Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2011

Ομιλία της Θ. Τζάκρη κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του ΥΠΑΑΤ για τα γεωργικά φάρμακα

Ομιλία της Βουλευτή Θ. Τζάκρη στην Επιτροπή της Βουλής κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του ΥΠΑΑΤ για τα γεωργικά φάρμακα

Η Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Θεοδώρα Τζάκρη κατά την ομιλία της στην Επιτροπή της Βουλής κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων για τα γεωργικά φάρμακα, επεσήμανε ότι ο τομέας των γεωργικών φαρμάκων έχει ιδιαίτερη σημασία για τη χώρα μας, η οποία είναι κατ’ εξοχήν γεωργική χώρα και αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα αναπροσαρμογής και εκσυγχρονισμού του θεσμικού πλαισίου του τομέα των γεωργικών φαρμάκων, όπου η εθνική μας νομοθεσία χρονολογείται από τις αρχές της δεκαετίας του 1970, ενώ οι επιστημονικές εξελίξεις στον τομέα αυτό είναι ραγδαίες.

Η κ. Τζάκρη αναφέρθηκε αρχικά στα θετικά σημεία του νομοσχεδίου που αφορούν:

 στη διάθεση των φυτοπροστατευτικών προϊόντων στην αγορά,
 στα στατιστικά στοιχεία των γεωργικών φαρμάκων για την καταγραφή των εισαγωγών, της διακίνησης και της χρήσης τους,
 στα ανώτατα όρια των φυτοπροστατευτικών προϊόντων μέσα ή πάνω στα διάφορα προϊόντα και τις ζωοτροφές φυτικής ή ζωικής προέλευσης,
 στην ορθολογική χρήση των γεωργικών φαρμάκων,
 στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της διαφάνειας στην εμπορία των γεωργικών φαρμάκων,
 στη διαχείριση των κενών συσκευασιών,
 στην προστασία των υδάτινων πόρων, προστατευόμενων περιοχών, δημόσιων πάρκων και κήπων, σχολείων, εγκαταστάσεων αναψυχής,
 στο σύστημα τακτικής και επαναλαμβανόμενης επιθεώρησης του εξοπλισμού εφαρμογής φυτοπροστατευτικών προϊόντων επαγγελματικής χρήσης,
 στα σχέδια ολοκληρωμένης φυτοπροστασίας και
 στη λίστα των νόμιμων φαρμάκων που θα κυκλοφορούν στη χώρα, η οποία θα αναρτηθεί σε ειδική ιστοσελίδα του ΥΠΑΑΤ.

Μίλησε με ιδιαίτερη έμφαση για τη διαδικασία σύνταξης των εθνικών σχεδίων δράσης που θα υλοποιηθούν για πρώτη φορά στη χώρα μας, τα οποία ενθαρρύνουν την ανάπτυξη της ολοκληρωμένης φυτοπροστασίας και εναλλακτικές προσεγγίσεις-τεχνικές προκειμένου να μειωθεί η χρήση των γεωργικών φαρμάκων.

Χαρακτήρισε επίσης θετική την προσπάθεια εκσυγχρονισμού του συστήματος ελέγχων και της επιβολής κυρώσεων για παραβάσεις σε θέματα γεωργικών φαρμάκων και των υπολειμμάτων τους στα αγροτικά προϊόντα.

Η κ. Τζάκρη στην ομιλία της αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και:

 Στην τήρηση του αυστηρά οριοθετημένου χρονοδιάγραμματος των σχεδίων δράσης, γιατί αυτά θα πρέπει να διαμορφωθούν, να ολοκληρωθούν και να κοινοποιηθούν στην Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στα άλλα κράτη-μέλη μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου 2012.
 Στην αναγκαιότητα δημιουργίας παρατηρητηρίου τιμών των γεωργικών φαρμάκων, για να υπάρξει διαφάνεια στην αγορά και βελτίωση της λειτουργίας του ανταγωνισμού.
 Στη βελτίωση των διατάξεων όσον αφορά τις διάφορες κυρώσεις και ποινές, γιατί εμφανίζονται μεγάλες αποκλίσεις που μπορεί να οδηγήσουν σε αδιαφανείς πρακτικές και πρότεινε να γίνει πρώτα αξιολόγηση των παραβάσεων και στη συνέχεια να περιοριστεί το εύρος των ποινών.
 Στη σαφή οριοθέτηση της αρχής που θα κάνει την αξιολόγηση των γεωργικών φαρμάκων και της αρχής η οποία θα διαχειριστεί τις άδειες κυκλοφορίας τους, τον κίνδυνο και τους ελέγχους.
 Στην αναγκαιότητα σύνδεσης των πωλητών γεωργικών φαρμάκων με το ΥΠΑΑΤ, προκειμένου να υπάρχει η δυνατότητα ελέγχου των πωλήσεων γεωργικών φαρμάκων, των παραγωγών που τα χρησιμοποιούν και ο λόγος χρήσης τους με διασταυρώσεις με το ΟΣΔΕ, ώστε να επιτευχθεί τόσο η μείωση της χρήσης τους, όσο και το παράνομο εμπόριό τους.

