Δευτέρα 5 Μαρτίου 2012

Χάθηκαν 3 εκατομμύρια ευρώ στον ΧΥΤΑ Γιαννιτσών

Το έργο απεντάχθηκε, και μάλιστα με αίτημα της ελληνικής Πολιτείας

Στα... σκουπίδια χάθηκαν περίπου 3 εκατ. ευρώ, που ήταν η ευρωπαϊκή κοινοτική συμμετοχή για το έργο του Χ.Υ.Τ.Α. Γιαννιτσών, καθώς το έργο απεντάχθηκε, και μάλιστα με αίτημα της ελληνικής Πολιτείας, που πλήρωσε τα… σπασμένα από τον δημόσιο κορβανά.

Οι επαναλαμβανόμενες παρατυπίες που εντοπίστηκαν από την έναρξη του διαγωνισμού για την ανάθεση του έργου μέχρι και την περαίωσή του, που σημειωτέον έγινε με απευθείας ανάθεση 1,1 εκατ. ευρώ, ανάγκασαν το κράτος να χαρακτηρίσει ως μη επιλέξιμο το έργο, για να μη γίνει διερεύνηση από την αρμόδια ευρωπαϊκή επιτροπή και αναζητηθούν οι ευθύνες.

Σε μια τέτοια περίπτωση, εκτός από τα χρήματα που θα ζητούσε πίσω το Ταμείο Συνοχής για τον Χ.Υ.Τ.Α. Γιαννιτσών, υπήρχε κίνδυνος να επιστραφεί και η χρηματοδότηση ύψους περίπου 13 εκατ. για τα έργα του Χ.Υ.Τ.Α. Σερρών και του Χ.Υ.Τ.Α. Κατερίνης, που περιλαμβάνονταν στην ίδια πρόταση έργου.

Σε έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με ημερομηνία 13 Δεκεμβρίου 2011 αναφέρεται ότι...

...τροποποιήθηκε η απόφαση που αφορούσε στη χορήγηση συνδρομής από το Ταμείο Συνοχής για το έργο «Έργα διαχείρισης στερεών αποβλήτων περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας - Γιαννιτσών - Σερρών - Κατερίνης». «Οποιαδήποτε δαπάνη αναφορικά με τις συμβάσεις κατασκευής του Χ.Υ.Τ.Α. Γιαννιτσών θεωρείται ως μη επιλέξιμη για το Ταμείο Συνοχής» υπογραμμίζεται στο έγγραφο.

Η απόσυρση της αίτησης χρηματοδότησης έγινε από το ελληνικό κράτος, το οποίο κατέβαλε τελικά το συνολικό ποσό των 4 και πλέον εκατομμυρίων ευρώ που κόστισε το έργο, χάνοντας την ευρωπαϊκή συμμετοχή.

---
Πηγή: Εφημερίδα Μακεδονία
Επιμέλεια: Φίλιππος Καραμέτος
 

3 σχόλια:

  1. Kακοδιαχείρηση,απευθείας αναθέσεις και αλλεπάλληλες αυθαιρεσίες....του πρώην Δημάρχου Νίκου Παπανικολάου που έχει και το θράσος να μιλάει ακόμα για το ΧΥΤΑ.Αυτά κύριε Παπανικολάου ήταν τα έργα επί θητείας σας.Κανείς δεν ξεχνάει ούτε την απευθείας ανάθεση του ΧΥΤΑ αλλά ούτε και την απευθείας ανάθεση για την "ανάπλαση"του πάρκου του Αγίου Γεωργίου.Φωνάξτε τώρα όσο θέλετε στα δημοτικά συμβούλια και εσείς και ο κύριος Μηλώσης,το μόνο που προκαλείτε είναι ΗΧΟΡΥΠΑΝΣΗ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. κ. Πασόη προσοχή μην οδηγηθείς και εσύ στο μεγάλο λάθος με το έργο του ΧΥΤΑ της Χρυσής. Οι εργολάβοι και οι σύμβουλοί τους παραπλανούν τους δημοτικούς άρχοντες προκειμένου να πάρουν τα έργα με μηδενικές εκπτώσεις και να βγάλουν τρελά λεφτά. Στο τέλος αυτοί που θα τρέχουν με την δικαιοσύνη είναι οι δήμαρχοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο Παπανικολάου, ο Μηλώσης και οι άλλοι ν' είστε απόλυτα βέβαιοι ότι κάτι θα βρουν να πουν, το έχουν μάθει καλά στη μεγάλη του λαϊκισμού σχολή. Το καλό, σωστό και δίκαιο θα ήταν πάει το θέμα στη δικαιοσύνη, αλλά να αποδοθεί κιόλας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News