Σάββατο 24 Μαρτίου 2012

Φτιάξτε μπακαλιάρο σκορδαλιά!

Ο τρόπος παρασκευής είναι πολύ απλός

Παραδοσιακά την ημέρα του Ευαγγελισμού, δηλαδή στις 25 Μαρτίου σε κάθε σπίτι μπαίνει τηγάνι για παστό μπακαλιάρο.

Φυσικά με σκορδαλιά!

Αυτά τα δυο πάνε μαζί γιατί ο μπακαλιάρος είναι πολύ αλμυρός και ανεβάζει την πίεση ενώ το σκόρδο την ρίχνει.

Ο τρόπος παρασκευής είναι πολύ απλός, όμως το πιο βασικό είναι το ξαρμύρισμα του μπακαλιάρου.
Γι' αυτό χρειάζονται τουλάχιστον 24 ώρες και τρείς φορές πρέπει να αλλάξει το νερό.

Υλικά

για τον μπακαλιάρο

2 φύλλα παστού μπακαλιάρου (καλύτερα φιλέτο)
1 κουτί μπύρας
1,5 φλ. τσαγιού αλεύρι
αλάτι, άσπρο πιπέρι
1 ασπράδι αυγού χτυπημένο μαρέγκα
λάδι για το τηγάνισμα

για τη σκορδαλιά

1 κιλό ψωμί μπαγιάτικο
1 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
3 – 4 κουταλιές άσπρο ξύδι
4 – 6 σκελίδες σκόρδο
αλάτι

Εκτέλεση

Μπακαλιάρος

Τουλάχιστον 24 ώρες πριν ξαρμυρίζετε τον μπακαλιάρο: τον κόβετε σε μερίδες, τον ξεπλένετε καλά από το αλάτι και τον βάζετε σε μπόλικο νερό, το οποίο αλλάζετε τακτικά για τις επόμενες 24 ώρες.

Στραγγίζετε τον μπακαλιάρο και τον βάζετε στο ψυγείο. Ρίχνετε το αλεύρι και το αλατοπίπερο σε μπολ και προσθέτετε σιγά – σιγά την μπύρα ανακατεύοντας, ώστε να πάρετε έναν μάλλον πηχτό χυλό. Προσθέτετε και την μαρέγκα ανακατεύοντας απαλά. Τον φυλάτε στο ψυγείο μέχρι το τηγάνισμα. Ζεσταίνετε μπόλικο λάδι σε τηγάνι μέχρι να κάψει καλά. Βουτάτε μερικά κομμάτια μπακαλιάρου στο χυλό και τα ρίχνετε στο λάδι. Όταν ροδίσουν από τη μια πλευρά τα γυρίζετε και από την άλλη. Τα βάζετε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίξουν. Σερβίρετε ζεστό.

Για τα πιτσιρίκια της παρέας μπορείτε πριν το τηγάνι να μαδήσετε τον μπακαλιάρο και να κάνετε κροκέτες.

Σκορδαλιά

Αφαιρείτε την κόρα από το ψωμί και το μουλιάζετε για 15 – 20 λεπτά. Το στραγγίζετε και το τρίβετε με τα χέρια σας. Βάζετε το μισό ψωμί στο μπλέντερ, μαζί με το μισό λάδι, τα σκόρδα καθαρισμένα και αλάτι. Τα χτυπάτε να γίνουν αλοιφή. Τη βάζετε σε μπολ και προσθέτετε το υπόλοιπο ψωμί, το ελαιόλαδο, το ξύδι και αν χρειάζεται και άλλο αλάτι. Την πατάτε καλά με πιρούνι. Την φυλάτε στο ψυγείο και την σερβίρετε δροσερή. Αν θέλετε να έχει εντελώς την υφή της αλοιφής, την χτυπάτε όλη στο μπλέντερ.

Σημείωση: Υπάρχουν και άλλοι δυο τρόποι για την σκορδαλιά, αρκεί στην θέση του ψωμιού να βάλετε καρύδι ή πατάτα!

Καλή όρεξη και χρόνια πολλά!!

Για να μη μυρίζετε σκόρδο υπάρχουν πολλά τεχνάσματα, αλλά επι της ουσίας δεν υπάρχει ελπίδα. Η μόνη λύση είναι όλοι γύρω σας να φάνε το ίδιο φαγητό...

---
Πηγή: NewsIt.gr
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News