Πέμπτη 8 Μαρτίου 2012

Θ. Τζάκρη: "Λήψη μέτρων για την ενίσχυση της ελληνικής κτηνοτροφίας"

Ομιλία της Θ. Τζάκρη στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου «Ρυθμίσεις για την κτηνοτροφία και τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις και εκμεταλλεύσεις»

Ερώτηση βουλευτών του ΠΑΣΟΚ προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονομικών για τη λήψη μέτρων για την ενίσχυση της ελληνικής κτηνοτροφίας και την άρση της χρηματοπιστωτικής ασφυξίας των ελλήνων κτηνοτρόφων.

Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Θεοδώρα Τζάκρη στη συζήτηση χθες στην Ολομέλεια της Βουλής του νομοσχεδίου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων «Ρυθμίσεις για την κτηνοτροφία και τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις και εκμεταλλεύσεις» υπερψήφισε το νομοσχέδιο και στην ομιλία της αναφέρθηκε αρχικά στην σημερινή αρνητική εικόνα που χαρακτηρίζει σήμερα την ελληνική κτηνοτροφία, η οποία χαρακτηρίζεται από:

- την πολύ χαμηλή συμμετοχή της στο αγροτικό εισόδημα, που ανέρχεται μόλις στο 30%,
- την αδυναμία της να καλύψει τις ανάγκες της χώρας σε κρέας και σε γάλα, με αποτέλεσμα να εισάγονται τεράστιες ποσότητες των αντίστοιχων ζωικών προϊόντων, με ότι αυτό συνεπάγεται για την εθνική οικονομία,
- το έλλειμμα που παρουσιάζει στο εμπορικό γεωργικό ισοζύγιο κάθε χρόνο και το οποίο προσεγγίζει τα 1,6 δις ευρώ,
- ότι πολλές κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις βρίσκονται πολύ κοντά ή ακόμα και μέσα σε οικισμούς, σε δάση ή σε δασικές εκτάσεις, ενώ παράλληλα αδυνατούν να τηρήσουν τους προβλεπόμενους υγειονομικούς όρους και τις συνθήκες υγιεινής και καλής διαβίωσης των ζώων και
- το γεγονός ότι το 85% των εγκαταστάσεων δεν έχουν άδεια ίδρυσης και λειτουργίας, που σημαίνει ότι δεν δικαιούνται να εκμεταλλευτούν επιδοτήσεις από εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα.

Η κ. Τζάκρη επισήμανε στη συνέχεια στην ομιλία της τη σωστή κατεύθυνση του νομοσχεδίου, καθώς μεταξύ άλλων προβλέπει:

- τη δημιουργία ευνοϊκών συνθηκών για την ανάπτυξη της ελληνικής κτηνοτροφίας, θεσπίζοντας τα αναγκαία κίνητρα για την ίδρυση και τον εκσυγχρονισμό των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, συνδέοντας τα προϊόντα ζωικής παραγωγής με την εμπορία και τη μεταποίηση,
- την απλοποίηση των διαδικασιών για την ίδρυση και λειτουργία με έμφαση στις μικρές κτηνοτροφικές μονάδες,
- την ενοποίηση, επικαιροποίηση και απλούστευση της ισχύουσας νομοθεσίας, για να διευκολυνθεί η επιχειρηματικότητα, η ανταγωνιστικότητα και ο υγιής ανταγωνισμός,
- την τακτοποίηση των υπαρχουσών προβληματικών καταστάσεων των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, κυρίως στις περιπτώσεις που δεν υπάρχει άδεια ίδρυσης ή λειτουργίας, ή δεν τηρούνται οι ελάχιστες αποστάσεις, με μηδενικό κόστος για τους κτηνοτρόφους.

