Τετάρτη 14 Μαρτίου 2012

Πρόταση του Β. Γιουματζίδη για την ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας

ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΟΥ ΑΔΕΙΟΔΟΤΙΚΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΩΝ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΩΝ ΠΗΓΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ (ΑΠΕ)

Ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ Βασίλης Γιουματζίδης, μαζί με είκοσι δύο ακόμη βουλευτές, κατέθεσαν πρόταση νόμου με θέμα «Πρόσθετοι πόροι χρηματοδότησης και βελτίωση της αδειοδοτικής διαδικασίας της ανάπτυξης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και άλλες διατάξεις σε θέματα αρμοδιότητας του ΥΠΕΚΑ».

Η συγκεκριμένη πρόταση νόμου, όπως τονίζει ο κ Γιουματζίδης, είναι αποτέλεσμα συνεργασίας των τελευταίων δύο μηνών, με φορείς του κλάδου των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) καθώς και με τις σχετικές Εθνικές Αρχές ,ενώ ανταποκρίνεται στην άμεση και επιτακτική ανάγκη εξεύρεσης πόρων και δημιουργίας μηχανισμών, για τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας καθώς και στη δημιουργία του σύγχρονου, σύμφωνα με το κοινοτικό δίκαιο, αδειοδοτικού πλαισίου το οποίο θα ενισχύσει τον κλάδο, ούτως ώστε να καταστεί ανταγωνιστικός, δημιουργώντας θέσεις εργασίας και συμβάλλοντας δυναμικά στην ανταγωνιστικότητα της οικονομίας της χώρας.

Ο σκοπός είναι η ολοκληρωμένη αναπτυξιακή αντιμετώπιση των θεμάτων των ΑΠΕ, ώστε παραγωγοί και καταναλωτές να ωφελούνται από την ανάπτυξη του κλάδου και να επιτευχθούν οι εθνικοί στόχοι για το 2020. Η πρόταση νόμου έχει τέσσερεις κεντρικούς άξονες:

1. Τη δημιουργία του πλαισίου χρηματοδότησης του ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ με συνέπεια την κατάργηση του Τέλους ΑΠΕ και την ελάφρυνση των καταναλωτών,

2. Τη δημιουργία σταθερού χρηματοδοτικού εργαλείου με πρόσθετους πόρους για την ομαλή και αδιάλειπτη χρηματοδότηση των ΑΠΕ ώστε να επιτευχθεί βιώσιμη ανάπτυξη, να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και σημαντική οικονομική δραστηριότητα, αλλά και να επιτευχθούν οι στόχοι για το κλίμα ως το 2020.

3. Τη ριζική αλλαγή του τρόπου αντιμετώπισης και τη μετονομασία του ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ, με στόχο να μην επιβαρύνονται οι πολίτες για την ανάπτυξη των ΑΠΕ αλλά να επιβαρύνεται συνολικά η χρήση μη ανανεώσιμων ενεργειακών πόρων,

4. Τη υιοθέτηση σειράς ξεκάθαρων διατάξεων που βελτιώνουν και απλοποιούν το ρυθμιστικό πλαίσιο των ΑΠΕ, και οδηγούν στη δημιουργία θετικού επενδυτικού κλίματος στον χώρο της ενέργειας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την πρωτοβουλία χαιρέτισαν με σχετικές ανακοινώσεις τους οι φορείς της αγοράς των ΑΠΕ ,όπως ο ΠΑΣΥΦ και οι ΕΣΗΑΠΕ, ΕΛΕΤΑΕΝ, ΕΣΜΥΕ, ΕΛΛΑΒΙΟΜ.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

Κάτωθι των περισσοτέρων κειμένων του διαδικτυακού τόπου παρέχεται η δυνατότητα υποβολής σχολίων από τους χρήστες/ επισκέπτες. Η δυνατότητα αυτή είναι καταρχήν ελεύθερη. Ωστόσο, η συντακτική ομάδα δύναται να προβεί άμεσα και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση ή αιτιολόγηση, στη διαγραφή οιουδήποτε σχολίου κρίνει ότι είναι εκτός του δεοντολογικού πλαισίου, των στόχων και των υπηρεσιών του διαδικτυακού τόπου, ειδικά δε εάν αυτό είναι υβριστικό, ειρωνικό, έχει στόχο να προσβάλλει τρίτο πρόσωπο ή την ιστοσελίδα.

Σε καμία περίπτωση ο διαχειριστής του διαδικτυακού τόπου δεν υιοθετεί, ενστερνίζεται, αποδέχεται ή εγγυάται την αλήθεια των προσωπικών σκέψεων, αντιλήψεων και πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται από τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.

Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης.

Η συντακτική ομάδα του Aridaia News