Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2011

Ερώτηση του Β. Γιουματζίδη στους Υπουργούς Εσωτερικών, Οικονομικών & Δικαιοσύνης

Απόφαση Ελεγκτικού Συνεδρίου για «πάγωμα» δανεισμού από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων σε ΟΤΑ

Το Ελεγκτικό Συνέδριο, με πρόσφατη απόφασή του, αναστέλλει τη δυνατότητα δανεισμού των ΟΤΑ από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων (ΤΠκΔ).

Σε μια εποχή, κατά την οποία, η ρευστότητα και η εύρεση χρημάτων είναι το ζητούμενο για την εύρυθμη λειτουργία και βιωσιμότητα ενός οργανισμού ή μιας επιχείρησης, σε δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα, δεν νοείται να αποκλείεται η δυνατότητα δανεισμού των δήμων, ιδιαίτερα όταν η απαγόρευση προέρχεται από δημόσιο φορέα, όπως είναι το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Τέτοιες πρωτοφανείς ενέργειες αναστέλλουν την περιφερειακή ανάπτυξη και δυσχεραίνουν το ήδη βεβαρημένο έργο της εξυγίανσης δήμων και ειδικά όλων όσοι έχουν συνενωθεί με υπερχρεωμένους δήμους και προσπαθούν να ρυθμίσουν υπό αντίξοες συνθήκες τις οικονομικές τους εκκρεμότητες.

Επειδή τα δάνεια, τα οποία έχουν εγκριθεί από το ΤΠκΔ, προορίζονται στο μεγαλύτερο μέρος τους στην κάλυψη βασικών αναγκών και εκκρεμοτήτων των δήμων, όπως καταβολή δεδουλευμένων σε εργαζομένους και συμβασιούχους, άμεση αποπληρωμή οφειλών προς προμηθευτές, πληρωμές εργολάβων, ασφαλιστικά ταμεία, κλπ.

Επειδή το ΤΠκΔ είναι...

...αρωγός στους ΟΤΑ και έχει εγκρίνει υπό καθεστώς πλήρους νομιμότητας τα δάνεια προς τους ΟΤΑ,

Επειδή τα εν λόγω δάνεια καλύπτουν ζωτικές και διαρκείς ανάγκες των δήμων, χωρίς την εξυπηρέτηση των οποίων απορρυθμίζεται η τοπική οικονομία και επιχειρηματικότητα,

Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί,

Πως προτίθεσθε να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα που έχει ανακύψει με την παρακώλυση στη δανειοδότηση πολλών δήμων μέσω του Παρακαταθηκών από το Ελεγκτικό Συνέδριο;
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News