Κυριακή 11 Μαρτίου 2012

ARIDAIA NEWS: Αφιέρωμα στον Εξαπλάτανο Αλμωπίας - Φωτογραφικό υλικό

Το Aridaia News ξεκινάει μία ξενάγηση σε όλα τα χωριά της Αλμωπίας. 
Σήμερα θα σας παρουσιάσουμε τον Εξαπλάτανοη που ήταν η έδρα του πρώην Δήμου Εξαπλατάνου και πλέον ανήκει στον Δήμο Αλμωπίας. 
Ευχαριστούμε το site του Δήμου Αλμωπίας για τα κείμενα!

Οι μνήμες για τον Εξαπλάτανο φτάνουν μέχρι τα τελευταία χρόνια της Τουρκοκρατίας.

Ήταν ιδιοκτησία τσιφλικά και οι χριστιανοί κάτοικοι ήταν εξαρτημένοι καλλιεργητές στο τσιφλίκι. Η παράδοση διασώζει το όνομα του τελευταίου τσιφλικά Μουσταφά Σεμίτ Μπέη.

Μετά τη Μικρασιατική καταστροφή και την ανταλλαγή των πληθυσμών ο Εξαπλάτανος έγινε το μεγαλύτερο χωριό της Αλμωπίας. Πόντιοι, Θρακιώτες, Γιαλβαλήδες, Κονιαλήδες, Προυσαλήδες άρχισαν να καταφθάνουν στο χωριό από το 1922, για να ολοκληρωθεί η εγκατάστασή τους το 1924. Μαζί τους έφεραν και τη μνήμη των νεκρών τους από τους πολέμους 1912-1922, τα ονόματα των οποίων ανέγραψαν στο Ηρώον, που οι ίδιοι έστησαν στο κέντρο του χωριού γύρω στο 1926.

Ο Εξαπλάτανος βρίσκεται σε υψόμετρο 125 μ. και είναι το μεγαλύτερο σε πληθυσμό χωριό της Αλμωπίας.

Το παλιό του όνομα ήταν Καπίνιανη. Μετονομάστηκε Εξαπλάτανος το 1925 από έξι τεράστιους πλάτανους που βρίσκονταν στο χώρο του σημερινού γηπέδου.

Ο πληθυσμός του Εξαπλατάνου, όπως φαίνεται από τις απογραφές, μένει γενικά σταθερός.

Οι απογραφές από το 1920 μέχρι σήμερα δίνουν την ακόλουθη εικόνα:


Μνημείο Λουντέμη

Στη δυτική είσοδο του Εξαπλατάνου, κάτω από τον ίσκιο δύο μεγάλων πλατάνων, βρίσκεται το Μνημείο Λουντέμη. Πρόκειται για κατασκευή επενδυμένη με λευκό μάρμαρο, στην κορυφή της οποίας κάθεται μία μπρούντζινη φλόγα. Στην πρόσθια όψη υπάρχει ενσωματωμένη στο μάρμαρο μπρούντζινη πλάκα με εγχάρακτη τη μορφή του Λουντέμη και από κάτω οι στίχοι του:

«Κείνη τη νύχτα σωπαίναν οι λύκοι γιατί ουρλιάζαν οι άνθρωποι».

Το μνημείο είναι έργο του Εδεσσαίου καλλιτέχνη Στέλιου Μαουσίδη και κατασκευάστηκε το 1983 με πρωτοβουλία και πόρους του Μορφωτικού Συλλόγου και της κόρης τού Λουντέμη Μυρτώς.

Το σπίτι του Λουντέμη

Σε μικρή απόσταση από την πλατεία του χωριού, στην οδό Μενέλαου Λουντέμη, βρίσκεται το σπίτι, όπου εγκαταστάθηκε το 1928 η οικογένεια του Γρηγόρη Μπαλάσογλου με τον έφηβο τότε γιο της Τάκη (Μενέλαος Λουντέμης). Πρόκειται για αρχοντικό από την εποχή της Τουρκοκρατίας χωρίς καμιά ιδιαίτερη αρχιτεκτονική και καλλιτεχνική αξία, με ιδιαίτερη όμως αξία συμβολική και συναισθηματική, αφού σ’ αυτό έζησε και μεγάλωσε ο λογοτέχνης. Το σπίτι αυτό έχει χαρακτηριστεί από το Υπουργείο Πολιτισμού διατηρητέο.
Μέχρι σήμερα δεν κατέστη δυνατό να αναπαλαιωθεί.

Δείτε φωτογραφίες από τον Εξαπλάτανο:
















Δείτε επίσης:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News