Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2012

Μεταξύ παραιτήσεων και απειλών καταψήφισης το ΠΑΣΟΚ

Οι προειδοποιήσεις δεν «έκαμψαν» πολλούς

Ανησυχία για το ΠΑΣΟΚ την «επόμενη μέρα» της ψήφισης του νέου μνημονίου, εκφράζουν στελέχη του, που παρακολουθώντας τη συνεδρίαση της ΚΟ του κόμματος χθες, αναρωτιούνταν ακόμα και αν θα... υπάρχει ΠΑΣΟΚ με την μορφή που έχει σήμερα την «επόμενη μέρα».

Οι μαζικές προειδοποιήσεις – επίσημες ή μη - για καταψήφιση από βουλευτές που βαρέθηκαν να σηκώνουν το «βάρος» των πιο σκληρών μέτρων της μεταπολίτευσης, ειδικά όταν διαπιστώνουν εκ των υστέρων ότι δεν... έσωσαν την χώρα, αλλά και οι παραιτήσεις βουλευτών μετά την κομματική πειθαρχία που επέβαλε ο Γιώργος Παπανδρέου, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας.

Η κομματική πειθαρχία ουσιαστικά απαιτήθηκε χθες από μερίδα βουλευτών, πολύ κοντά στον Ευάγγελο Βενιζέλο, που δεν θέλουν να χαρίσουν τον τίτλο του «κοινωνικά ευαίσθητου» σε συναδέλφους τους από το «παπανδρεϊκό» μπλοκ, που μέχρι πρότινος στήριζαν αναφανδόν το μνημόνιο. Στην πραγματικότητα, να δώσει «γραμμή» η ηγεσία του κόμματος ενόψει της αποψινής ψηφοφορίας απαίτησε από τα «ορεινα» της αίθουσας ο Ανδρέας Λοβέρδος λίγο μετά την πρωτολογία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου, αίτημα που επανήλθε πιο επιτακτικά μετά τις ομιλίες των υπουργών Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου και Εργασίας Γιώργου Κουτρουμάνη, από τον Θάνο Μωραΐτη.

Ο τελευταίος ζήτησε ευθέως...

...την επιβολή κομματικής πειθαρχίας, υπό τα χειροκροτήματα των κυριών Εύας Καΐλή, Νάντιας Γιαννακοπούλου και Σούλας Μερεντίτη. Σηκώνοντας το «γάντι» ο Γιώργος Παπανδρέου, ζήτησε να ψηφιστεί από όλους η δανειακή σύμβαση, κάνοντας λόγο για «καθήκον» και ψήφο «εθνικής ευθύνης» που είναι πάνω και από εκείνη της «κομματικής πειθαρχίας». Ζήτησε μάλιστα από όσους έχουν πραγματικό συνειδησιακό πρόβλημα, να παραιτηθούν από πριν, αφήνοντας την έδρα τους στο κόμμα, ενώ προειδοποίησε με διαγραφές στην περίπτωση καταψήφισης, βγάζοντας κατά πολλούς από τη «δύσκολη θέση» τον Ευάγγελο Βενιζέλο, καθώς οι «αντιμνημονιακοί» τώρα είναι κυρίως «προεδρικοί».

Οι προειδοποιήσεις πάντως δεν «έκαμψαν» πολλούς από τους παρευρισκόμενους. Ότι θα καταψηφίσει την δανειακή σύμβαση προανήγγειλε στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλης η Λούκα Κατσέλη, που σε έναν πύρινο λόγο της, λίγο πριν στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ είχε προαναγγείλει ασύντακτη χρεοκοπία σε λίγους μήνες ως αποτέλεσμα αυτών των υφεσιακών μέτρων, χαρακτηρίζοντας «ανεύθυνη στάση» την ψήφισή τους.

