Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2012

Ομιλία της Θ. Τζάκρη για την κτηνοτροφία και τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις

Δελτίο Τύπου

Ομιλία της Θ. Τζάκρη στην Επιτροπή της Βουλής κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του ΥΠΑΑΤ για την κτηνοτροφία και τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις.

Στην παρέμβασή της σήμερα στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου που κατέθεσε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και αφορά σε «Ρυθμίσεις για την κτηνοτροφία και τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις και εκμεταλλεύσεις» η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Θεοδώρα Τζάκρη αναφέρθηκε αρχικά στην σημερινή κατάσταση της ελληνικής κτηνοτροφίας η οποία:

- υστερεί στην ανάπτυξή της συμμετέχοντας μόλις στο 30% του αγροτικού εισοδήματος,
- είναι ελλειμματική και σε κρέας και σε γάλα,
- εισάγονται τεράστιες ποσότητες των αντίστοιχων ζωικών προϊόντων, με ότι αυτό συνεπάγεται για την εθνική οικονομία και
- παρουσιάζει έλλειμμα του εμπορικού αγροτικού ισοζυγίου κάθε χρόνο το οποίο προσεγγίζει τα 1,6 δις ευρώ.

Η κ. Τζάκρη επεσήμανε στην παρέμβασή της τις πιθανές αιτίες, οι οποίες συνοψίζονται:

- Στο πρόβλημα ότι ένας μεγάλος αριθμός κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων λειτουργούν χωρίς άδεια ίδρυσης και λειτουργίας, μέσα ή πολύ κοντά σε οικισμούς, μέσα σε δάση ή δασικές εκτάσεις και οι οποίες αδυνατούν να τηρήσουν τους προβλεπόμενους υγειονομικούς όρους και τις συνθήκες υγιεινής και καλής διαβίωσης των ζώων.
- Στο κόστος των μελετών και τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για τον εκσυγχρονισμό των κτηνοτροφικών μονάδων, που μπορεί να χαρακτηριστεί έως και απαγορευτικό, με αποτέλεσμα οι περισσότεροι κτηνοτρόφοι να μη μπορούν να επωφεληθούν κοινοτικών προγραμμάτων.
- Στο καθεστώς της όλης αδειοδοτικής διαδικασίας για την ίδρυση και λειτουργία μιας κτηνοτροφικής εγκατάστασης, ή εκμετάλλευσης ζωικής παραγωγής, το οποίο είναι γραφειοκρατικό και αναποτελεσματικό, με εμπλοκή πολλών υπηρεσιών, δημιουργώντας έτσι μεγάλη επιβάρυνση σε χρόνο και σε χρήμα για όποιον θελήσει να επενδύσει στην κτηνοτροφία.
- Στις στρεβλώσεις της αγοράς των κτηνοτροφικών προϊόντων και εφοδίων.

Στη συνέχεια η κ. Τζάκρη αναφέρθηκε στο νέο σχέδιο νόμου, με το οποίο επιχειρείται:

- Η δημιουργία ευνοϊκών συνθηκών για την ανάπτυξη της ελληνικής κτηνοτροφίας, με τη θέσπιση κινήτρων για την ίδρυση και τον εκσυγχρονισμό των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων και τη σύνδεση των προϊόντων ζωικής παραγωγής με την εμπορία και τη μεταποίηση.
- Η απλοποίηση των διαδικασιών για την ίδρυση και λειτουργία με έμφαση των μικρών κτηνοτροφικών μονάδων.
- Η ενοποίηση, επικαιροποίηση και απλούστευση της ισχύουσας νομοθεσίας ώστε να διευκολυνθεί η επιχειρηματικότητα, η ανταγωνιστικότητα και ο υγιής ανταγωνισμός.
- Η τακτοποίηση των υπαρχουσών προβληματικών καταστάσεων των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων (π.χ. έλλειψη άδειας ίδρυσης ή λειτουργίας, αύξηση δυναμικότητας με αποτέλεσμα τη μη τήρηση των ελάχιστων αποστάσεων κλπ) με μηδενικό κόστος για τους κτηνοτρόφους.

Οι σημαντικές αλλαγές που προβλέπονται στο παρόν νομοσχέδιο είναι:

- Η μια υπηρεσία [η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα (ΠΕ)] η οποία θα είναι το μοναδικό σημείο επαφής του κτηνοτρόφου με δημόσια υπηρεσία.
- Η σύσταση μιας ιδιαίτερα ευέλικτης 3μελούς επιτροπής σταυλισμού που θα λειτουργεί σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα που θα έχει όλες τις γνωμοδοτικές αρμοδιότητες.
- Η αλλαγή του μοντέλου αδειοδότησης για τις μικρές κτηνοτροφικές μονάδες όπου αμέσως αδειοδοτείται η ίδρυση (έχοντας θέσει τις απαιτήσεις και τις προϋποθέσεις) και μετά τον έλεγχο χορηγείται η άδεια για τη λειτουργία τους.
- Η μείωση του κόστους για την έκδοση άδειας ίδρυσης και λειτουργίας με την απλοποίηση των περιβαλλοντικών, χωροταξικών και πολεοδομικών εγκρίσεων κυρίως με τη χρήση τυποποιημένων προτύπων και τη διαμόρφωση εξειδικευμένων προδιαγραφών για τις μεγάλες κτηνοτροφικές μονάδες.
- Η ενίσχυση της διαφάνειας όσον αφορά τις πράξεις της Διοίκησης με την υποχρεωτική ανάρτηση όλων των αδειών και εγκρίσεων στο διαδίκτυο αλλά και τη δημιουργία αυτοτελούς ηλεκτρονικού υπο-μητρώου κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων και μονάδων στα πλαίσια και στον ΟΠΕΚΕΠΕ.
- Η εξαίρεση από την κατεδάφιση και η απαλλαγή από τα πρόστιμα για τους κτηνοτρόφους που θα σπεύσουν να τακτοποιήσουν/ νομιμοποιήσουν τις υπάρχουσες κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις με μια διαδικασία με μηδενικό κόστος για τους κτηνοτρόφους.

Τελειώνοντας την εισήγησή της η κ. Τζάκρη επισήμανε την αναγκαιότητα στήριξης των γεωργών και κτηνοτρόφων οι οποίοι παράγουν τα προϊόντα της ελληνικής γης, ώστε να ξεκινήσει η αναπτυξιακή διαδικασία στον τόπο μας θέτοντας ακόμη μια φορά το καίριο ζήτημα της λειτουργίας της αγοράς και τις ουσιαστικές νομοθετικές ρυθμίσεις που η Κυβέρνηση πρέπει να κάνει ώστε να μην προσπαθούμε από τη μια να ενισχύσουμε -και πολύ σωστά κάνουμε- την παραγωγή και από την άλλη η αγορά να απομονώνει τους παραγωγούς-κτηνοτρόφους και να βρισκόμαστε μπροστά σε εικόνες που τα αγροτικά προϊόντα καταστρέφονται ή προσφέρονται δωρεάν στους καταναλωτές προς ένδειξη διαμαρτυρίας για τις χαμηλές τιμές που λαμβάνουν στο εμπόριο.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News