Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2011

Γ. Τραπεζανίδης: "Ο κλάδος της κτηνοτροφίας είναι ένα τεράστιο αναξιοποίητο κεφάλαιο"

Ομιλία του Αντιδημάρχου Αλμωπίας σε εκδήλωση του
Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού

Ο κλάδος της κτηνοτροφίας είναι ένα τεράστιο αναξιοποίητο κεφάλαιο, χωρίς μέχρι σήμερα να αναγνωρισθεί σημαντικά ή να υποστηριχτεί ουσιαστικά πέρα από τη λογική της απορρόφησης κονδυλίων.

Τα βασικά προβλήματα που ταλανίζουν 120.000 οικογένειες πανελλαδικά και περίπου 1.000 οικογένειες στην Αλμωπία είναι όπως πολύ καλά γνωρίζετε:

• Οι ελληνοποιήσεις.
• Οι βοσκότοποι.
• Οι τιμές στο κρέας και στο γάλα.
• Οι άδειες ίδρυσης και λειτουργίας των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων.

‘Όλα τα παραπάνω συνδέονται άρρηκτα μεταξύ τους και διαμορφώνουν μία ασφυκτική κατάσταση για τον κτηνοτρόφο.

Ωστόσο, η ελληνική κτηνοτροφία με τη διαρκή προσφορά ποιοτικών κτηνοτροφικών προϊόντων...

...απαλλαγμένη από διατροφικά σκάνδαλα που προβληματίζουν άλλες χώρες, μπορεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στον εγχώριο και διεθνή ανταγωνισμό (φέτα, γιαούρτι, κρέας κλπ). Η σύνδεση της κτηνοτροφικής με τη φυτική παραγωγή μέσα από την αξιοποίηση εκτάσεων όπου μπορούν να καλλιεργηθούν κτηνοτροφικά φυτά, δίνει διέξοδο στην επιλογή καλλιεργειών και τη στήριξη της τοπικής αγροτικής οικονομίας.

Συνεπώς, θεωρούμε ότι ως Δημοτική Αρχή πρώτιστα, αλλά και ως πολίτες της Αλμωπίας, πρέπει και μπορούμε να λάβουμε μια σειρά από μέτρα έμμεσης ενίσχυσης της κτηνοτροφικής παραγωγής στο κομμάτι ευθύνης που μας αναλογεί, ενισχύοντας έτσι και όλους τους κλάδους που συνδέονται με αυτή.
Έχουμε μια ολοκληρωμένη εικόνα του ζωικού κεφαλαίου που υπάρχει, αλλά και της ανάγκης για ορθολογική διαχείριση των βοσκοτόπων εξαιτίας της ετήσιας επιβάρυνσης τους.

Επίσης, γνωρίζουμε τον ανταγωνισμό των κτηνοτρόφων σε χορτοβοσκή και την απαίτηση για αξιοποίηση των αντίστοιχων εκτάσεων, ώστε να μην παρουσιάζονται φαινόμενα υπερβόσκησης, αλλά ούτε και υποβόσκησης με επιπτώσεις τόσο άμεσες, όσο και έμμεσες (μείωση των επιδοτήσεων, αύξηση του κόστους παραγωγής κλπ)

Η στήριξη, ωστόσο, των καταναλωτών και των επιχειρηματιών του κλάδου εστίασης , στο πλαίσιο προώθησης των προϊόντων στην τοπική αγορά, είναι η πιο σημαντική ενέργεια, στην οποία πρέπει να στοχεύουμε. Η διαπίστωση των προτιμήσεων και η προβολή του ντόπιου κρέατος, πρέπει να γίνει από κοινού με τον Κτηνοτροφικό Συνεταιρισμό.

Κλείνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Δήμαρχο Αλμωπίας, κο Δημήτρη Πασόη για την αμέριστη στήριξη προς το γραφείο. Το Γραφείο Αγροτικής και Κτηνοτροφικής Παραγωγής, όπως έχει μετονομαστεί το παλιό Γραφείο Αγροτικής Ανάπτυξης, δίνοντας με αυτόν τον τρόπο έμφαση στην Κτηνοτροφία, είναι ένα Γραφείο, το οποίο έχω την τιμή να εποπτεύω. Μέσα από τη λειτουργία του Γραφείου είμαστε σε θέση να στηρίξουμε τον κτηνοτρόφο της περιοχής, παρέχοντας πληροφορίες και τεχνική στήριξη σε θέματα ενδιαφέροντος του.

Ο Αντιδήμαρχος
Αγροτικής και Κτηνοτροφικής Παραγωγής
Τραπεζανίδης Γιώργος
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News