Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012

Το μήνυμα του Δασάρχη Αριδαίας για την Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας

Ανακοίνωση

Το μήνυμα του Δασάρχη Αριδαίας.

«Η κληροδότηση υγιών και βιοποικιλόμορφων δασών στις μελλοντικές γενιές, η θετική συνεισφορά τους στο περιβάλλον, η προστασία των εδαφών και των υδάτινων πόρων, η προστασία του πληθυσμού και των υποδομών από τους φυσικούς κινδύνους, η δημιουργία εισοδήματος και απασχόλησης, ιδιαίτερα στις αγροτικές περιοχές και η προσφορά αναψυχής και πολιτιστικών αξιών σε όλους τους ανθρώπους, είναι χαρακτηριστικά που είναι συνδεδεμένα με τα δάση, πάνω στα οποία, επί σειρά γενεών η κοινωνία έχτισε και συνεχίζει να χτίζει αξίες για το παρόν και το μέλλον».

Η παραπάνω περικοπή από τη διακήρυξη της τρίτης Υπουργικής Διάσκεψης για την προστασία των δασών στην Ευρώπη, δείχνει κατά τρόπο απλό, σαφή και επιγραμματικό την κατεύθυνση της Ευρωπαϊκής δασοπονίας.

Ο ΟΗΕ αναγνωρίζοντας το ρόλο και τη σημασία του Δάσους καθιέρωσε την 21 Μαρτίου, ημέρα της εαρινής ισημερίας για το βόρειο ημισφαίριο, ως Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας.

Σήμερα, υπό την απειλή της υπερθέρμανσης του πλανήτη και της κλιματικής αλλαγής, το μήνυμα για την προστασία των δασών είναι...

...πιο επίκαιρο από ποτέ. Τα δάση υποστηρίζουν τη βιοποικιλότητα, αντισταθμίζουν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, επιβραδύνουν την κλιματική αλλαγή. Ωστόσο δέχονται συνεχή υποβάθμιση από ανθρωπογενή αίτια.

Το δασικό οικοσύστημα της χώρας μας αποτελεί ένα μεγάλο θησαυρό όχι μόνο για μας τους Έλληνες αλλά και για όλους τους υπόλοιπους Ευρωπαίους. Υπάρχουν μελέτες, οι οποίες δείχνουν ότι η Ελλάδα έχει τον υψηλότερο δείκτη δασικής βιοποικιλότητας στην Ευρώπη. Μόνο η Ισπανία θα μπορούσε να συγκριθεί σε κάποιο βαθμό με την Ελλάδα.

Στην Αλμωπία το δασικό οικοσύστημα είναι ένα από τα σπουδαιότερα της χώρας και της Ευρώπης. Η περιοχή μας αποτελεί έναν πανέμορφο και καταπράσινο τόπο περικυκλωμένο από την οροσειρά του Βόρα και τα βουνά Πίνοβο , Τζένα και Πάικο, με υψόμετρα που κυμαίνονται από 120 μέχρι 2.524 μέτρα, και συγκροτούν το ορεινό τόξο Αλμωπίας.

Έναν τόπο πλούσιο σε δάση, που αποτελεί ένα σπουδαίο οικότοπο μεγάλης αισθητικής και προστατευτικής αξίας, που επίσης περιλαμβάνεται στο δίκτυο NATURA 2000 και χαρακτηρίζεται ως περιοχή ειδικής προστασίας για τα πουλιά, με δύο μόνιμα καταφύγια άγριας ζωής και με μοναδικά για την χώρα μας δάση όπως το Παρθένο Δάσος Πευκωτού, το δάσος Πενταβέλονης Πεύκης, το Μαύρο Δάσος Όρμας , η Καλή Πεδιάδα Λουτρακίου.

Εκτός της οικολογικής και αισθητικής αξίας, τα δάση της Αλμωπίας είναι από τα πλέον παραγωγικά της χώρας και έχουν έντονη παρουσία και συνεισφορά στην οικονομική και κοινωνική ζωή της περιοχής. Στα δάση της Αλμωπίας εργάζονται πάνω από 1000 υλοτόμοι με κύριο και συμπληρωματικό οικογενειακό εισόδημα από την παραγωγή πρωτογενούς ξυλείας ενώ συντηρούνται και 50 βιοτεχνίες επεξεργασίας ξυλείας.

Τα δάση αυτά έχουν ακόμα περισσότερες δυνατότητες για ανάπτυξη και ήπια αξιοποίηση πάντα βέβαια με την δέσμευση της προστασίας τους και της αρχής της αειφορίας. Και στην περίπτωση αυτή, η ενεργός συμμετοχή όλων όσων έχουν λόγους να ενδιαφέρονται, κρίνεται ως απαραίτητη.

Ο ΔΑΣΑΡΧΗΣ ΑΡΙΔΑΙΑΣ
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΕΝΤΗΣ
ΔΑΣΟΛΟΓΟΣ
 

1 σχόλιο:

  1. as afisei ta minimata k na piasoyn kanena. exoyn faei olo to boyno. 12 mines to xrono 24 ores tin imera xila koboyn , den to gnorizei???????

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News