Παρασκευή 2 Μαρτίου 2012

Ο Λουκάς Παπαδήμος πιο αισιόδοξος από ποτέ - «Η Ελλάδα αλλάζει»

«Γυρίζω πιο αισιόδοξος στην Αθήνα»

Την βούληση της Ευρώπης να επαναφέρει την ανάπτυξη στη ζώνη του ευρώ και την Ελλάδα καθώς και το νέο, ανανεωμένο περιβάλλον εμπιστοσύνης προς τη χώρα μας, επεσήμανε ο Λουκάς Παπαδήμος κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη λήξη της Συνόδου Κορυφής, στις Βρυξέλλες.

Ο πρωθυπουργός περιέγραψε το νέο πλαίσιο αναπτυξιακών πολιτικών που είναι αναγκαίο να προωθήσει η Ελλάδα, απέκλεισε τα σενάρια επιτρόπου και εκδήλωσε αιτιολογημένη πίστη για επιτυχή υλοποίηση του PSI.

«Γυρίζω πιο αισιόδοξος στην Αθήνα» είπε ξεκινώντας την συνέντευξη ο κ. Παπαδήμος επισημαίνοντας ότι «η ανάπτυξη είναι πλέον κορυφαία προτεραιότητα στην ευρωζώνη (...) Ηρθε η ώρα να αντικατασταθεί ο φαύλος κύκλος της ύφεσης με έναν, νέο ενάρετο κύκλο ανάπτυξης και διαρθρωτικών αλλαγών», είπε σχετικά.

«Η Ελλάδα αλλάζει», συμπλήρωσε. «Και είναι η ώρα να κοιτάξουμε μπροστά. Φεύγω από τις Βρυξέλλες με την πεποίθηση ότι τα πράγματα θα οδηγηθούν σε καλύτερο δρόμο. Η Ευρώπη μάς δίνει ψήφο εμπιστοσύνης. Ας μην την διαψεύσουμε. Αντίθετα θα πρέπει να διαψευστούν όσοι προεξοφλούν ότι το νέο πρόγραμμα θα αποτύχει».

«Η Ελλάδα καταβάλλει μια τεράστια προσπάθεια και θέλει να αφήσει πίσω της όλες εκείνες τις πρακτικές που την έφεραν στα πρόθυρα της χρεοκοπίας», ανέφερε σε άλλο σημείο της συνέντευξης ο κ. Παπαδήμος εκπέμποντας μήνυμα αισιοδοξίας ότι «οι προσπάθειες που γίνονται αποδίδουν».

Επικαλέστηκε μάλιστα πρόσφατη έκθεση του ΟΟΣΑ, στην οποία, η χώρα μας εμφανίζεται πρώτη ως προς τον ρυθμό επίτευξης διαρθρωτικών αλλαγών.
Αναφερόμενος στα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής και τις πολιτικές που πλέον προκρίνονται μίλησε για ένα πλαίσιο που στηρίζει την προσπάθεια διαρθρωτικών αλλαγών και στοχεύει να αντισταθμίσει τις απώλειες, λόγω της ύφεσης, σε εισόδημα και απασχόληση.

Περιέγραψε έπειτα τις προτεραιότητες που πρέπει να ακολουθήσει η ελληνική οικονομία ανέφερε:
Μεγαλύτερη αξιοποίηση πόρων του ΕΣΠΑ με προτεραιότητα προγράμματα που στηρίζουν τις επιχειρήσεις και δίνουν δουλειά σε ανέργους
Ενεργοποίηση πόρων για να ξεκολλήσουν τα έργα κατασκευής αυτοκινητοδρόμων
Εξεύρεση πόρων για στήριξη των επενδύσεων
Ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών για επαρκή ρευστίοτητα της ελληνικής οικονομίας
Καλύτερη οργάνωση των εξαγωγών
Επιτάχυνση των διαδικασιών για αξιοποίηση των ΑΠΕ και των υποθαλάσσιων πηγών ενέργειας.

Ερωτηθείς εάν αυτή είναι η τελευταία Σύνοδος Κορυφής στην οποία συμμετέχει ως πρωθυπουργός, ο κ. Παπαδήμος απάντησε: «Οπως έχω επισημάνει στο παρελθόν, όταν η κυβέρνηση ολοκληρώσει το έργο της θα ληφθούν αποφάσεις σχετικά με την ημερομηνία των εκλογών. Δεν έχω να προσθέσω τίποτε περισσότερο. Αλλες σχετικές αποφάσεις θα ληφθούν μετά τις εκλογές».

Ο κ. Παπαδήμος ρωτήθηκε επίσης εάν ο κ. Βενιζέλος θα πρέπει να παραμείνει στη θέση του λόγω των εσωκομματικών διαδικασιών του ΠΑΣΟΚ: «Οταν ο κ. Βενιζέλος λάβει τις αποφάσεις του, θα συζητήσω το θέμα μαζί του και θα απαντήσω τότε στο ερώτημάς σας», είπε.

Κληθείς να σχολιάσει εάν υπάρχει «plan b» σε περίπτωση ανεπαρκούς υλοποίησης του προγράμματος ανταλλαγής ομολόγων, o κ. Παπαδήμος είπε: «Το PSI έχει πολλά ελκυστικά στοιχεία και γι αυτό το λόγο εκτιμώ ότι η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα θα είναι ικανοποιητική. Δεν νομίζω ότι μπορώ να προσθέσω κάτι περισσότερο σήμερα. Εάν αποδειχθεί το αντίθετο θα ενεργήσουμε ανάλογα με τις απαιτήσεις. Αλλά θεωρώ ότι αυτό είναι μια υπόθεση εργασίας. Και δεν έχει, πιστεύω, νόημα σήμερα να συζητήσουμε εκτενέστερα ενναλλακτικά σενάρια.

Οσον αφορά τα σενάρια τοποθέτησης Επιτρόπου, ο κ. Παπαδήμος προχώρησε σε νέα διάψευση:
«Εχω ήδη αναφερθεί σε αυτό το θέμα. Δεν συζητείται και ούτε είναι αποδεκτή η τοποθέτηση Επιτρόπου στην Ελλάδα. Από την άλλη πλευρά έχει συμφωνηθεί, και αυτό συμπεριλαμβάνεται και στα αποτελέσματα του πρόσφατου Ecofin, ότι η παρουσία της τρόικας θα ενισχυθεί ώστε να βελτιωθεί η παρακολούθηση του προγράμματος αλλά και η παροχή τεχνικής βοήθειας από την Task Force. H ενίσχυση της παρουσίας της τρόικας είναι χρήσιμη διότι θα συμβάλει στην αποτελεσματικότερη παρακολούθηση και εφαρμογή του προγράμματος».

---
Πηγή: Έθνος
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News