυριαρχεί η αναλγησία.

Αυτά που λέγονται περί, υψηλού δημοσιονομικού κόστους – πράγμα που καθιστά δήθεν «απαγορευτική» μία κοινωνική πολιτική σε περιόδους αιματηρών περικοπών – είναι λάθος, γιατί η ένταξη των ΑΜΕΑ στην παραγωγική διαδικασία είναι αναπτυξιακή για ολόκληρη την Οικονομία.

Και δεν είναι μόνο αναπτυξιακή για την οικονομία, αλλά παράγει και πλούτο πνευματικό, διότι μια κοινωνία αλληλεγγύης είναι μια κοινωνία που υπό κανονικές συνθήκες μεγαλουργεί και στις δύσκολες συνθήκες αντέχει.

Ο πολιτισμός βασίζεται στο σεβασμό της διαφορετικότητας και η αξία του ανθρώπου είναι απόλυτη και δεν αυξομειώνεται ανάλογα με τις ικανότητες του καθενός. Αυτό είναι το αξιακό πλαίσιο μέσα στο οποίο πρέπει να κινούμαστε όλοι, αν θέλουμε να λεγόμαστε άνθρωποι.

Οι άνθρωποι με ειδικές ανάγκες και ειδικές δυνατότητες έχουν αποδείξει ότι, έχουν τεράστια αποθέματα θάρρους και παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν καταφέρνουν να αντλούν κουράγιο και να τις μετατρέπουν σε πραγματική δύναμη.

Τα πλήρη δικαιώματά τους στην καθημερινότητα, στην κοινωνική ζωή και την κοινωνική προσφορά, απελευθερώνουν τα ταλέντα τους, το πείσμα τους, η δύναμη της ψυχής τους, και αποτελούν ένα ασύγκριτο δυναμικό που αντανακλάται και επιστρέφει σε όλη την κοινωνία.

Είναι, λοιπόν, χρέος της πολιτείας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, είναι χρέος όλης της κοινωνίας για μια συνεχή κινητοποίηση για τη διασφάλιση της αυτονομίας των ατόμων με ειδικές ανάγκες και δυνατότητες.

Πρέπει να αγωνιστούμε για την κοινωνική και επαγγελματική ένταξή τους, για την ισότιμη συμμετοχή τους στη μάθηση, στους θεσμούς, σε υποδομές, αγαθά, υπηρεσίες.

Κλείνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω τη σχολή Τυφλών Θεσσαλονίκης για τη συμμετοχή της στην εκδήλωση.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News