Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2012

Τα social media μας "ρίχνουν" ψυχολογικά

Σε αυτό το συμπέρασμα, τουλάχιστον, καταλήγει έρευνα του Πανεπιστημίου Utah Valley στην Αμερική

Όσο περισσότερες ώρες περνούν οι χρήστες σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, όπως για παράδειγμα το facebook, τόσο περισσότερο πιστεύουν ότι οι υπόλοιποι άνθρωποι είναι πιο ευτυχισμένοι από εκείνους.

Οι επικεφαλής της Χιου-Τζου Γκρέις Τσου και Νίκολας Ετζ υποστηρίζουν ότι οι προσεκτικά επιλεγμένες εικόνες χαρούμενων προσώπων, με τις οποίες οι χρήστες των κοινωνικών δικτύων συνηθίζουν να προβάλλουν τον εαυτό τους στις προσωπικές σελίδες τους, μεταφέρουν ένα αρκετά ψυχοφθόρο μήνυμα στους άλλους.

«Κοιτάζοντας κανείς χαρούμενες φωτογραφίες άλλων στα κοινωνικά δίκτυα σχηματίζει την εντύπωση πως εκείνοι είναι πάντα ευτυχισμένοι και η ζωή τους είναι υπέροχη. Παρότι οι χρήστες γνωρίζουν πως και οι φίλοι τους έχουν σκαμπανεβάσματα, επηρεάζονται πάρα πολύ από μια χαμογελαστή φωτογραφία» εξηγεί ο δρ. Τσου.

Για τη μελέτη τους οι ερευνητές ζήτησαν από 425 προπτυχιακούς φοιτητές να δώσουν τη δική τους ερμηνεία στην έννοια «ευτυχία», αναφέροντας το χρόνο που αφιερώνουν στις συγκεκριμένες ιστοσελίδες, τον αριθμό των διαδικτυακών τους φίλων, αλλά και πόσους από αυτούς γνωρίζουν προσωπικά.

Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε...

...στα περιοδικά Cyberpsychology, Behavior και Social Networking, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι άνθρωποι που σπατάλησαν λιγότερο χρόνο σε παρόμοιες ιστοσελίδες και ασχολήθηκαν περισσότερο με αληθινούς φίλους ήταν και οι λιγότερο δυστυχισμένοι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τον προηγούμενο χρόνο παρόμοια μελέτη από την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής έδειξε ότι παιδιά και έφηβοι μπορούν να εμφανίσουν κατάθλιψη όταν μέσα από τις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης κατακλύζονται από θετικά μηνύματα, status updates και φωτογραφίες χαρούμενων φίλων.

---
Πηγή: Elle
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News