Ποιοι διαφώνησαν και γιατί |
Ολοκληρώθηκε πριν λίγο η Συνεδρίαση του Δ.Σ. Αλμωπίας με μοναδικό θέμα την ψήφιση του προϋπολογισμού για το οικονομικό έτος 2012.
Τα μέλη της Συμπολίτευσης υπερψήφισαν την πρόταση. Αντίθετα η παράταξη του Χρήστου Μπίνου την καταψήφισε καθώς όπως είπε είναι «πλασματική». Η παράταξη του Πέτρου Ζέρζη η οποία εκπροσωπήθηκε από τον Μάκη Δεμίρη (ο ίδιος ο κ. Ζέρζης ενημέρωσε ότι θα απουσιάζει) υπερψήφισε τα έσοδα, καταψήφισε όμως τα έξοδα του προϋπολογισμού, όπως έκανε σε προηγούμενη Συνεδρίαση και με το Τεχνικό Πρόγραμμα. Νίκος Αποστολίδης και Μαρτίνα Ζιάκα ψήφισαν λευκό.
Οι παρατάξεις της Αντιπολίτευσης άσκησαν σκληρή κριτική αναγκάζοντας τον Αντιδήμαρχο Οικονομικών Νίκο Παρούτογλου να παραδεχτεί ότι...
...«ο προϋπολογισμός είναι ελάχιστα πλασματικός», χωρίς ωστόσο να εξηγήσει πως προσδιορίζει τον συγκεκριμένο όρο.
Μία από τις τοποθετήσεις ήταν αυτή του Βασίλη Κανονίδη ο οποίος ανέφερε ότι όλα τα χρόνια οι προϋπολογισμοί δεν ανταποκρίνονται 100% στην πραγματικότητα, και σε αυτό συμφώνησε και ο Νίκος Αποστολίδης.
ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΑΛΜΩΠΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 2012:
Κυρίες και κύριοι, καλησπέρα.
Σήμερα, συζητάμε τον Προϋπολογισμό του 2012 του νέου Δήμου Αλμωπίας , σε συνθήκες κρίσης, Εσωτερικής αλλά και Ευρωπαϊκής. Όπου η Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται στο επίκεντρο, ακόμα και τώρα που οι κερδοσκοπικές επιθέσεις χτυπούν και άλλες χώρες.
Δυστυχώς η οικονομική πολιτική που παρουσιάστηκε και εφαρμόστηκε για να μας διασώσει από τη χρεοκοπία, δεν απέδωσε τελικά. Για το 2011 υπολογίζεται ότι, η ύφεση θα ξεπεράσει το 6%.
Ο κρατικός προϋπολογισμός του 2011 δεν πέτυχε στους στόχους του, κυρίως διότι δεν υπήρξε ανάκαμψη. Αντίθετα, οδήγησε σε ύφεση μεγαλύτερη από εκείνη που είχε υπολογιστεί αρχικά. Το δεκάμηνο του 2011, το έλλειμμα του κρατικού Προϋπολογισμού αυξήθηκε κατά 11%. Ενώ ο στόχος στο δωδεκάμηνο ήταν να μειωθεί κατά 4%.
Η Ελλάδα, θα πρέπει να ευχόμαστε, να βγει από την ύφεση μέσα στο 2012 διαφορετικά θα συμπληρώσει 5 χρόνια σε συνεχή ύφεση.
Το Πρόγραμμα που εφαρμόζεται σήμερα, προβλέπει ότι το 2012 θα υπάρξουν πρωτογενή πλεονάσματα (δηλαδή θα καλυφθεί το σύνολο των τρεχουσών δαπανών κι ένα μικρό μέρος των τόκων). Αυτό όμως είναι πολύ δύσκολο να συμβεί, ειδικά με φόρους και περικοπές παντού.
Η ύφεση για το 2012 (για πολλούς) θα είναι πιθανότατα μεγαλύτερη από το 2,8%, που προβλέπεται. Και αν αυτό συμβεί θα έχουμε κι άλλη συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας, που σημαίνει περισσότερα λουκέτα και μεγαλύτερη ανεργία.
Εμείς, ως τοπική αυτοδιοίκηση, διαφωνήσαμε και διαφωνούμε με τα μέτρα οριζόντιων περικοπών και με τις αλλεπάλληλες φορολογικές επιβαρύνσεις, γιατί εξοντώνουν αυτούς που ήδη πληρώνουν. Δε μειώνουν την παραοικονομία, ούτε τον πληθωρισμό και αυξάνουν την ανεργία.
