Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2011

Ειδική πρόταση για την Κατάληψη Κοινόχρηστων Χώρων του Δήμου Αλμωπίας

ΠΡΟΣ: Κο Δήμαρχο
ΚΟΙΝ: Δημοτικό Συμβούλιο Αριδαία (1-12-2011)

Ειδική έκθεση - πρόταση
Όσον αφορά στην Επιβολή Προστίμων για Κατάληψη Κοινόχρηστων Χώρων χωρίς την σχετική άδεια του Δήμου Αλμωπίας

ΕΙΣΑΓΩΓΗ:
Ο Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης του Δήμου Αλμωπίας δέχθηκε παράπονα από επαγγελματίες και επιχειρηματίες της πόλης (τα στοιχεία των είναι στη διάθεση του Συμπαραστάτη)για επιβολή προστίμων εκ μέρους του Δήμου για αυθαίρετη κατάληψη κοινοχρήστων χώρων χωρίς να έχουν την απαιτούμενη άδεια του Δήμου και χωρίς να καταβάλουν το αντίστοιχο τέλος που καθορίσθηκε με την υπ΄αριθμ 219/27-6-2011 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου .

ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ:
Ο Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης ενεργώντας σύμφωνα με το άρθρο 77&5 του Ν3852/2010 διαπίστωσε τα εξής:
Με την υπ΄αριθμ 1454/2011 απόφαση του Δημάρχου Αλμωπίας και με άλλες όμοιες, αποφασίστηκε η επιβολή προστίμων για...

...αυθαίρετη χρήση κοινόχρηστων χώρων στην πόλη της Αριδαίας σε επαγγελματίες της πόλης της Αριδαίας.

ΝΟΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ:
Σύμφωνα με το Β.Δ της 24.9-20.10 1958 όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 3 του Ν.1080/80 και όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 54 του Ν.1416/84 και το άρθρο 16 του Ν.3254/04 ,επιβάλλεται τέλος σε όσους χρησιμοποιούν κοινόχρηστους χώρους περιοδικά ή κατ΄εξακολούθηση . Ως κοινόχρηστοι χώροι νοούνται πεζοδρόμια,οδοί,πλατείες κλπ.
Οι κοινόχρηστοι χώροι των οποίων επιτρέπεται η παραχώρηση χρήσης, καθορίζονται με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου που αναρτάται στο Δημαρχείο, και δημοσιεύεται σε μία ή δύο τοπικές εφημερίδες για Δήμους με πληθυσμό πάνω από 10.000 κατοίκους.
Κυριότερες περιπτώσεις παραχώρησης κοινόχρηστων χώρων είναι για την τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων, όπου το τέλος καταβάλλεται για ολόκληρο το έτος.
Σύμφωνα με τον Α.Ν 261/1968 ορίζεται ότι ατομικές διοικητικές πράξεις που εκδόθηκαν κατά παράβαση νόμου ,αναζητούνται από τη διοίκηση ελευθέρως και χωρίς οποιεσδήποτε συνέπειες για το δημόσιο μέσα σε εύλογο χρόνο από την έκδοσή της.
Κατά τη γενική αρχή του δικαίου η διοίκηση έχει την διακριτική ευχέρεια, να ανακαλεί τις παράνομες πράξεις της αυτεπαγγέλτως ή κατόπιν αιτήσεως του ενδιαφερομένου.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ:
Επειδή το έννομο αποτέλεσμα μιας διοικητικής κανονιστικής πράξης σύμφωνα με το άρθρο 66 του Β.Δ 24.9-20.10. 1958 και του άρθρου 18 του Κ.Δ.Δ επέρχεται από την επομένη της ημερομηνίας δημοσίευσης της απόφασης.
Επειδή στην προκειμένη περίπτωση η υπ΄αριθμ 219/27-6-2011 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αλμωπίας δεν δημοσιεύθηκε στον ημερήσιο τοπικό τύπο , ούτε αναρτήθηκε στο Δημαρχείο ούτως ώστε να λάβουν γνώση οι ενδιαφερόμενοι για τον καθορισμό του τέλους και στη συνέχεια να καταθέσουν αίτηση για χορήγηση αδείας και καταβολή του αναλογούντος τέλους και ως εκ τούτου η παραπάνω απόφαση ανίσχυρη.
Επειδή είναι δυνατή η ανάκληση μιας ατομικής διοικητικής πράξης από το όργανο που την εξέδωσε σύμφωνα με το άρθρο 21 &1,2 του ΚΔΔ.

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ:
Για τους παραπάνω λόγους προτείνω:
Να ανακληθεί η υπ΄αριθμ 1454/2011 απόφαση και κάθε άλλη όμοια περί επιβολής προστίμων για αυθαίρετη κατάληψη κοινοχρήστων χώρων που το τέλος χρήσης είχε καθορισθεί με την υπ΄αριθμ 219/27-6-2011 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
Να δημοσιευθεί σε μία ή δύο τοπικές εφημερίδες και να αναρτηθεί στο Δημαρχείο η υπ΄αριθμ 219/27-6-2011 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για να λάβουν γνώση οι ενδιαφερόμενοι για τον καθορισμό των χώρων ως κοινόχρηστων ,το χρόνο υποβολής των σχετικών αιτήσεων για το τρέχον έτος καθώς και για κάθε επόμενο, ούτως ώστε στη συνέχεια να προσέλθουν για να υποβάλλουν σχετική αίτηση για έκδοση αδείας και καταβολή του σχετικού τέλους.
Να διαγραφούν με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου τα βεβαιωμένα πρόστιμα και τέλη που επιβλήθηκαν με την υπ΄αριθμ 1454/2011 απόφαση του Δημάρχου Αλμωπίας και κάθε άλλη όμοιά της σε βάρος των οφειλετών για αυθαίρετη κατάληψη κοινόχρηστων χώρων ,και επιβλήθηκαν σύμφωνα με την υπ΄αριθμ 219/27-6-2011 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Ο Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης
Του Δήμου Αλμωπίας
Σταύρος Κλεισούρης
 

1 σχόλιο:

  1. ΔΗΛΑΔΗ ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ ΣΩΣΤΑ ΕΘΕΣΕ ΧΘΕΣ ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ Ο ΜΠΙΝΟΣ,ΑΛΛΑ ΚΑΠΟΙΟΙ ΣΦΥΡΙΖΑΝ ΑΔΙΑΦΟΡΑ.ΤΩΡΑ ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΧΡΕΩΝ; κ.δημαρχε ΕΙΣΑΙ ΑΠΕΧΤΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News