Τρίτη 27 Μαρτίου 2012

Τοποθέτηση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Δήμου Πέλλας για τον προϋπολογισμό του 2012

Ανακοίνωση

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ «ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ Δήμου ΠΕΛΛΑΣ» στο Δημοτικό Συμβούλιο με τον Εκπρόσωπό της ΣΙΣΚΟ ΧΡΗΣΤΟ για τον ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ του ΔΗΜΟΥ για το 2012.

Συνάδελφοι, θα ξεκινήσουμε με την διαπίστωση ότι ο προϋπολογισμός του 2011 αποδείχτηκε ότι μικρή σχέση είχε με την πραγματικότητα. Αποκαλύφτηκε περίτρανα ότι επρόκειτο, όπως είχαμε πει , για έναν εικονικό προϋπολογισμό που τα πραγματοποιημένα έξοδα ήταν το 44% περίπου των προϋπολογισθέντων, ενώ τα έσοδα ανήλθαν στο 55%. Άρα λοιπόν καταρχήν τίθεται ένα θέμα αξιοπιστίας για το κατά πόσο και ο φετινός προϋπολογισμός θα έχει σχέση με την πραγματικότητα.

Κατά την συζήτηση του περσινού προϋπολογισμού είχαμε επισημάνει ότι εάν δεν διεκδικήσουμε από την κυβέρνηση τους πόρους, που οφείλει στην Τοπική Διοίκηση και που...

...παράνομα δεν απόδίδει, δεν θα μπορούσαμε να έχουμε ένα προϋπολογισμό που να μπορεί να καλύπτει με αξιοπρέ-πεια τις ανάγκες των δημοτών και να παράγει έργο.

Γνωρίζεται ότι και ο φετινός προϋπολογισμός της συγκυβέρνησης του μαύρου μετώπου ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑΟΣ, προβλέπει και νέες περικοπές στη χρηματοδότηση της Τοπικής Διοίκησης κατά 1.682 δις ευρώ, ενώ έχει προσθέσει αρμοδιότητες σ’αυτή των προνοιακών επιδομάτων και την μεταφο-ρά μαθητών κόστους 1,2 δις ευρώ.

Εδώ θα πρέπει να επισημάνουμε σαν «Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Πέλλας» τις τεράστιες ευθύνες των δυνάμεων, που στηρίζουν το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ και ο ΣΥΝ στο ΔΣ της ΚΕΔΕ (πρώην ΚΕΔΚΕ) που συμφώνησαν στη διαγραφή του χρέους των 12 δις ευρώ από την κυβέρνηση, από-δεχόμενοι σαν έναντι το ποσού των 1,7 δις ευρώ. Μεγάλο μέρος των παρακρατηθέντων (2 δις ευρώ) προορίζονταν για χρηματοδότηση των νέων αρμοδιοτήτων που μεταφέρθηκαν στην Τοπι-κή Διοίκηση.

Στόχος της δημοτικής αρχής του Δήμου Πέλλας θα πρέπει να είναι η πλήρης και επαρκής κρα-τική χρηματοδότηση, που να καλύπτει το σύνολο των αναγκών του Δήμου και οι πόροι αυτοί να προέρχονται κυρίως από την φορολογία των: 1) των μονοπωλιακών και πολυεθνικών επιχειρήσεων 2) της εκκλησιαστικής περιουσίας και 3) της αύξησης του ΦΠΑ στα είδη πολυτελείας. Με ταυτόχρονη μείωση της φορολογίας των μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων δημοτών και την κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης.

Συνάδελφοι,

καταλαβαίνουμε ότι όσο μειώνεται η κρατική χρηματοδότηση, τόσο θα αυξάνεται η δεύτερη πηγή εσόδων του δήμου, που είναι τα δημοτικά τέλη. Τα δημοτικά τέλη είναι μια έμμεση μορφή φορολογίας και για αυτό άδικης φορολογίας , αφού ο κάθε δημότης ανεξάρτητα από το εισόδημα του και την περιουσία του, επιβαρύνεται το ίδιο. Δηλαδή τα ιδία δημοτικά τέλη πληρώνει πχ. ο εργοστασιάρχης και ο εργαζόμενος, ο συνταξιούχος, ο άνεργος.

Τον τελευταίο χρόνο οι μειώσεις στους μισθούς και στις συντάξεις εξαιτίας της λαίλαπας της κυβερνητικής πολιτικής του ΠΑΣΟΚ και της συγκυβέρνησης είναι της τάξης του 30-40%. Άρα λοιπόν η πρόταση μας προς τη δημοτική αρχή είναι να μειώσει αντίστοιχα και τα δημοτικά τέλη για αυτές της κατηγορίες των πολιτών. Και να απαλλάξει από τα δημοτικά τέλη τους μακροχρόνια ανέργους.

Επίσης προτείνουμε σαν «Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Πέλλας» την κατάργηση στα λαϊκά στρώματα των τελών για τα τροφεία των Παιδικών Σταθμών , για τον πολιτισμό, για τον αθλητισμό, που επιβάλλονται με την μορφή συνδρομών.

Τα ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού να καταργηθούν σε κοινωνικούς φορείς ( π.χ. συλλόγους ,σωματεία), και σε κατηγορίες πληθυσμού όπως ανέργους, μονογονεϊκές οικογένειες , πολύτεκνους με κριτήριο το φορολογικό τους εισόδημα.

Αντίθετα προτείνουμε την αύξηση των δημοτικών τελών:

1) στα τέλη καθαριότητας και φωτισμού για της τράπεζες , τα εμπορικά κέντρα, τα σούπερ μάρκετ .
2) στο τέλος διαφήμισης
3) στα τέλη εκμετάλλευσης λατομείων αδρανών υλικών και βιομηχανικών ορυκτών
4) στο φόρο ηλεκτροδοτούμενων χώρων στους εμπορικούς και βιομηχανικούς χώρους και στα μεγάλα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης.

Όσο αφορά τα δικαιώματα του Δήμου, οι θέσεις μας σαν «Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Πέλλας» είναι:

1) Να διατηρηθεί το δικαίωμα χρήσης δημοτικών η κοινοτικών αγορών με μείωση στις τιμές
2) Δικαιώματα βοσκής - θέση μας είναι η δωρεάν παραχώρηση στους μικροκτηνοτρόφους.
3) Δικαίωμα χρήσης νεκροταφείων - μείωση των τιμών και να παρθούν μετρά για την καθιέρω-ση της πολιτικής κηδείας.

Επίσης να εφαρμοστεί ο νόμος για την καύση των νέκρων με την δημιουργία σε συνεργασία και με άλλους δήμους αποτεφρωτήρα , που θα μειώσει τις εκτάσεις που χρειάζονται για την ταφή και θα απελευθερώσει χώρους.

Τέλος προτείνουμε για εμάς τους αιρετούς της Τοπικής Διοίκησης την κατάργηση των απόζημιώσεων για την συμμετοχή στα δημοτικά συμβούλια τις επιτροπές και τα νομικά πρόσωπα.

Να υπάρχει το ασυμβίβαστο στη μισθοδοσία αιρετών π.χ. αντιδημάρχων, προέδρων συμβουλίων και νομικών προσώπων στην περίπτωση που μισθοδοτούνται η δουλεύουν συγχρόνως και στον επαγγελματικό τους χώρο (δημόσιο, ιδιωτικό τομέα η ελεύθερο επάγγελμα).
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News