Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2011

Πλούσιο το πρόγραμμα των Χριστουγεννιάτικων Εκδηλώσεων στην Έδεσσα

Κάθε μέρα μια γιορτή

Στις 9 Δεκεμβρίου 2011 η Τελετή έναρξης στην Έδεσσα, ώρα 18.00, στην Πλ. Τημενιδών. Βόλτα με τα άλογα με τον Ιππικό όμιλο Έδεσσας και την συμμετοχή του Εμπορικού Συλλόγου Έδεσσας.

Από τις 12 Δεκεμβρίου σύμφωνα με την λαϊκή μακεδονική παράδοση το φως της ημέρας αρχίζει να κερδίζει το σκοτάδι της νύχτας «σπυρί-σπυρί» για αυτό και σήμερα γιορτάζει ο Σπύρος και η Σπυριδούλα. Την ίδια μέρα 12 Δεκ στο ΚΑΠΗ μπορείτε να κάνετε αγορές απο το Χριστουγενιάτικο παζάρι (weihnachtsmarkt Edessa) που οργανώνεται στην Έδεσσα από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Γερμανοφώνων & Γερμανομαθών με ζεστό κρασί και λουκάνικα.

Λίγο αργότερα στις 16 Δεκεμβρίου και ώρα 6 το απόγευμα τα «Φωτεινά Κάλαντα» με την Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση του Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών το «Μπατάνι» φωτίζει τα πρόσωπα των παιδιών με τα φαναράκια τους που τραγουδούν χριστουγεννιάτικες μελωδίες στο πεζοδρομημένο κέντρο της πόλης. Λίγο νωρίτερα στον Μ.Αλέξανδρο παρουσιάζεται η παράσταση «Καρυοθραύστης» του Τσαϊκόφσκι.

Σε αρκετές γωνιές της πόλης θα βρείτε τον παραδοσιακό καστανά για να μπορέστε να ζεστάνετε τις χούφτες σας με κάστανα, από τις καστανιές της περιοχής. Μπορείτε, σχεδιάζοντας τις διακοπές σας στην Έδεσσα...

...να συμπεριλάβετε και κάποια μαθήματα παραδοσιακών χορών της περιοχής (Μακεδονικοί – Μικρασιάτικοι – Βλάχικοι - Ποντιακοί - Κλασσικοί Ελληνικοί) για να συμμετάσχετε με άλλο "αέρα" σε κάποια από τις πολλές "Χοροεσπερίδες" των τοπικών συλλόγων με ζωντανή παραδοσιακή μουσική. Μην παραλείψετε να κάνετε τις γιορτινές αγορές από την τοπική αγορά της πόλης και το παραδοσιακό "παζάρι" κάθε Πέμπτη στην περιοχή "Κιουπρί".

Στις 19 Δεκεμβρίου και ώρα 8μμ στον «Μέγα Αλέξανδρο» οργανώνεται η μεγάλη Επετειακή Χριστουγεννιάτικη Συναυλία από το Ωδείο Δ. Έδεσσας. Μαγικές στιγμές που δεν πρέπει να χάσετε για τα 15 χρόνια του Ωδείου Δ. Έδεσσας με το έργο «Κάρμινα Μπουράνα» του Κάρλ Ορφ από την χορωδία Δ.Έδεσσας. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει βραβεύσεις σπουδαστών και συναυλία υποτρόφων.

Στις 22 Δεκεμβρίου στο Βαρόσι ώρα 7 το απόγευμα ο Πολιτιστικός Σύλλογος Βαρόσι Έδεσσας οργανώνει Χριστουγεννιάτικα Κάλαντα & Μελωδίες, μέσα στην παλιά πόλη. Ζήστε Ζεστές Χριστουγεννιάτικες Διαδρομές.

Στις 23 Δεκέμβρη μόλις βραδιάσει λίγο μετά το απόγευμα στην Έδεσσα, περιοχή Αλώνια/Ντερέ, Σιδηροδρομικός Σταθμός, Μεσημέρι, Άγρας, Σωτήρα, Κλησοχώρι, Κερασιά προετοιμαζόμαστε για το έθιμο Κόλιντα Μπάμπω (Κάλαντα Γιαγιά) με τεράστιες φωτιές με φασολάδα (με ή) χωρίς χοιρινό κρέας, λουκάνικα και δαμάσκηνα, με τσίπουρο, εδέσματα, χορούς και ζωντανή τοπική Μακεδονική παραδοσιακή μουσική όπου είστε όλοι καλεσμένοι να ζεστάνετε τα πρόσωπά σας γύρω από την φωτιά. Στο χωριό Πλατάνη μαζεύονται όλοι στην γιορτή των Χριστουγέννων (κτίριο Κοινότητας) γίνεται ένα μικρό Χριστουγεννιάτικο Παζάρι και ακολούθως συνοδεία παιδιών με φαναράκια τραγουδώντας το παραδοσιακό Κόλιντα Μπάμπω, πηγαίνουν όλοι δίπλα στο σχολείο ανάβοντας την μεγάλη φωτιά με τον πολιτιστικό σύλλογο και τις γυναίκες του χωριού να προσφέρουν φασολάδα, τουρσί με κρασί και τσίπουρο ενώ μετά τις 12 αρχίζουν τα Κάλαντα από τα παιδιά του χωριού.

