Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2012

Κατάληψη της ΑΤΕ Σκύδρας από την Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση

Ανακοίνωση

Οι αγρότες της Πέλλας ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα πανελλαδικού συντονισμού της Παναγροτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης (ΠΑΣΥ) κατέλαβαν το μεσημέρι της Παρασκευής 27 Γενάρη το Υποκατάστημα της Α.Τ.Ε. στη Σκύδρα.

Έχοντας αναρτημένο πανό με συνθήματα ενάντια στην αντιαγροτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τους ροδακινοπαραγωγούς και γενικά τους μικρομεσαίους αγρότες & κτηνοτρόφους και με τις σημαίες της ΠΑΣΥ , μοίρασαν ανακοινώσεις με τα προβλήματα τους & τα αιτήματά τους για αλλαγή της αγροτικής πολιτικής.

Στη συνέχεια συζήτησαν με τους εργαζόμενους του Υποκαταστήματος για τα δικά τους εργα-σιακά προβλήματα (περικοπές μισθών, μισθοί πείνας για τους νεώτερους εργαζόμενους, κ.ά.) μιας και οι ίδιοι είναι άγρια εκμεταλλευόμνοι εργαζόμενοι με ανατροπή των εργασιακών τους σχέσεων και την επιβολή συνθηκών «γαλέρας».

Στον διευθυντή της ΑΤΕ κατήγγειλαν...

...την παράνομη και χωρίς τη έγγραφη συγκατάθεση των ίδιων των αγροτών αφαίρεση των χρημάτων από τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς για από-δοση στον ΕΛΓΑ. Απαίτησαν την άμεση επιστροφή των παράνομα παρακρατηθέντων ποσών επισημαίνοντας την πρόθεσή τους για δικαστική διεκδίκηση των χρημάτων τους.

Η πολιτική συρρίκνωσης και πλήρους ιδιωτικοποίησης του ομίλου της Αγροτικής Τράπεζας (ΑΤΕ), που δρομολογούν κυβέρνηση και τρόικα, θα έχει πρόσθετες αρνητικές επιπτώσεις σε βάρος των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων , που ο ιδρώτας τους και η περιουσίας τους είναι υποθη-κευμένα σ’αυτή. Οι περιουσίες των περισσότερων αγροτικών οικογενειών και Συνεταιρισμών εί-ναι υποθηκευμένες στην ΑΤΕ, σαν αποτέλεσμα της ακολουθούμενης αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Με τις συνθήκες που έχουν δημιουργήσει η Κοινή Αγροτική Πολιτική και το Μνημόνιο, η φτωχομεσαία αγροτιά είναι πολύ δύσκολο να ση-κώσει κεφάλι και να μπορέσει να αποπληρώσει τα χρέη της. Το ίδιο ισχύει και για τους συνεται-ρισμούς. Η γη και τα ακίνητα που είναι υποθηκευμένα στην ΑΤΕ αποτελούν ένα καλό φιλέτο για τους επίδοξους επιχειρηματικούς ομίλους και διάφορους κερδοσκόπους. Και η ιδιωτικοποίηση της ΑΤΕ σημαίνει ότι οι κατασχέσεις και οι πλειστηριασμοί θα λάβουν μορφή καταιγίδας, προς μεγά-λη χαρά των νέων αφεντικών της ΑΤΕ .

Στην ιδιοκτησία τους συμμετέχει όλη η αφρόκρεμα των καπιταλιστών: τραπεζίτες, βιομήχανοι, εφοπλιστές, μεγαλέμποροι από κοινού εκμεταλλεύονται και ληστεύουν το λαό και τις πλουτοπα-ραγωγικές πηγές του τόπου. Αυτοί είναι η καρδιά του καπιταλιστικού συστήματος, η πραγματική εξουσία. Είναι οι κύριοι υπεύθυνοι της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης. Είναι ακριβώς αυτοί που υπαγόρευσαν τα μνημόνια και απαιτούν από το λαό να σκύψει το κεφάλι και να δουλεύει ως τα βαθιά γεράματα για ένα κομμάτι ψωμί.

