Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για την κυτταρίτιδα

Άλλη μια δική σας απορία βρήκε την απάντηση που αναζητούσατε.
Αν έχετε περισσότερες απορίες μπορείτε απλά να στείλετε το μήνυμά σας με κλικ ΕΔΩ.
Όλα τα σχετικά άρθρα μπορείτε να τα βρείτε στην κατηγορία "Διατροφή" πάνω στο κεντρικό μενού.
Τις απαντήσεις υπογράφει η Διαιτολόγος - Διατροφολόγος Αναστασία Φουντουκίδου.
Δείτε την απορία της ημέρας:

Ερώτηση
Ποιες τροφές βοηθούν στην καταπολέμιση της κυτταρίτιδας;

Απάντηση
Η κυτταρίτιδα είναι η εναπόθεση νερού και λίπους ανάμεσα στο δέρμα και τον υποδόριο ιστό. Οφείλεται στην κακή αιμάτωση και στη διόγκωση των λιποκυττάρων στη συγκεκριμένη περιοχή του σώματος που εμφανίζεται. Ο συνδετικός ιστός χάνει την ελαστικότητά του και το δέρμα παρουσιάζει μια εικόνα που μοιάζει με φλοιό πορτοκαλιού. Υπάρχουν διάφορες μορφές κυτταρίτιδας, με σημαντικότερη την οιδηματώδη

Η κυτταρίτιδα δεν είναι απλά περιττό λίπος κάτω από την επιδερμίδα.

Αυτό που πραγματικά προκαλεί την κυτταρίτιδα, περισσότερο από καθετί άλλο, είναι ο τρόπος που είναι δομημένο το δέρμα στις ειδικότερες περιοχές του σώματος.

Ακόμα και μικρές ποσότητες του λίπους μπορεί να προκαλέσουν την εμφάνιση της κυτταρίτιδας, αυτός είναι και ό λόγος που δεν «χτυπάει» μόνο τις παχουλές αλλά και τις γυναίκες που είναι λεπτές.

Γονίδια, φύλο, ποσοστό λίπους στο σώμα , η ηλικία καθώς και το πάχος την επιδερμίδας, είναι παράγοντες που σχετίζονται με το πόσο κυτταρίτιδα έχεις ή το πόσο ορατή είναι. Επίσης, το κάπνισμα έχει ενοχοποιηθεί να την δημιουργία κυτταρίτιδας – ακόμα ένας λόγος για να το κόψεις!

Οι αιτίες της κυτταρίτιδας τείνουν να είναι παράγοντες όπως οι ορμόνες, οιστρογόνα και ινσουλίνη. Όταν η ινσουλίνη είναι σε υψηλά επίπεδα, όπως στα άτομα που ακολουθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα διατροφή πλούσια σε επεξεργασμένες υδατάνθρακες, μπορεί να ενθαρρύνει την εμφάνιση της κυτταρίτιδας.

Τα οιστρογόνα είναι μια ορμόνη που παράγετε φυσιολογικά από το σώμα και στην πραγματικότητα δεν μπορείτε να την ελέγξετε, άλλα είναι σημαντικό να την γνωρίσετε γιατί αυτή είναι η κύρια αιτία που η κυτταρίτιδα εμφανίζετε περισσότερο στις γυναίκες.

Βασικές αρχές διατροφής

Ο στόχος για την αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας είναι η απώλεια βάρους ( κυρίως λιπώδη ιστού). Πολύ σημαντικό είναι παράλληλα με την μείωση του ποσοστού λίπους να τηρεί το άτομο ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο µε παρακάτω αρχές:

Χαμηλή διατροφική κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών (λιπαρά γαλακτοκομικών, κρέατος)

Χαμηλή διατροφική κατανάλωση απλών σακχάρων (ζάχαρης, αναψυκτικών, γλυκισμάτων)

Προσοχή στη κατανάλωση νατρίου ( οπού υπάρχει αλάτι) και ιδιαίτερα σε τυποποιημένα προϊόντα όπως τσίπς , αλλαντικά, τυριά, κονσέρβες, fast – food, σως, κ.α

Επαρκής κατανάλωση φρούτων και λαχανικών εποχής (τουλάχιστον 5 µμερίδες καθημερινά)

Επαρκής ενυδάτωση - προσοχή πρέπει να δίνεται από τα άτομα που καταναλώνουν συχνά καφέ και αλκοόλ καθώς η καφεΐνη και η αλκοόλη έχουν την τάση να μας αφυδατώνουν και έτσι να εντείνουν τα συμπτώματα της κυτταρίτιδας , αυτό σημαίνει πως όταν πίνουμε 2 η 3 φλ καφέ χρειαζόμαστε ακόμη περισσότερη ενυδάτωση στην διάρκεια της ημέρας

Βιταμίνη Ε λόγω της αντιοξειδωτικής της δράσης

Πηγές φυσικής βιταμίνης Ε που μπορούν να βοηθήσουν: Ελαιόλαδο, ηλιόσποροι, καρύδια, φουντούκια, φιστίκια, μουρουνέλαιο, δημητριακά, αμύγδαλα, συκώτι.

Προσοχή στην ποσότητα κατανάλωση τους καθώς είναι τρόφιμα με αρκετές θερμίδες

Αποφυγή κατανάλωσης τηγανητών μαγειρικών παρασκευών

Οι κατεχίνες λόγω της αντιοξειδωτικης τους δράσης.

Εκτός από το τσάι είναι και το κακάο, τα οποία αποτελούν τις πλουσιότερες πηγές. Χαμηλότερη περιεκτικότητα σε κατεχίνες παρουσιάζουν τα σταφύλια, το κόκκινο κρασί, το μήλο και ο χυμός του, καθώς είναι πλούσια σε μια υποκατηγορία φλαβονοειδών αντι-οξειδωτικών στην οποία ανήκουν οι κατεχίνες.

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλών λιπαρών

Το ασβέστιο συμβάλει στην μείωση του όγκου των λιποκυττάρων.

Γράφει η Φουντουκίδου Αναστασία
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News