Σημαντικά στοιχεία του νομοσχεδίου είναι επίσης ότι:

- Προβλέπεται μία υπηρεσία -η οποία θα είναι η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα (ΠΕ)- που θα αποτελεί το μοναδικό σημείο επαφής του κτηνοτρόφου με δημόσια υπηρεσία, που σημαίνει ότι ο κτηνοτρόφος θα τακτοποιεί όλες τις εκκρεμότητές του χωρίς να χρειάζεται να εμπλακεί με διάφορες δημόσιες υπηρεσίες οι οποίες επιβαρύνουν την κατάσταση με γραφειοκρατία και απώλεια χρόνου.
- Δημιουργείται μια ιδιαίτερα ευέλικτη 3μελής επιτροπή σταβλισμού που θα λειτουργεί σε κάθε περιφερειακή ενότητα, αποτελούμενη από ένα γεωπόνο ή κτηνίατρο, έναν ιατρό - υγιεινολόγο ή επόπτη δημόσιας υγείας και έναν υπάλληλο των Υπηρεσιών του Τομέα Έργων-Χωροταξίας-Περιβάλλοντος της Περιφερειακής Ενότητας.
- Για τις μικρές μονάδες, για τους μικρούς κτηνοτρόφους, προηγείται η αδειοδότηση της ίδρυσης και ακολουθεί η διαδικασία του ελέγχου, οπότε και θα χορηγείται η άδεια για τη λειτουργία της κτηνοτροφικής μονάδας.
- Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται κάθε φορά διαφοροποιούνται ανάλογα με το μέγεθος της κτηνοτροφικής εγκατάστασης. Έτσι, για τα πρόχειρα καταλύματα ζώων εκτατικής κτηνοτροφίας που εξυπηρετούν μετακινούμενους κτηνοτρόφους απαιτείται μόνο η καταγραφή της απόστασης της εγκατάστασης από τις πηγές ύδρευσης και τους οικισμούς και η άδεια δίνεται άμεσα από την αδειοδοτούσα αρχή. Για τις σταβλικές εγκαταστάσεις χωρίς βιολογικό καθαρισμό απαιτούνται επιπλέον περιβαλλοντική μελέτη και πρότυπη κατασκευή για την αδειοδότηση. Για τις εγκαταστάσεις θερμοκηπιακού τύπου εντατικής κτηνοτροφίας απαιτείται έγκριση από το κέντρο ελέγχου γεωργικών κατασκευών, άδεια λειτουργίας, οικοδομική άδεια και περιβαλλοντική μελέτη.
- Μειώνεται το κόστος που απαιτείται για την έκδοση άδειας ίδρυσης και λειτουργίας με την απλοποίηση των περιβαλλοντικών, χωροταξικών και πολεοδομικών εγκρίσεων κυρίως με τη χρήση τυποποιημένων προτύπων και τη διαμόρφωση εξειδικευμένων προδιαγραφών για τις μεγάλες κτηνοτροφικές μονάδες.
- Ενισχύεται η διαφάνεια κυρίως όσον αφορά τις πράξεις της Διοίκησης με την υποχρεωτική ανάρτηση όλων των αδειών και εγκρίσεων στο διαδίκτυο, αλλά και τη δημιουργία αυτοτελούς ηλεκτρονικού υπο-μητρώου κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων και μονάδων στον ΟΠΕΚΕΠΕ.
- Εξαιρούνται από την κατεδάφιση και απαλλάσσονται από τα πρόστιμα οι κτηνοτρόφοι που θα σπεύσουν να τακτοποιήσουν/ νομιμοποιήσουν τις υπάρχουσες κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις με μια διαδικασία με μηδενικό κόστος για αυτούς.
- Προβλέπεται τριετής περίοδος προσαρμογής που θα χρειαστούν οι κτηνοτρόφοι για την έγκριση περιβαλλοντικών όρων και πενταετής για την έκδοση άδειας εγκατάστασης, οικοδομική άδεια ή εξαίρεση από την κατεδάφιση και προτεραιότητα αδειοδότησης για τους κτηνοτρόφους που θα ενταχθούν στα σχέδια βελτίωσης.
- Δίνεται η δυνατότητα στους κτηνοτρόφους να πωλούν τα προϊόντα τους στις λαϊκές αγορές κτηνοτροφικών γαλακτοκομικών προϊόντων.