Δυσμενέστεροι θα γίνουν οι όροι και για τους υπάρχοντες Αγροτικούς Συνεταιρισμούς και Ενώσεις. Με την ιδιωτικοποίηση της ΑΤΕ αλλάζουν τα δεδομένα για τη φτωχομεσαία αγροτιά σε ακόμα χειρότερη κατεύθυνση. Η αρχή, βέβαια, έγινε με την είσοδο της ΑΤΕ στο Χρηματιστήριο. Μια ΑΤΕ πλήρως παραδομένη στο ιδιωτικό κεφάλαιο θα αποτελέσει άλλο ένα «εργαλείο» ξεκλη-ρίσματος της φτωχής και μικρής αγροτιάς.

Όταν η κυβέρνηση του μαύρου μετώπου ΠΑΣΟΚ – ΝΔ - ΛΑΟΣ και τα άλλα κόμματα του ευρωμονόδρομου μιλούν για ανάπτυξη, αυτό ακριβώς εννοούν: Μεγαλύτερη ακόμη συσσώρευση πλούτου και παραγωγικών μέσων στα χέρια των λίγων. Την ίδια ώρα οι τράπεζες ληστεύουν τα λαϊκά στρώματα με τις διαφορές καταθέσεων και δανείων, τη «νόμιμη» τοκογλυφία. Πιάνουν από το λαιμό, όσους αναγκάζονται να πάρουν στεγαστικά ή άλλα δάνεια, στραγγαλίζουν τους μικρούς και μεσαίους βιοτέχνες εμπόρους και μικρομεσαίους αγρότες, και ταυτόχρονα εκμεταλ-λεύονται πιο άγρια και τους εργαζόμενους στις ίδιες τις τράπεζες με την ανατροπή των εργασια-κών τους σχέσεων και την επιβολή συνθηκών γαλέρας.

Η ΠΑΣΥ με τη συμβολική αυτή εκδήλωση καταγγέλλει τη συνολική επίθεση σε βάρος της φτωχομεσαίας αγροτιάς και με το τραπεζικό κεφάλαιο σαν αιχμή του δόρατος σ’αυτή.

Διεκδικούμε μέτρα άμεσης ανακούφισης:

• Απαγόρευση κάθε κατάσχεσης και πλειστηριασμού της αγροτικής εκμετάλλευσης με εμπορική αξία έως 300.000 ευρώ, με διαγραφή τόκων και πάγωμα πληρωμής χρεών, όσο διαρκεί η κρίση.

• Άμεση πληρωμή της αγροτοκτηνοτροφικής παραγωγής γάλακτος από τις γαλακτοβιομηχα-νίες , ροδακινοπαραγωγής από τους κονσερβοποιούς-εμπόρους . κ.ά.

• Αρνούμαστε να πληρώσουμε χαράτσια και πρόστιμα (ΔΕΗ, ΟΓΑ, ΕΛΓΑ, Γεωτρήσεις κ.α). Διεκδικούμε την απόσυρση του νέου Νόμου για τους Συνεταιρισμούς, που είναι για επιχει-ρηματίες και μεγαλοαγρότες.

• Διατήρηση του κρατικο-συνεταιριστικού χαρακτήρα και της παραγωγής των μεταποιητι-κών μονάδων (ΔΩΔΩΝΗ, Βιομηχανία Ζάχαρης, ΣΕΚΑΠ, ΕΛΒΙΖ).

Ο αγώνας δεν πρόκειται να σταματήσει. Θα συνεχίσουμε ως το τέλος. Οι Τράπεζες όπως και η ΑΤΕ και όλα τα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής να τεθούν στην υπηρεσία της ευημε-ρίας του λαού. Να γίνουν ιδιοκτησία του λαού. Μόνο τότε μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη προς όφελος του λαού.Σε αυτόν τον αγώνα σας καλούμε. Είμαστε οι παραγωγοί όλου του πλούτου που τον αρπάζουν οι λίγοι. Χωρίς τη δική μας δουλειά γρανάζι δε γυρνά. Είμαστε οι πολλοί.

Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση
(Π.Α.ΣΥ.)
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News