Αντίστοιχη φαίνεται ότι θα είναι η στάση του Χάρη Καστανίδη, που δήλωσε απολύτως σύμφωνος με την πειθαρχία, αφού «τότε παίρνονται οι βαριές αποφάσεις» όπως είπε, σε μια ομιλία με πολλές αιχμές εναντίον των πρωτοκλασάτων «υποψηφίων» αρχηγών του ΠΑΣΟΚ. «Αν σας δήλωνα ότι καταστρέψατε την χώρα και δεν πρέπει να είστε ξανά υποψήφιος σε αποικία, δεν θα με διαγράφατε»,είπε μεταξύ πολλών άλλων, θυμίζοντας και τη στάση του κατά της διαγραφής του Ευάγγελου Βενιζέλου και του Ανδρέα Λοβέρδου στο παρελθόν και προδιαγράφοντας τρόπον τινά την αποψινή του στάση. Οι δύο πρώην υπουργοί πάντως, διαψεύδουν κατηγορηματικά ότι σχεδιάζουν την ίδρυση νέου φορέα.

Την πρόθεσή της να καταψηφίσει περιέγραψε - χωρίς να τη δηλώσει - η Βάσω Παπανδρέου, μιλώντας για «λάθος πολιτική» που εφόσον συνεχιστεί, θα συνιστά ακόμα μεγαλύτερο λάθος. Ανοιχτό το ενδεχόμενο καταψήφισης άφησε και η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, που δεν διευκρίνισε πάντως τι θα κάνει, εγείροντας όμως θέματα νομιμότητας, ύφεσης και «βαλκανοποίησης» της χώρας. «Ή θα χρεοκοπήσουμε σήμερα με δική μας θέληση, ή θα χρεοκοπήσουμε σε τρεις μήνες και θα μας σέρνουν στα δικαστήρια του Λουξεμβούργου», προϊδέασε για τη στάση της η Έλενα Παναρίτη, ενώ για σειρά ακραίων διατάξεων στον ιδιωτικό τομέα, που «θα μας κάνουν βαλκανική χωρα» μίλησε ο Δημήτρης Κουσελάς.

«Έχω τη διάθεση να το διορθώσω για να το ψηφίσω. Έτσι όπως είναι τώρα δεν το ψηφίζω», επέμεινε ο Χρήστος Μαγκούφης, ενώ μετανιωμένος που ψήφισε το πρώτο μνημόνιο και ταπεινωμένος από την επιβολή κομματικής πειθαρχίας δήλωσε ο Παναγιώτης Δημητρουλόπουλος, προαναγγέλοντας την καταψήφισή του και σχολιάζοντας πως μετά από 38 χρόνια στο ΠΑΣΟΚ δεν νομιμοποιείται κανείς να τον διαγράψει. Την πρόθεσή τους να καταψηφίσουν έχουν ακόμα εκφράσει Γιάννης Μιχελογιαννάκης και Τσετίν Μάντατζη.

Εντω μεταξύ, στις ενστάσεις τους επί των εργασιακών - τα οποία δήλωσαν πως δεν μπορούν να ψηφίσουν - επέμειναν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Χρήστος Πρωτόπαπας και η Χρύσα Αράπογλου,ενώ επιφυλάξεις εξέφρασε και ο Ανδρέας Μακρυπίδης.

Εντω μεταξύ, η χθεσινή ημέρα έφερε και δύο ακόμα (μετά του Παύλου Στασινού) παραιτήσεις στο ΠΑΣΟΚ, με την Πέμη Ζούνη να παραδίδει την έδρα της προφορικά μέσα από την αίθουσα όπου συνεδρίαζε η ΚΟ και τον Δημήτρη Βαρβαρίγο να αποστέλλει σχετική επιστολή παραίτησης. Δεν ήταν λίγοι πάντως οι βουλευτές που δήλωναν πως δεν έχουν ακόμα λάβει τις τελικές αποφάσεις τους, παραπέμποντας ες σήμερον τα ...σπουδαία, με τον αριθμό των «απωλειών» με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, να υπολογίζεται χθες στους διαδρόμους της Βουλής περί τους 30.

---
Πηγή: Real.gr
 

1 σχόλιο:

  1. ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΣΩΘΟΥΝ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΚΑΙ ΟΧΙ Η ΧΩΡΑ! ΤΑ ΨΗΦΑΛΑΚΙΑ ΤΟΥΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ΓΙ΄ΑΥΤΟ ΚΑΤΑΝΤΗΣΑΝ ΕΤΣΙ ΤΗ ΧΩΡΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News