Επίσης, με ερώτηση που κατέθεσαν προς τους Υπουργούς Αγροτικής ανάπτυξης και Οικονομικών αρκετοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, μεταξύ των οποίων και η βουλευτής Πέλλας κ. Θ. Τζάκρη, ζητούν τη λήψη μέτρων για την ενίσχυση της ελληνικής κτηνοτροφίας και την άρση της χρηματοπιστωτικής ασφυξίας των ελλήνων κτηνοτρόφων.

Οι βουλευτές αναφέρουν στην ερώτησή τους ότι η ελληνική κτηνοτροφία έχει αντιμετωπίσει τα τελευταία χρόνια πολλαπλά προβλήματα μεταξύ των οποίων την συνεχή αύξηση του κόστους παραγωγής (ζωοτροφές κτλ), ενώ οι τιμές των παραγόμενων προϊόντων σε επίπεδο παραγωγού μένουν στάσιμες ή και μειώνονται.

Επιπλέον, η οικονομική κρίση που διάγουμε, καθώς και η πτώση της κατανάλωσης των κτηνοτροφικών προϊόντων, έχουν οδηγήσει σε επιπλέον πίεση στις τιμές παραγωγού, ενώ η ανασφάλεια που επικρατεί στην αγορά και η κρίση ρευστότητας έχουν μηδενίσει κάθε πιστωτικό περιθώριο εκ μέρους των προμηθευτών πρώτων υλών στους κτηνοτρόφους, με αποτέλεσμα την οικονομική ασφυξία στις κτηνοτροφικές επιχειρήσεις οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις δεν έχουν πλέον δυνατότητα να προμηθευτούν ούτε ζωοτροφές.

Επίσης, κτηνοτροφικά δάνεια που έχουν δοθεί τα προηγούμενα χρόνια δεν μπορούν να αποπληρωθούν, παρά τις όποιες ρυθμίσεις έχουν γίνει, ενώ έχουν κλείσει ερμητικά οι στρόφιγγες του τραπεζικού δανεισμού και η έλλειψη οικονομικής ρευστότητας έχει οδηγήσει τους κτηνοτρόφους σε αδιέξοδο.

Για τους λόγους αυτούς οι ερωτώντες βουλευτές ζητούν από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων για την ανασυγκρότηση και ανάπτυξη της ελληνικής κτηνοτροφίας που αφορούν κυρίως στην ενίσχυση της παραγωγής, της μεταποίησης, της τυποποίησης και της εμπορίας των κτηνοτροφικών προϊόντων και από τον Υπουργό Οικονομικών τη λήψη μέτρων για να αντιμετωπιστούν τα φαινόμενα της πιστωτικής ασφυξίας των κτηνοτρόφων, μεταξύ των οποίων και: α) παράταση εξόφλησης των χορηγηθέντων δανείων με εγγύηση του Δημοσίου για τέσσερα επιπλέον χρόνια πέραν της εξαετίας με 2- 3 χρόνια περίοδο χάριτος, β) παράταση μέχρι τις 30-6-2012 της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων για ρύθμιση και αξιολόγηση προηγούμενων δανείων που έληξαν τον Δεκέμβριο του 2011 προκειμένου να μην υποχρεωθεί το Δημόσιο να πληρώσει ως εγγυητής το ποσό των 200 εκατ. ευρώ και οι κτηνοτρόφοι να μην υποστούν την ταλαιπωρία του συνωστισμού στα Δημόσια Ταμεία για την ρύθμιση των οφειλών τους και γ) εγγύηση του δημοσίου για την χορήγηση νέων δανείων με επιδότηση επιτοκίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News