Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2012

Ομιλία της Θ. Τζάκρη σε ημερίδα με θέμα το μέλλον της τευτλοκαλλιέργειας

Σε ημερίδα με θέμα το μέλλον της τευτλοκαλλιέργειας που διοργανώθηκε από το σωματείο τευτλοπαραγωγών στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας παρευρέθηκε η βουλευτής Πέλλας κ. Θ. Τζάκρη

Σε ημερίδα με θέμα το μέλλον της τευτλοκαλλιέργειας που διοργανώθηκε από το σωματείο τευτλοπαραγωγών στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας παρευρέθηκε η βουλευτής Πέλλας κ. Θ. Τζάκρη.

Η κ. Τζάκρη στην παρέμβασή της παρέθεσε αρχικά τα στατιστικά στοιχεία τα οποία αποδεικνύουν ότι στην Ελλάδα ακόμη μια καλλιέργεια όπως τα ζαχαρότευτλα παρουσιάζεται ελλειμματική, με αποτέλεσμα να εισάγονται στη χώρα κάθε χρόνο εκατοντάδες χιλιάδες τόνοι ζάχαρης.

Αναφέρθηκε στο κοινοτικό καθεστώς αναλύοντας το ιστορικό που αφορούσε στο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης, σύμφωνα με το οποίο δύο από τα πέντε εργοστάσια της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ), της Λάρισας και της Ξάνθης, έπρεπε να μετατραπούν σε μονάδες παραγωγής βιοαιθανόλης με την ταυτόχρονη αποποίηση του 50,01% της ποσόστωσης ζάχαρης που διαχειριζόταν η ΕΒΖ, δηλαδή από 317.502 τόνους σε 158.702 τόνους και την καταβολή για μια πενταετία (2007-2011) συνδεδεμένης ενίσχυσης που ανέρχονταν στο ποσό των 30 ευρώ το στρέμμα για τους παραγωγούς που καλλιεργούσαν ζαχαρότευτλα. Αξιολόγησε θετικά την επιλογή της πολιτικής που ακολούθησε η ΕΒΖ για την αγορά των δυο εργοστασίων στη Σερβία, με αποτέλεσμα να την έχει βγάλει από δύσκολη θέση τα τελευταία χρόνια.

Η κ. Τζάκρη επισήμανε την αναντιστοιχία που παρατηρείται ότι...

...ενώ υπάρχει συγκεκριμένη ποσόστωση για τη ζάχαρη, η οποία για τη χώρα μας ανέρχεται σε 158.702 τόνους, η παραγόμενη ελληνική ζάχαρη είναι πολύ λιγότερη, με «εξαιρετικά χαμηλή» την παραγωγή του 2011 που ήταν 38.000 τόνοι. Η εξαιρετικά χαμηλή παραγωγή του 2011 είναι μια φυσική συνέπεια της συνεχούς μείωσης της καλλιέργειας που παρατηρείται από το 2000 και μετά (το 2000 καλλιεργήθηκαν 500.000 στρ. ενώ το 2011 55.000 στρ.).

Η παραπάνω παρατήρηση, σε συνδυασμό με τις ανάγκες της χώρας σε ζάχαρη που ανέρχεται σε 320.000 έως 330.000 τόνους ετησίως, σημαίνει ότι το 2011 εισήχθησαν περί τους 300.000 τόνους ζάχαρης.

Προσεγγίζοντας την αιτιολόγηση αυτού του φαινόμενου, αναφέρθηκε στις συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί για την ελληνική γεωργία, όπως:

 Στην πολύ σημαντική παράμετρο της απελευθέρωσης από το 2008 των εισαγωγών ζάχαρης κυρίως μέσα από προτιμησιακά καθεστώτα, με αποτέλεσμα διαμόρφωση ευνοϊκότερων όρων για τις εισαγωγές.

 Στην ενιαία ενίσχυση του παραγωγού είτε καλλιεργήσει ζαχαρότευτλα είτε όχι.

 Στην θέση των παραγωγών που δηλώνουν ότι το υψηλό κόστος της καλλιέργειας είναι αποτρεπτικό για την καλλιέργεια.

 Στις πρωτοβουλίες που πρέπει να παίρνουν τα συλλογικά όργανα των αγροτών, ώστε να τους καθοδηγούν σωστά κάθε χρόνο στις επιλεγόμενες καλλιέργειες, με πολλαπλά οφέλη, όπως η ουσιαστική συμμετοχή τους στη διαμόρφωση του ΑΕΠ, αλλά και η βελτίωση του εισοδήματός τους.

Η κ. Τζάκρη επισήμανε την αναγκαιότητα της «επιστροφής» του Έλληνα αγρότη στα χωράφια και στις καλλιέργειες τη στιγμή μάλιστα που η χώρα έχει πολλά περιθώρια απορρόφησης των προϊόντων αυτών, αλλά και γιατί η ελληνική γεωργία, η πιο ισχυρή και βαριά μας σήμερα βιομηχανία, πρέπει να αποδειχθεί σε κλειδί για έξοδο της χώρας μας από την οικονομική κρίση.

Καταλήγοντας αναφέρθηκε και στις εξελίξεις σε κοινοτικό επίπεδο και ειδικότερα στις διαπραγματεύσεις που συμβαίνουν αυτή τη χρονική περίοδο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη νέα ΚΑΠ 2013-2020 λέγοντας ότι οι αποφάσεις που θα προκύψουν (πιθανή σύνδεση ενός ποσοστού της ενίσχυσης με την παραγωγή) διαφαίνεται ότι θα έχουν θετική επίδραση στην καλλιέργεια των ζαχαροτεύτλων στη χώρα μας.

Τέλος η κ. Τζάκρη αναφέρθηκε στην προσπάθεια που κάνει ήδη το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων με την κατάθεση φακέλου ολοκληρωμένης διαχείρισης, βάσει του οποίου οι παραγωγοί που θα καλλιεργήσουν ζαχαρότευτλα την επόμενη πενταετία θα απολαύσουν ενίσχυση του εισοδήματός τους κατά 40 ευρώ το στρέμμα, γεγονός το οποίο αναμένεται να συμβάλει θετικά προς την κατεύθυνση της αύξησης της καλλιέργειας του ζαχαρότευτλου ακόμη και στο διπλάσιο σε σχέση με το 2011. Μάλιστα την προσεχή Πέμπτη η βουλευτής με αντιπροσωπεία τευτλοπαραγωγών θα βρεθεί στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ώστε να ενημερωθούν αναλυτικά για το πρόγραμμα ολοκληρωμένης διαχείρισης από τον αρμόδιο Υφυπουργό.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News