Κάθε φορά που αυξάνεται η ανεργία κατά 1% το κράτος επιβαρύνεται άμεσα (σε επιδόματα ανεργίας μόνο) πάνω από 300 εκατομμύρια ετησίως. Κι αν λάβουμε υπ’ όψιν τις απώλειες σε φόρους εισοδήματος, φόρους κατανάλωσης και ασφαλιστικές εισφορές, το έλλειμμα επιβαρύνεται, από κάθε επί πλέον ποσοστιαία μονάδα ανεργίας, κατά 1 δισεκατομμύριο ευρώ περίπου.
Σήμερα έχουμε ανεργία που φτάνει το 18%. Τα τελευταία δύο χρόνια αυξήθηκε κατά 9 ποσοστιαίες μονάδες. Σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές, αυτό από μόνο του επιβάρυνε το έλλειμμα κατά 9 δισεκατομμύρια τουλάχιστον. Το έλλειμμα της χώρας μας σήμερα θα ήταν σχεδόν το μισό, αν δεν υπήρχε η εκτόξευση της ανεργίας.
Τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, η Ελλάδα αναπτύχθηκε χωρίς δημοσιονομική πειθαρχία. Είχαμε ονομαστική ανάπτυξη σε βάρος της δημοσιονομικής σταθερότητας.
Τώρα πια γνωρίζουμε όλοι, που οδήγησε αυτό. Πληρώνουμε και θα πληρώνουμε για καιρό τις οδυνηρές συνέπειες.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
η διοικητική μεταρρύθμιση με την εφαρμογή του Καλλικράτη έχει σαν στόχο τον εκσυγχρονισμό της Δημόσιας Διοίκησης και τη περιφερειακή ανάπτυξη της χώρας. Προχώρησε όμως η εφαρμογή του χωρίς την εξασφάλιση των αναγκαίων πόρων, παρά τη μεταβίβαση πλήθους αρμοδιοτήτων.
Η διοικητική μεταρρύθμιση μετατράπηκε, με την εφαρμογή του Μνημονίου και του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Σταθερότητας, σε μηχανισμό οικονομικής συρρίκνωσης των δήμων, ενώ η εφαρμογή του «Καλλικράτη», χωρίς τον απαιτούμενο χρόνο προσαρμογής, δημιούργησε πολλά προβλήματα στους ήδη δοκιμαζόμενους δήμους, λόγω των οικονομικών περικοπών των θεσμοθετημένων πόρων.
Η λογική του κουρέματος των πόρων, αποκαλύπτει την ζοφερή πραγματικότητα που αντιμετωπίζει η Αυτοδιοίκηση την τελευταία διετία.
Είχαμε ως τοπική αυτοδιοίκηση (ΚΕΔΚΕ κλπ) κρούσει από νωρίς τον κώδωνα του κινδύνου. Δηλαδή να μη μπορούν οι Δήμοι να αντεπεξέλθουν σε βασικές λειτουργικές ανάγκες τους, γιατί οι περικοπές πόρων και λειτουργικών δαπανών είναι μεγαλύτερες από ότι αντέχουν και ότι, δεν υπάρχει η αναγκαία κοστολόγηση των μεταβιβαζομένων αρμοδιοτήτων.
Επιπλέον, για λόγους ενημέρωσης των δημοτικών συμβούλων, θα αναφέρω ενδεικτικά τι ψηφίστηκε στον κρατικό προϋπολογισμό του 2012 για την τοπική αυτοδιοίκηση.
Ο κωδικός για την Τοπική Αυτοδιοίκηση σε σχέση με το 2010 είναι μειωμένος κατά 2/3. Συνολικά προβλέπονται μειώσεις στην επιχορήγηση των δήμων της τάξης του 32% σε σχέση με φέτος, που επίσης είναι μειωμένη κατά 35% σε σχέση με το 2010.
Πιο συγκεκριμένα.
Μειωμένα κατά 500 εκατ ευρώ (11,5%) θα είναι τα έσοδα δήμων και περιφερειών από το κράτος (τακτικός προϋπολογισμός και πρόγραμμα δημόσιων επενδύσεων).
Παράλληλα, τα συνολικά έσοδα της Αυτοδιοίκησης (συμπεριλαμβανομένων, δηλαδή, και των ιδίων εσόδων δήμων και περιφερειών) εμφανίζονται μειωμένα κατά 536 εκατ. ευρώ (ποσοστό 7,6%).
Οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι (ΚΑΠ), από 3,5 δισ. φέτος, μειώνονται στα 2,4 δισ. Ευρώ. Δηλαδή μείωση της τάξης του 1,1 δισ. ευρώ, τη στιγμή που το ίδιο το υπουργείο Εσωτερικών πριν από λίγους μήνες είχε υπολογίσει ότι το ελάχιστο λειτουργικό κόστος των δήμων ανέρχεται στα 3,8 δισ. ευρώ.
