Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2012

Καταψήφισε το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Πέλλας η «Λαϊκή Συσπείρωση»

Οι προτάσεις της «Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Πέλλας» για το Τεχν. Πρόγραμμα

Τοποθέτηση «ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ Δήμου ΠΕΛΛΑΣ» στο Δημ. Συμβούλιο με τον Εκπρόσωπό της ΣΙΣΚΟ ΧΡΗΣΤΟ για το ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΗΜΟΥ ΠΕΛΛΑΣ για το 2012.

«Η πρώτη μας ένσταση σαν «Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Πέλλας» σχετικά με το Τεχνικό Πρόγραμμα του 2012 αφορά την διαδικασία , που ακολουθήθηκε για την επίλυση και ιεράρχηση αυτών των έργων.

Πιστεύω ότι η επιλογή των έργων έπρεπε να γίνει μέσα από λαϊκές συνελεύσεις , όπου οι κάτοικοι των τοπικών κοινωνιών θα έθεταν τα έργα που θεωρούν απαραίτητα να γίνουν άμεσα έτσι , ώστε να δίνονται λύσεις στα προβλήματα, που αντιμετωπίζουν τα χωριά και οι κωμοπόλεις του Δήμου μας . Υπάρχουν βασικά προβλήματα συνδεδεμένα με την υγιεινή και την ποιότητα ζωής των κατοίκων, που δεν περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα.

Θα έπρεπε καταρχήν να γίνει απολογισμός του προηγούμενου Τεχνικού Προγράμματος του 2011 για να γνωρίζουμε ποια έργα εκτελέστηκαν από αυτά που προβλέπονταν σ’αυτό και ποια όχι. Έτσι θα μπορούσαμε να εκτιμήσουμε κατά πόσο το Τεχνικό

Πρόγραμμα , που ψήφισε η πλειοψηφία του Δήμου από κοινού με την παράταξη του κ.Παπανικολάου, πραγματοποιήθηκε ή όχι . Και βέβαια πρέπει να υπάρχει μια εξήγηση από την δημ.αρχή για τους λόγους , που δεν υλοποιήθηκαν τα προβλεπόμενα και αποφασισμένα έργα . Γιατί εδώ βλέπουμε πολλά έργα να επαναλαμβάνονται και να προβλέπονται και στο φετινό. Αυτή είναι...

...η πρώτη παρατήρηση που έχουμε να κάνουμε και νομίζουμε ότι είναι ουσιαστική από την άποψη ότι με βάση τα περσινά αποτελέσματα μπορούμε να εκτιμήσουμε το κατά πόσο και το φετινό πρόγραμμα θα είναι εικονικό ή θα έχει σχέση με την πραγματικότητα.

Δεύτερη παρατήρηση που έχουμε να κάνουμε αφορά στα νέα έργα που προβλέπονται . Παρατηρούμε ότι για το σύνολο των νέων έργων τα 3.650.000 € προβλέπεται να καλυφ-θούν από ιδίους πόρους , ενώ από άλλες πηγές μόνο 1.222.000 € € ( ΣΑΤΑ 192.000 € , ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ 600.000 € και ΥΠΠΟ 430.000 € ) .H αύξηση των ιδίων πόρων κυρίες και κύριοι συνάδελφοι σημαίνει ότι η δημοτική αρχή όλο και περισσότερο θα φορτώνει τα βάρη στους δημότες , αφού περιορίζονται συνέχεια οι κρατικές χρηματοδοτήσεις των έργων.

Γνωρίζουμε όλοι ότι , με τα αλλεπάλληλα χαράτσια, τις μειώσεις μισθών και των συντάξεων την αλματώδη αύξηση της ανεργίας οι λαϊκές οικογένειες του δήμου μας βρίσκονται πλέον σε τραγική θέση. Άρα σαν Δήμος , πρέπει να διεκδικήσουμε από την κυβέρνηση αυτά που οφείλει και δεν αποδίδει στην τοπική διοίκηση.

Ενδεικτικά αναφέρουμε , ότι για το 2012 προβλέπεται μείωση των κρατικών επιχορηγήσεων κατά τα 2/3 σε σχέση με το 2010. Επίσης οι Κεντρικοί Αυτοτελής Πόροι από 3,5 δις ευρώ μειώνονται φέτος στα 2,4 δις ευρώ ,την στιγμή που το υπουργείο εσωτερικών πριν από λίγους μήνες είχε υπολογίσει ότι το ελάχιστο λειτουργικό κόστος των δήμων ανέρχεται στα 3,8 δις ευρώ. Αυτά είναι στοιχεία δικά τους ,της κυβέρνησης ,και δείχνουν ανάγλυφα το ρόλο που επιφυλάσσουν στους Δήμους.

Οι προτάσεις μας σαν «Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Πέλλας» για το Τεχν. Πρόγραμμα

Γνωρίζουμε ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Δήμος μας είναι πολλά. Θα αναφερθούμε στα σοβαρότερα από αυτά κατά την άποψή μας.

Κύριε Δήμαρχε πριν από τις δημ.εκλογές είχατε αναφερθεί και σωστά στην συγκοινω-νιακή απομόνωση του Δήμου μας. Ο Δήμος μας συνεχίζει να βρίσκεται στην ίδια κατάσταση και δεν βλέπω να γίνονται ενέργειες στην κατεύθυνση αυτή για σύνδεση με την Νέα Εγνατία , αλλά και ο δρόμος καρμανιόλα της εθνικής οδού για Ν.Χαλκηδώνα - Θεσσαλονίκη καρκινοβατεί.