Παραμονή Χριστουγέννων και το πρωί η παιδική χορωδία τραγουδά τα χριστουγεννιάτικα κάλαντα στο Νοσοκομείο, το Γηροκομείο, το Διοικητήριο και το Δημαρχείο της Έδεσσας.Το απόγευμα το αναστηλωμένο ιστορικό βυζαντινό μνημείο της Κοίμησης Θεοτόκου που παλαιότερα ήταν ο μητροπολιτικός Ναός της Έδεσσας ανοίγει από τις παιδικές φωνές που ψάλλουν Χριστουγεννιάτικες Μελωδίες της παιδικής χορωδίας του Ωδείου Δήμου Έδεσσας.

Μετά τα Χριστούγεννα έρχεται η πρωτοχρονιά όπου στις 28, 29 και 30 Δεκεμβρίου και ώρα 11πμ στην Πλ.Ωρολογίου στον «Μέγα Αλέξανδρο» παρουσιάζονται κλασσικές και σύγχρονες Χριστουγεννιάτικες Ταινίες στο Κινηματογράφο Μέγας Αλέξανδρος. Είσοδος Ελεύθερη.

Βέβαια πολλά παραδοσιακά έθιμα που σχετίζονται με τις γιορτές των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Φώτων, θα μπορείτε να ανακαλύψετε στα χωριά γύρω απο την Έδεσσα και ιδιαίτερα το παραδοσιακό έθιμο "Σφαγή του χοίρου" σε Αγ.Φωτεινή, Αγρας, Βρυττά, Καρυδιά, Κερασιά, Κλησοχώρι, Καισαριανά, Λύκοι, Μαργαρίτα, Μεσημέρι, Νησί, Πλατάνη, Ριζάρι, Σωτήρα, Φλαμουριά αλλά και στην Αρνισσα, τον Αγιο Αθανάσιο, την Ζέρβη, τα Ξανθόγεια, την Παναγίτσα & την Περαία με το Γραμματικό & την Κεδρώνα. Συνδυάστε την ψυχαγωγία σας και απολαύστε την τοπική παραδοσιακή γαστρονομία, όπως τσομπλέκι", "σταμνάτο" "κλέφτικο", "σαρμαδάκια", "τζουμπρίνκες", "τζουμέρκες" τυρί "μπάτσο", τουρσιά διάφορα και τοπικά κρασιά. Αν δείτε τις αρκούδες να πειράζουν μην ανησυχείτε, ο τοπικός σύλλογος κάνει το τελευταίο γλέντι στις 30 Δεκεμβρίου ώρα 8 στο Βαρόσι πριν η αρκούδα σύμβολο της ζωντάνιας και της Μακεδονικής φύσης, τρώει και κοιμάται για να ξυπνήσει την περίοδο του Εδεσσαϊκού Καρναβαλιού (μην ξεχνάμε τους δρόμους του κρασιού της Μακεδονίας). Σύμφωνα με την παράδοση ο εκλεκτότερος μεζές είναι οι «τζουμπρίνκες», κομματάκια από το γουρουνάκι που ετοίμαζαν οι Εδεσσαίοι για τις γιορτές. Γύρω από την φωτιά θα ζεστάνουμε όλοι τα πρόσωπά μας, τραγουδώντας και χορεύοντας για την νέα χρονιά που έρχεται μαζί με την αρκούδα που τρώει τον τελευταίο μεζέ και κοιμάται για να ξυπνήσει στο Εδεσσαϊκό Καρναβάλι. Εκπλήξεις, εδέσματα και γευστικά πειράγματα από τοπικούς πολιτιστικούς συλλόγους της Έδεσσας & της περιοχής. Περισσότερα για το έθιμο...

Παραμονή πρωτοχρονιάς και το πρωί μουσική πλημμυρίζει το κέντρο της Έδεσσας ενώ το βράδυ στην πλατεία του χωριού Μαργαρίτα μόλις βραδιάσει οργανώνεται το τοπικό έθιμο Σούρβα Μπάμπω (Έρχεται ο Αη-Βασίλης, Γιαγιά) με φωτιά από τις λεγόμενες "σμαρέκες" (θαμνώδη έλατα) και φασολάδα με τσίπουρο, εδέσματα, χορούς και ζωντανή τοπική Μακεδονική παραδοσιακή μουσική όπου είστε όλοι καλεσμένοι να ζεστάνετε τα πρόσωπά σας γύρω από την φωτιά. Το ίδιο έθιμο θα δείτε στην Ζέρβη και Άρνισσα μόλις βραδιάσει.

Ο Δήμος Έδεσσας και η Δημοτική Επιχείρηση Έδεσσας και το προσωπικό τους σας εύχονται ολόψυχα καλές γιορτές με υγεία και προτάσεις για καλή διασκέδαση.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News