Ωστόσο, από την αναλυτική και ανά κωδικό επεξεργασία του Προϋπολογισμού του 2012, προκύπτει μεγαλύτερη μείωση. Σχεδόν της τάξης του 1,7 δισ. ευρώ.
Από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, η Τ.Α. θα λάβει το 2012, 608 εκατ. ευρώ έναντι 630 εκατ. ευρώ το 2011.
Στο σκέλος των εξόδων:
Μειωμένες κατά 100 εκατ. ευρώ προβλέπονται οι δαπάνες για την καταβολή προνοιακών επιδομάτων από τους δήμους, «κυρίως από τη διαδικασία επαναξιολόγησης των δικαιούχων μέσω της ανασυγκρότησης των σχετικών υγειονομικών επιτροπών ελέγχου των δικαιολογητικών τους, που είναι σε εξέλιξη».
Μειωμένες κατά 185 εκατ. ευρώ ή κατά 7% προβλέπονται και οι λοιπές δαπάνες «ως αποτέλεσμα του εξορθολογισμού τους και των επιπτώσεων του προγράμματος Καλλικράτης». (Πρόγραμμα εξυγίανσης με ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς κ.λπ).
Για το αναπτυξιακό πρόγραμμα «ΕΛΛΑΔΑ» υπάρχει αδυναμία χρηματοδότησης γιατί προκύπτει ότι το 75% θα είναι από τους ΚΑΠ και το 25% από Εθνικούς Πόρους (όπως ήταν και το πρόγραμμα «ΘΗΣΕΑΣ»).
Δηλαδή η Αυτοδιοίκηση, μετά τις περικοπές που της έχουν γίνει, θα κληθεί να χρηματοδοτήσει με 2,4 δις, από τα 3,2 δις που αναλογούν στο «ΕΛΛΑΔΑ», που στην ουσία καθιστούν αδύνατη τη λειτουργίας του προγράμματος αυτού.
Στο θεσμικό επίπεδο.
Η έκδοση όλων των Π.Δ. και Υπουργικών Αποφάσεων που προβλέπονταν από τον «Καλλικράτη» δεν έχουν γίνει ακόμα, όπως και το Νομοσχέδιο (σκούπα) που θα συγκεντρώνει τις απαραίτητες διορθώσεις σε προβλήματα που προκύπτουν από την μέχρι σήμερα εφαρμογή του.
Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, ότι υπάρχει κίνδυνος (εάν δεν γίνουν γενναίες αλλαγές) να βρεθεί η Τ.Α σε αδιέξοδο, αφού μειώνονται τραγικά οι δυνατότητες για έργα τοπικής ανάπτυξης και περιορίζονται οι δράσεις κοινωνικής στήριξης των σκληρά δοκιμαζόμενων πολιτών.
Επομένως κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
ο προϋπολογισμός του Δήμου μας για το 2012, που έχετε στα χέρια σας, δεν θα μπορούσε να είναι ρεαλιστικός και αξιόπιστος εάν δεν ήταν σφικτός.
Σφικτός γιατί υπολογίζει τα δεδομένα που ανέφερα προηγουμένως και δεν κρύβεται πίσω από υπερβολές, απλουστεύσεις, ανακρίβειες και λαϊκισμούς.
Ο προϋπολογισμός του 2012 θα μας επιτρέψει να βάλουμε το Δήμο σε τροχιά μόνιμης εξυγίανσης και θέτει ως στόχο το περαιτέρω νοικοκύρεμα των οικονομικών του δήμου, με ταυτόχρονο κοινωνικό προσανατολισμό.
Ο προϋπολογισμός του 2012 στοχεύει στο νοικοκύρεμα των οικονομικών μας με τη συστηματική μείωση των δαπανών.
Έχει κοινωνικό προσανατολισμό με τη διατήρηση και διεύρυνση των κοινωνικών υπηρεσιών και παροχών προς τους δημότες μας.
Τέλος προβλέπει την ορθή κατανομή έργων ανά πηγή χρηματοδότησης με την προώθηση μελετών, αξιοποιώντας κάθε πιθανή χρηματοδότηση κοινοτικών κονδυλίων αλλά και εθνικών πόρων.
Τα παραπάνω αποτελούν τις βασικές προϋποθέσεις για την παραπέρα πρόοδο και ανάπτυξη του Δήμου μας.