Επίσης το οδικό δίκτυο του Δήμου μας έχει το κακό του το χάλι , όχι μόνο στους περιφερειακούς δρόμους , αλλά και μέσα στις πόλεις και τα χωριά υπάρχουν πολλές λακκούβες και φθορές.

Χαρακτηριστικά αναφέρω δύο μεγάλες λακκούβες μπροστά στον ΟΑΕΔ που ταλαιπωρούν οδηγούς και κατοίκους της περιοχής εδώ και σχεδόν ένα χρόνο.

Πρότασή μας είναι να συσταθεί και να οργανωθεί με εργαζόμενους και μηχανήματα Τμήμα στην Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου , που θα μπορεί να επεμβαίνει και να διορθώνει άμεσα ζημιές χωρίς χρονοβόρες διαδικασίες και με μικρότερο κόστος από ότι να τα δίναμε σε εργολάβους. Πιστεύω ότι είναι μια ρεαλιστική πρόταση με πολλαπλά οφέλη τόσο για το Δήμο και τους δημότες , όσο και για την καλύτερη αξιοποίηση των εργαζομένων .

Ένα άλλο επίσης σοβαρό πρόβλημα είναι η Αποχέτευση , που λείπει από πολλά χωριά του Δήμου. Στον 21ο αιώνα είναι απαράδεκτο να υπάρχουν χωριά χωρίς αποχετευτικό δίκτυο . Θα πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα οι μελέτες , ώστε το συντομότερο δυνατό να αποκτή-σουν όλα τα χωριά αποχετευτικό δίκτυο , αντιπλημμυρικά έργα , κ.ά.

Δυστυχώς ελάχιστα έργα προβλέπονται και σ’αυτό το Τεχνικό Πρόγραμμα για δημιουργία ελευθέρων χώρων , πάρκων. Είναι σε όλους γνωστό ότι ο Δήμος μας - αν βρίσκεται στην καρδιά του κάμπου - το πράσινο αλλά και τα πάρκα που διαθέτει, ιδιαίτερα στα αστικά κέντρα Γιαννιτσά , Κρ,Βρύση και Πέλλα , υπολείπονται κατά πολύ προκειμένου να ικανο-ποιήσουν τις ανάγκες των συνδημοτών μας και υπολείπονται φυσικά από τα διεθνή στάνταρ.

Το μόνο έργο που προβλέπεται για τα Γιαννιτσά είναι το πάρκο του Αγ. Γεωργίου . Αυτό υποτίθεται ότι υλοποιήθηκε από την προηγούμενη δημοτική αρχή και που βέβαια μόνο πάρκο δεν έχει γίνει με τις διαρκείς αρνητικές επεμβάσεις και παρά τις συνεχείς εγκρίσεις κονδυλίων για την αποπεράτωσή του ( Προαύλιος χώρος , φωτιστικά της εκκλησίας , κ.ά.) .

Και αυτά σε καιρούς , που όλοι κατά τα αλλά , παραδέχεστε ότι τα οικονομικά του Δήμου είναι σε πολύ άσχημη κατάσταση. Όσο για τις Δημ.Ενότητες Κρ. Βρύσης και Πέλλας , δεν υπάρχει ούτε ένα έργο που να αφορά την δημιουργία πρασίνου , πάρκου και ελεύθερων χώρων .

Το πράσινο στην πόλη των Γιαννιτσών λιγόστεψε και άλλο , αφού τα Χριστούγεννα έγινε και η αποψίλωση του πρώην Στρατόπεδου «Καψάλη» . Άμεσα θα πρέπει να ξεκινήσει ο Δήμος τα έργα ανάπλασης και δενδροφύτευσης του χώρου , έτσι που να γίνει πνεύμονας πρασίνου για την ευρύτερη περιοχή , αλλά και επισκέψιμος χώρος για τους πολίτες . Η εγκατάλειψή του από το Δήμο έχει σαν συνέπεια τη μετατροπή του σε στέκι ναρκομανών, αφού συχνά κάτοικοι της περιοχής βρίσκουν σύριγγες μέσα στα μισογκρεμισμένα κτίριά του.

Πρόταση μας επίσης είναι να δεσμευτούν χώροι και να αποζημιωθούν οι ιδιοκτήτες προκειμένου να χαραχτεί μια συνολική μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη πολιτική από το Δήμο , που να αφορά την δημιουργία ελεύθερων χώρων και πάρκων , έτσι που σε μερικά χρόνια να αλλάξει τελείως η όψη του Δήμου μας.

Σε κακή κατάσταση επίσης λόγω της εγκατάλειψης βρίσκονται και οι παιδικές χαρές. Θα πρέπει να διορθωθούν οι υπάρχουσες στο σύνολο τους αλλά και να κατασκευαστούν και νέες , όπου χρειάζεται» .
Στη βάση όσων αναφέραμε , καταψηφίσουμε σαν «Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Πέλλας» το Τεχνικό Πρόγραμμα του 2012 , γιατί δεν είναι αναπτυξιακό , δεν δίνει λύσεις σε βασικά προβλήματα των δημοτών και θα αποδειχτεί για μια ακόμη φορά φορομπηχτικό .

«Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Πέλλας»
Δημ.Σύμβουλος ΣΙΣΚΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News