Τέλος η κ. Τζάκρη αναφέρθηκε και στα φαινόμενα αισχροκέρδειας που παρατηρούνται στην αγορά των γεωργικών φαρμάκων.

«Είναι γνωστό», όπως είπε, «ότι στο χώρο δραστηριοποιούνται 6 μεγάλες πολυεθνικές εταιρίες παγκοσμίως. Η χονδρική τιμή πώλησης στην εγχώρια αγορά που θα ορίσει μια πολυεθνική που παράγει μια δραστική ουσία είναι συνάρτηση και της αγοραστικής δυνατότητας του κράτους. Υπάρχει και μια στρεβλή εντύπωση της αγοραστικής δυνατότητας της χώρας μας, πολλώ δε μάλλω τώρα που μαστίζεται από την οικονομική κρίση, που εν μέρει οφείλεται και στην ανυπαρξία καταναλωτικού κινήματος. Έτσι παρουσιάζεται το φαινόμενο μια πολυεθνική να πουλά στην χώρα μας ένα σκεύασμα 30-40 ευρώ και το ίδιο σκεύασμα στη Βουλγαρία 13 ευρώ. Το ίδιο συμβαίνει και με τα λιπάσματα, που στη χώρα μας πωλούνται 60 λ. το κιλό και στη Βουλγαρία 25 λ. το κιλό. Και το ίδιο ισχύει και στην αγορά των αγροτικών μηχανημάτων, όπου για παράδειγμα οι αγροτικοί ελκυστήρες στη χώρα μας είναι κατά 30% ακριβότεροι από την Ιταλία.

Το κόστος είναι υψηλό και για κάποιον άλλο λόγο: επειδή σαν χώρα έχουμε περιορισμένη δυνατότητα κατανάλωσης, σε σύγκριση π.χ. με την Πολωνία που είναι μια τεράστια αγορά με τεράστιες δυνατότητες κατανάλωσης».

«Βέβαια οι αγροτικοί συνεταιρισμοί θα μπορούσαν να παίξουν ένα ρόλο καθοριστικό στην αγορά εφοδίων», παρατήρησε η κα Τζάκρη. «Εύχομαι και ελπίζω οι υγιείς συνεταιρισμοί που θα προκύψουν μετά την αναδιάταξη του χώρου από την εφαρμογή του πρόσφατου νόμου για τις αγροτικές συνεταιριστικές οργανώσεις, να μπουν δυναμικά στην αγορά των αγροεφοδίων, να κάνουν μαζικές αγορές και να έχουν μεγαλύτερη διαπραγματευτική ικανότητα. Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να επιτύχουμε μείωση κατά 30% των τιμών των φαρμάκων και των λιπασμάτων, όπως συμβαίνει και με άλλες χώρες της Ε.Ε., π.χ. την Ισπανία και την Ιταλία, συμβάλλοντας έτσι στην μείωση του κόστους παραγωγής των αγροτικών προϊόντων, με ότι αυτό συνεπάγεται και για την ανταγωνιστικότητα των προϊόντων αυτών στην διεθνή αγορά, εφόσον το κόστος παραγωγής είναι συνάρτηση του κόστους προμήθειας των αγροεφοδίων. Με λίγα λόγια η καθιέρωση του παρατηρητηρίου τιμών που προβλέπεται από το νομοσχέδιο που συζητάμε και η αναγραφή της λιανικής τιμής πώλησης στα σκευάσματα, ελάχιστα θα συμβάλει στη μείωση του φαινομένου της αισχροκέρδειας. Απαιτείται να προβλεφθούν ουσιαστικές διατάξεις ώστε να περιοριστεί το φαινόμενο υπερτιμολόγησης των γεωργικών φαρμάκων στην ελληνική αγορά».
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News