Αναφέρομαι συχνά στο νοικοκύρεμα των οικονομικών του δήμου, γιατί όπως γνωρίζετε, τα οικονομικά του δήμου αποτελούν και το μεγαλύτερο πρόβλημα του. Δυστυχώς πρόκειται για ένα πολυσύνθετο πρόβλημα. Ο δήμος Αλμωπίας δεν σηκώνει μόνο τις συνέπειες των κατά πολύ μειωμένων επιχορηγήσεων αλλά σηκώνει και το μεγάλο βάρος των χρεών προηγούμενων χρόνων, που αν δεν βρίσκονταν σε αυτό το ύψος, θα είχε τη δυνατότητα να εκτελέσει σχεδόν το τριπλάσιο τεχνικό πρόγραμμα, δηλαδή τριπλάσια έργα σε όλη την Αλμωπία.
Πρέπει να αλλάξουν πολλά στο Δήμο μας. Όπως νοοτροπίες, τακτικές και παθογένειες των τέως δήμων Αριδαίας και Εξαπλατάνου που δεν έχουν καμία θέση στο «αύριο» του Δήμου Αλμωπίας. Αλλάζουμε ένα - ένα όλα όσα χρειάζονται να αλλαχτούν. Διαγράφουμε ένα – ένα όσα πρέπει να διαγραφούν και συνεχίζουμε όσα πρέπει να συνεχιστούν.
Προχωράμε σε όλες τις απαραίτητες αλλαγές, σε διοικητικό, οικονομικό, τεχνικό επίπεδο με στόχο την ισόρροπη ανάπτυξη του δήμου και την πρόοδο όλης της κοινωνίας μας.
Βαδίζουμε σε δύσκολους καιρούς. Πρωτόγνωρους, απρόβλεπτους, εν μέσω κρίσης, όχι όμως μόνοι μας.
Οι πολίτες της Αλμωπίας με τις απόψεις, τις γνώμες και τις ιδέες τους, συμμετείχαν στις λαϊκές συνελεύσεις και στις επιτροπές διαβούλευσης.
Τίμησαν με την παρουσία τους εκδηλώσεις και πρόσφεραν από το υστέρημά τους για κοινωνικούς σκοπούς. Ως δημοτική αρχή, είμαστε υπερήφανοι για τον τόπο που υπηρετούμε.
Πιστεύουμε στις δυνατότητες του τόπου και των συνδημοτών μας. Πιστεύουμε και στις δικές μας δυνατότητες και ελπίζουμε πως με πολύ δουλειά θα καταφέρουμε να βγάλουμε σε πέρας το έργο που έχουμε αναλάβει.
Το χρωστάμε πρώτα σε αυτούς που μας πίστεψαν και ελπίζουν σε μας, αλλά και στους εαυτούς μας.
Κε ΠΑΣΟΗ,ΓΙΑΤΙ ΚΟΡΟΪΔΕΥΕΤΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ;
ΑπάντησηΔιαγραφή1.ΟΙ ΛΑΪΚΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ,ΔΕΝ ΕΓΙΝΑΝ ΜΕ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΠΟΥ ΟΡΙΖΕΙ Ο ΝΟΜΟΣ, ΠΑΡΑ ΜΕ ΤΗ ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ ΚΑΦΕΝΕΙΟΥ ΠΟΥ ΕΚΦΡΑΖΕΤΕ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΣΑΣ.
2.ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ, Ο ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ, ΠΗΡΑΝ ΜΟΝΟ 15 ΘΕΤΙΚΕΣ ΨΗΦΟΥΣ( ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ ΕΙΝΑΙ 43).
3.ΤΟ ΕΡΓΟ ΣΑΣ,ΜΕΧΡΙ ΣΤΙΓΜΗΣ, ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΜΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ.
ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΛΟΙΠΟΝ ΝΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΕΙΤΕ ΤΗΝ ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΣΑΣ, ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΥΝΕΡΓΑΤΩΝ ΣΑΣ, ΜΕ ΤΑ ΧΡΕΗ ΠΟΥ ΟΜΟΛΟΓΟΥΜΕΝΩΣ ΒΡΗΚΑΤΕ ΚΑΙ ΑΝ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΚΑΤΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΤΗΣ ΑΛΜΩΠΙΑΣ, Φ Υ- Γ Ε- Τ Ε.
και ομως ψηφισαν για εξοδα αιρετων 1.352.000 Ε, πως θα φυγουν οι ανθρωποι. Εξω εχει μια ΚΡΙΣΑΡΑ που καποιοι δεν θα εχουν να φανε.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚΑΙ ΤΙ ΕΙΝΑΙ 1.350.000 ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ? ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 3.000.000. ΤΖΑΜΠΑ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ. ΤΖΑΜΠΑ.
ΑπάντησηΔιαγραφή